Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ν. Νικολόπουλος: «Διαπραγμάτευση με την τρόικα και νοικοκύρεμα στα ταμεία, οι άμεσες προτεραιότητες»

 H οργάνωση της διαπραγματευτικής γραμμής απέναντι στην τρόικα, με στόχο την αποκατάσταση των αδικιών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και η αποκατάσταση... στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, είναι οι δύο μεγάλες προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων σε απαντήσεις του στο ΒΗΜΑ fm στον δημοσιογράφο Β. Χιώτη και στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, στους δημοσιογράφους κ. Παναγιώτη Τσιούτσα και κ. Τάκη Σαράντη, ο Υφυπουργός, κ. Νίκος Νικολόπουλος, εστιάζοντας στην σημασία που ήδη λήφθηκε στην πρώτη σύσκεψη υπό τον Υπουργό κ. Ιωάννη Βρούτση για την συγκρότηση μιας διαπραγματευτικής ομάδας τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης.

«Μέχρι τώρα, στις συζητήσεις με την τρόικα, υπήρχε μόνο η νομική υποστήριξη των διαφόρων ρυθμίσεων, χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης επικαιροποιημένων στοιχείων, πινάκων και στατιστικών δεδομένων της αγοράς εργασίας» ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος.

Ο κ. Νικολόπουλος επανέλαβε πως ήταν «ψυχρολουσία» η εικόνα που εκ του σύνεγγυς είδε στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, τονίζοντας πως προέχει το νοικοκύρεμα.

«Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας και αυτόν το μήνα θα στραφεί στον εσωτερικό δανεισμό για να καταβάλλει τις συντάξεις και τις άλλες παροχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προσθέτοντας πως στις 27 Ιουνίου θα πάρει 40 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΤΕΑΜ, ενώ αναμένεται και εσωτερικό δάνειο από τον φορέα της ΔΕΗ προκειμένου να καταβληθούν στα τέλη Ιουλίου οι συντάξεις του Αυγούστου.

«Επεξεργαζόμαστε μία νέα διαδικασία είσπραξης των εισφορών, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η αλλαγή της διαδικασίας απονομής των συντάξεων με στόχο να μειωθεί δραστικά ο χρόνος αναμονής» υπογράμμισε, ενώ εστιάζοντας στα ανείσπρακτα έσοδα των ταμείων, επεσήμανε την ανάγκη ενός αυστηρού προγράμματος το οποίο θα συνοδευτεί από περιορισμό κάθε ελαστικής δαπάνης, αναζήτηση νέων πόρων και διαρθρωτικές αλλαγές των υπηρεσιών, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των υπαλλήλων, η εξυπηρέτηση των πολιτών και να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Αναφορά έκανε ο κ. Νικολόπουλος όμως και στο πρόβλημα που υπάρχει με τα φάρμακα πολλών χιλιάδων ασφαλισμένων, σημειώνοντας πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση για επίλυση του προβλήματος και απευθύνοντας έκκληση προς τους φαρμακοποιούς να επανεξετάσουν την στάση τους μετά την σύσκεψη που υπήρξε στο Υπουργείο Υγείας.

«Η σύσκεψη δεν έγινε απλώς για τα μάτια του κόσμου αλλά για να βρεθεί ρεαλιστική λύση και να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών που έχουν ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι. Όπως γνωρίζω, λήφθηκαν αποφάσεις και εξασφαλίστηκε το αναγκαίο ποσό για την εξόφληση του υπολοίπου της ανεξόφλητης υποχρέωσης του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς, ύψους 125 εκατ. ευρώ. Θα καταβληθούν από αύριο Πέμπτη μέχρι την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012» σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Νικολόπουλος πρόσθεσε πως οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των προηγούμενων ετών, θα αποπληρωθούν σύμφωνα με το νόμο, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα από το πακέτο βοήθειας που έλαβε η χώρα, το οποίο επειδή ήταν μειωμένο κατά ένα δις ευρώ, δεν κατέστη δυνατό να γίνει αποπληρωμή των παλαιών οφειλών των ταμείων που συνθέτουν τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...