Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Συνάντηση εργαζομένων - Αβραμόπουλου την άλλη εβδομάδα

Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και χωρίς εργασία για περισσότερους από 20 μήνες προσπαθώντας να βρουν το δίκιο τους ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία

Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλο την ερχόμενη εβδομάδα έχει ζητήσει το σωματείο των εργαζομένων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα» αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά.

Διαβάστε πιο κάτω την ανακοίνωση του σωματείου

Συναδέλφισσες- οι,
Γνωρίζετε όλοι την δημόσια ανακοίνωση του Υπουργού Άμυνας για την επανέναρξη λειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μόνο για την συνέχιση κατασκευής των υποβρυχίων, που έγινε πριν από μερικές ημέρες. Χθες, Πέμπτη 20 Μαρτίου, ο Υπουργός ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, και αμέσως στη συνέχεια, ακολούθησε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας.
Στη συνάντηση αυτή ζητήσαμε να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα, τα οποία δεν ήταν καθόλου ξεκάθαρα. Από αυτά κάποια μας διευκρινίστηκαν, κάποια όχι. Μας διευκρινίστηκε λοιπόν ότι:
* Το μέλλον των Ναυπηγείων αποδεσμεύεται από την κατασκευή των υποβρυχίων. Τα υποβρύχια θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από εξειδικευμένο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, από τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων και από τους Γερμανούς της HDW.
* Για την κατασκευή των υποβρυχίων θα απασχοληθούν όλοι οι εργαζόμενοι που ανήκουν στο δυναμικό του Ναυπηγείου.
* Οι εργαζόμενοι αυτοί θα πληρώνονται από το Πολεμικό Ναυτικό. Η μισθοδοσία τους θα καλύπτεται από το Πολεμικό Ναυτικό απ' ευθείας (θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση).
* Η ευθύνη και η καθοδήγηση όλων των εργασιών θα γίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό. Από πλευράς εργαζομένων, δεν θα διατηρηθεί η ιεραρχία που υπήρχε στα πλαίσια της εργασίας τους με την εταιρεία.
* Νομικά, εργοδότης των εργαζομένων θα παραμένει η ΕΝΑΕ, όμως για το διάστημα μέχρι την αποπεράτωση κατασκευής των υποβρυχίων, οι εργαζόμενοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Πολεμικό Ναυτικό και θα πληρώνονται από το Πολεμικό Ναυτικό.
* Όλες οι νομικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει και υπάρχουν μεταξύ ΕΝΑΕ και Ελληνικού Δημοσίου, συνεχίζονται. Συνεχίζεται και η προσφυγή στην Διεθνή Διαιτησία, όπου θα προσφύγει αυτοτελώς και το Ελληνικό Δημόσιο.
* Για το μέλλον των Ναυπηγείων, αρμόδια είναι τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, τα οποία θα προσπαθήσουν να δώσουν λύση.
* Για τα οφειλόμενα μέχρι σήμερα, ακόμη και αυτά που υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, το Δημόσιο δεν τα αναλαμβάνει, αλλά θα εξακολουθήσουμε να τα αναζητούμε από τα ΕΝΑΕ.
* Για τους εργαζόμενους του Τ/Υ, θα συμπεριληφθούν όλοι τους στη διαδικασία αυτή.
Συναδέλφισσες- οι,
Θεωρούμε την εξέλιξη ως ένα βήμα, όχι όμως το αναμενόμενο μετά από 23 μήνες απόλυτης στασιμότητας και πλήρους εγκατάλειψης των Ναυπηγείων και των εργαζομένων. Όμως τα προβλήματα και τα ερωτήματα είναι πολλά. Οι απαντήσεις που μας έχουν δοθεί μέχρι σήμερα δεν μας καλύπτουν.
Γι' αυτό, σήμερα, πριν από το όποιο ξεκίνημα, πρέπει να ξεκαθαρίσει:
* Τί θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των Υποβρυχίων; Η γενική αναφορά ότι αρμόδια είναι τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης δεν δίνει καμιά απάντηση. Το πρόβλημα δεν προέκυψε τώρα. Τί έχει γίνει με την απόφαση της Ε.Ε για την απαγόρευση κατασκευής πλοίων ξένων πολεμικών ναυτικών; Την μία ακούμε ότι έχει αρθεί η απαγόρευση, την άλλη ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Τι επιτέλους ισχύει;
* Τι θα γίνει με τις εμπορικές δραστηριότητες του Ναυπηγείου;
