Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΔΕΗ: Πότε απολύονται και πότε μετατίθενται οι εργαζόμενοι

Το σχέδιο για τις απολύσεις και τις μεταθέσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ ενόψει της αποκρατικοποίησης και τις πώλησης λιγνιτικών μονάδων περιλαμβάνεται ουσιαστικά στη νέα τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν η διοίκηση με τη ΓΕΝΟΠ.


Στη σύμβαση που καθορίζει τις εργασιακές σχέσεις των 21.000 εργαζομένων και της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας μέχρι το 2015 συμφωνήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης της εταιρίας ή της πώλησης λιγνιτικών μονάδων. Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή της πρόσφατης νομοθεσίας που προβλέπει την κατάργηση της μονιμότητας στους εργαζομένους των ΔΕΚΟ.

Έτσι, όπως προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας πριν την απόλυση εργαζομένου θα εξετάζεται, με βάση την ειδικότητά του, η μετακίνησή του σε αντίστοιχη κενή θέση εντός του νόμου, όπου απασχολείται. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε θα διερευνάται αν η ειδικότητά του χρειάζεται σε άλλη μονάδα ή υπηρεσία της ΔΕΗ εκτός νομού του, σε κάποιο άλλο μέρος δηλαδή της Ελλάδας.

Στο ενδεχόμενο, πάλι, που δεν είναι δυνατή η μετάθεση του εργαζομένου με κριτήριο την ειδικότητά του, τότε θα εξετάζεται με βάση την κατηγορία απασχόλησής του. Οι κατηγορίες στη ΔΕΗ είναι οι μηχανικοί, οι διοικητικοί και οι τεχνικοί. Πάλι θα διερευνάται πρώτα η μετάθεσή του στα όρια του νομού της απασχόλησής του και στη συνέχεια, όταν δεν βρίσκεται κενή θέση, θα ερευνάται η πιθανότητα μετακίνησής του εκτός της περιοχής του.

Στην πιθανότητα που δεν τελεσφορήσει και αυτή η προσπάθεια, τότε η επιχείρηση μπορεί να προτείνει την αλλαγή της κατηγορίας. Ο εργαζόμενος θα μπορεί να προσκομίζει πιστοποιητικά γνώσης (πτυχία κλπ.)

Αν όλες αυτές οι εναλλακτικές «ναυαγήσουν» τότε η διοίκηση πριν προχωρήσει στην απόλυση θα κοιτάξει το σενάριο της παραμονής του στη θέση συνταξιούχου που πρόκειται να αποχωρήσει μέσα στο χρόνο. Αν δηλαδή τίθεται ζήτημα απομάκρυνσης εργαζομένου με ειδικότητα τεχνικού θα γίνει προβολή σε όσους συνταξιοδοτούνται για την αντικατάστασή του.

Εξάλλου, η ΓΕΝΟΠ με τη διοίκηση της επιχείρησης συμφώνησαν και σε έναν ακόμη όρο που διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας. Αυτός αναφέρει πως η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι δε θα απολύσει για οικονομοτεχνικούς λόγους κανέναν εργαζόμενο παρά μόνο αν αυτό καθιστά τη σύμβαση αφόρητη.

Στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας συμπεριλήφθηκαν επίσης και οι μειώσεις 35% σε σχέση με το 2009 των μισθών των εργαζομένων της. Σημειώνεται ότι οι μειώσεις αυτές «τρέχουν» κανονικά από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος για τις προσαρμογές των μισθών στις ΔΕΚΟ.

Επιπλέον, διευθετούνται και οι μισθολογικές «αδικίες» σε 13.711 εργαζομένους που είχαν προκύψει λόγω της άμεσης εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για τις μειώσεις στις αμοιβές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...