Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό σύστημα – Μείωση των εργοδοτικών εισφορών και «πάγωμα» των εφάπαξ

Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ  για το ασφαλιστικό σύστημα κατέθεσε στον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, τρεις «πράσινοι» βουλευτές.


Μεταξύ των αξιώσεών τους, περιλαμβάνεται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τις εταιρείες που αντεπεξέρχονται τακτικά στις υποχρεώσεις τους αλλά και το «πάγωμα» των εφάπαξ στους δημόσιους υπαλλήλους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ:

Αγαπητέ Υπουργέ,

Αποστέλλουμε τις προτάσεις μας για συγκεκριμένα θέματα που συζητήσαμε στην πρόσφατη συνάντησή μας, προκειμένου να συμβάλουμε, όσο γίνεται, στην επίτευξη των στόχων για τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει και την αποτροπή νέων περικοπών σε συντάξεις και άλλες παροχές. Συγκεκριμένα λοιπόν :

(Α) Πέραν των άλλων θεμάτων που θα τεθούν στις συζητήσεις με την Τρόικα για το Ασφαλιστικό (εφάπαξ, επικουρικές συντάξεις ΔΕΚΟ) υπάρχουν και δύο ζητήματα που συνδέονται ΑΜΕΣΑ με την βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Το 1ο: Η υποχρέωση μείωσης των εργοδοτικών εισφορών των Κ.Α. κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες

Το 2ο: Η πολύ χαμηλή ανταπόκριση των οφειλετών του ΙΚΑ του ΟΑΕΕ και των άλλων Ταμείων στις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται την τελευταία περίοδο.

Με δεδομένες τις μεγάλες απώλειες που έχουν στα έσοδά τους τα Ταμεία, λόγω της μεγάλης ύφεσης και των υψηλών ποσοστών ανεργίας, είναι απαραίτητο να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια έτσι ώστε να αποτραπούν παραπέρα απώλειες που θα οδηγούσαν σε νέες μειώσεις.

Επισημαίνουμε ότι η γενικευμένη εφαρμογή της μείωσης των εισφορών, θα εντείνει το πρόβλημα δημιουργώντας κίνδυνο για τις συντάξεις.

Για του λόγους αυτούς ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

1.Η μείωση της εργοδοτικής εισφοράς των Φ.Κ.Α. (μέτρο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας) να ισχύσει ΜΟΝΟ για τις επιχειρήσεις που:

είναι συνεπείς στην εξόφληση των οφειλών τους

διατηρούν την Απασχόληση

Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2014 και να οδηγήσει σε βελτίωση της εισπραξιμότητας που θα αντισταθμίσει την απώλεια από τη μείωση των εισφορών. Πρέπει η μείωση να συνδυαστεί με κίνητρα και αυτά που προτείνουμε πιστεύουμε ότι θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη στα Ταμεία, με μια ταυτόχρονα σημαντική ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

2. Την προώθηση νομοθετικής διάταξης με την οποία θα προβλέπεται ότι: “Για όσους οφειλέτες έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν στην παράλληλη ρύθμιση της “Νέας Αρχής” και της “Πάγιας Ρύθμισης Οφειλών” αναστέλλονται μέχρι την 30.6.2014 η καταβολή της δόσης της “Πάγιας Ρύθμισης”, με την προϋπόθεση της ανελλιπούς και εμπρόθεσμης καταβολής, τόσο των δόσεων της ρύθμισης της “Νέας Αρχής” όσο και των τρεχουσών εισφορών ”.

Δηλαδή αναστέλλουμε μέχρι τις 10/6/2014 την καταβολή των δόσεων των παλαιών οφειλών (που αφορούν διάστημα μέχρι 31/12/2012) – και δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης – για όσους υπάγονται στην ρύθμιση και καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και με δόσεις αυτές του 2013. Οι παλαιές οφειλές θα καταβληθούν μέχρι 30/6/2017 επιμεριζόμενες σε δόσεις κατά μήνα.

Αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί βέβαια σε εθελοντική για τους οφειλέτες βάση, γιατί μπορεί να υπάρξουν ορισμένοι που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν επιθυμούν να μεταφέρουν το χρέος τους στο διάστημα μετά τις 10/6/2014.

(Β) Το εφάπαξ βοήθημα είναι και αυτό από τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τρόπο ορθολογικό και δίκαιο. Οι μειώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι ιδιαίτερα μεγάλες και κατά μέσο όρο 40% περίπου. Δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες μειώσεις και για να γίνει αυτό προτείνουμε:

1. Την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού, με τον μαθηματικό τύπο, μόνο για τα έτη ασφάλισης που συμπληρώνονται από 1/1/2014 και μετά και όχι αναδρομικά και

2. Τον επιμερισμό των όποιων ελλειμμάτων που οφείλονται στη συγκυριακή αύξηση του αριθμού συνταξιοδοτήσεων σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας, αφού είναι δεδομένο ότι ο αριθμός των αιτήσεων ειδικά μετά το 2014 θα μειωθεί σημαντικά και θα υπάρξουν σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, πλεονάσματα. Είναι εντελώς άδικο να υπάρξουν διαφορετικά ποσά στο εφάπαξ για δικαιούχους όταν έχουν καταβληθεί ίδιες εισφορές.




Με εκτίμηση

Γιάννης Κουτσούκος

Γιώργος Κουτρουμάνης

Χρήστος Πρωτόπαπας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...