* Τι θα γίνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ναυπηγείου; Θα συνεχίσει να παραμένει ιδιοκτήτης ο σημερινός, ο οποίος το οδήγησε στην σημερινή άθλια κατάσταση;
* Τι θα γίνει με τα οφειλόμενα μέχρι σήμερα; Η παραπομπή της πληρωμής τους στα ΕΝΑΕ, μας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Κανένα νέο ξεκίνημα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την καταβολή των οφειλομένων. Εδώ και δύο χρόνια συντηρούμαστε από τα συσσίτια των Δήμων και της Εκκλησίας, και αυτό δεν μπορεί να διαγραφεί. Είναι θέμα αξιοπρέπειας, και δεν μπορεί ούτε να παραπεμφθεί στο μέλλον.
* Τί θα γίνει με την μισθοδοσία μας; Μας είπαν ότι δεν θα πληρωνόμαστε με τις αποδοχές που είχαμε, αλλά ότι το Ναυτικό θα μας δίνει ένα μικρότερο ποσό, και το υπόλοιπο θα το διεκδικούμε από τα ΕΝΑΕ. Κατηγορηματικά λέμε όχι. Το ύψος των αποδοχών μας είναι αδιαπραγμάτευτο.
Συναδέλφισσες οι,
Οι στιγμές είναι κρίσιμες, και γι' αυτό οφείλουμε όλοι να είμαστε ξεκάθαροι. Η Πολιτεία, το Σωματείο μας, οι παρατάξεις, όλοι οι εργαζόμενοι.
Σε ότι λοιπόν μας αφορά, ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι:
> Απαιτούμε την πλήρη λειτουργία του Ναυπηγείου, με όλες του τις δραστηριότητες. Τα όποια προβλήματα με την Ε.Ε. έπρεπε ήδη να έχουν λυθεί.
> Αποδεχόμαστε την λειτουργία του Ναυπηγείου (μόνο) για την κατασκευή των υποβρυχίων, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
* Να αποτελεί μία μεταβατική κατάσταση συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας. Σε σύντομο χρόνο να έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί στη λειτουργία του Ναυπηγείου και να έχει προσδιορισθεί η μορφή, ο τρόπος λειτουργίας και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ναυπηγείων.
* Να απασχοληθεί το σύνολο του εργατικού δυναμικού του Ναυπηγείου, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων του τροχαίου υλικού.
* Οι αποδοχές μας να διατηρηθούν στο σημερινό ύψος.
* Να μας καταβληθούν το σύνολο των οφειλομένων αποδοχών και αποζημιώσεων, με βάση τις δικαστικές αποφάσεις.
* Το Ελληνικό Δημόσιο (πολεμικό ναυτικό) να αναλάβει το σύνολο των εργασιακών μας συμβάσεων ως διάδοχος εργοδότης, με όλες τις υποχρεώσεις του παλαιού μας εργοδότη. Περίπλοκα νομικά κατασκευάσματα, που θα μας οδηγήσουν σε δικαστικές εμπλοκές αμφίβολης έκβασης, δεν δεχόμαστε. Οι όποιες διαφορές και επιβαρύνσεις του Ελληνικού Δημοσίου με τα ΕΝΑΕ, μπορούν να ενταχθούν στο σύνολο των διαφορών μεταξύ αυτών, οι οποίες έχουν παραπεμφθεί ή θα παραπεμφθούν στην Διεθνή Διαιτησία.
Συναδέλφισσες - οι,
Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι το εγχείρημα που επιχειρείται είναι πρωτόγνωρο. Δεν υπάρχει προηγούμενο, με βάση το οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα. Μεταξύ άλλων υπάρχουν και πολλά προβλήματα νομικής φύσης, τα οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Και απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση εάν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΕΝΑΕ για το τι μπορεί να γίνει, και διαφορετική εάν δεν υπάρχει αυτή η συμφωνία. Για το λόγο αυτό, έχουμε ζητήσει συνάντηση με το Υπουργείο, στο οποίο θα παρευρίσκεται ο νομικός μας σύμβουλος. Η συνάντηση αυτή θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Με βάση και αυτή την ενημέρωση και τις όποιες διευκρινίσεις δοθούν, θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα, τα οποία θα κινούνται στα πλαίσια όσων παραπάνω αναφέρουμε.
> Λειτουργία του Ναυπηγείου σε μόνιμη και σταθερή βάση με όλους τους εργαζόμενου και με όλες του τις δραστηριότητες
> Εξόφληση όλων των οφειλομένων
> Ξεκάθαρες εργασιακές σχέσεις
> Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας
> Διασφάλιση των σημερινών όρων εργασίας και του ύψους των αποδοχών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...