Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Tο ΙΚΑ "αγριεύει" - Αναγκαστική είσπραξη σε όσους χρωστούν και δεν πληρώνουν

Την άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων, καθώς και την προσφυγή σε άλλες διαδικασίες είσπραξης σε βάρος όλων των οφειλετών που δεν έχουν... υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης -ή που έχουν εκπέσει του δικαιώματος των ρυθμίσεων- ζητά από τις υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων και των Ταμείων Είσπραξης Εσόδων με εξαιρετικά επείγον έγγραφό της η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η διοίκηση του οργανισμού ζητά από τις υπηρεσίες, εφόσον διαπιστώνουν τη μη καταβολή των τρεχουσών απαιτητών εισφορών, με συνέπεια την απώλεια του δικαιώματος συνέχισης της ρύθμισης, να λαμβάνουν άμεσα όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα εις βάρος των επιχειρήσεων και των κατά νόμο υπευθύνων αυτών, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη ειδοποίηση.

Αναφέρεται επίσης, ότι από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ-ΙΚΑ) προκύπτει ότι το 15% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στις μονάδες του Ιδρύματος για ρύθμιση των οφειλών, δεν έχουν διεκπεραιωθεί οι διαδικασίες ελέγχου από τα αρμόδια Τμήματα Εσόδων, προκειμένου οι εργοδότες να καταβάλλουν την πρώτη δόση της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, μεγάλος αριθμός οφειλετών, με σημαντικό ύψος οφειλής, να προχωρεί στην αλλεπάλληλη υποβολή αιτήσεων ρύθμισης, προκειμένου να αναστέλλεται η λήψη των αναγκαστικών μέτρων, τόσο μέχρι τη διεκπεραίωση του ελέγχου από τα Τμήματα Εσόδων όσο και μέχρι την παρεχόμενη ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, για την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Στις περιπτώσεις αυτές ζητείται, σύμφωνα με το έγγραφο, η αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης, να μην υπερβαίνει τις 5 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα της διεκπεραίωσης του ελέγχου. Υπολογίζεται ότι οι βεβαιωμένες οφειλές αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλέτες με χρέη άνω των 100.000 ευρώ αποτελούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων στα Ταμεία, το 10% έως 15% του συνόλου των οφειλετών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη, εγκρίθηκε η αποδέσμευση κεφαλαίων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) για τη χορήγηση δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ προς στο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση το δάνειο θα αποπληρωθεί από το ΙΚΑ -ΕΤΑΜ εντόκως, στο ΕΤΕΑΜ, η δε διάρκειά του ορίζεται από την 18/06/2012 έως την 02/07/2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...