Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Εντυπωσιακή συγκομιδή από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των μέτρων για τη «μαύρη» εργασία

Σαρωτικοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει σε όλη τη χώρα για την αδήλωτη εργασία. 


Τα πρώτα τσουχτερά πρόστιμα κατ’ εφαρμογή της νέας εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμησης της μαύρης εργασίας επεβλήθησαν τις πρώτες κιόλας ημέρες εφαρμογής του νέου μέτρου σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, ως χρηματική ποινή για κάθε επιχειρηματία που απασχολεί αδήλωτο εργαζόμενο ορίζεται το ποσό των 10.000 ευρώ, πρόστιμο ιδιαίτερα τσουχτερό για τους ελεύθερους επιχειρηματίες, που ωστόσο θεωρείται από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας ένα μέσο πίεσης των εργοδοτών ώστε να ασφαλίζουν τους εργαζόμενούς τους. Τα τσουχτερά πρόστιμα -10.550 ευρώ «στο κεφάλι»- θα επιβάλλονται επί τόπου χωρίς να δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα της προηγούμενης ακρόασης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική εγκύκλιο, δίνεται η δυνατότητα και στους Επιθεωρητές Εργασίας να βεβαιώνουν τα πρόστιμο, αλλάζοντας τα μέχρι πρότινος δεδομένα κατά τα οποία σε περίπτωση που κάποιος Επιθεωρητής εντόπιζε ανασφάλιστο έστελνε τον αντίστοιχο ελεγκτή του ΙΚΑ ώστε να επιβάλει αυτός το πρόστιμο στον εργοδότη.

Στην Ξάνθη, προσφάτως, μετά από έλεγχο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνα) επεβλήθη το ιδιαίτερα εξοντωτικό πρόστιμο στην ιδιοκτήτρια αυτής για αδήλωτη εργασία. Από την πλευρά της ωστόσο η παραβάτης άσκησε ένσταση, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια του ελέγχου βρισκόταν στο κατάστημά της συγγενικό πρόσωπο, το οποίο μάλιστα δεν διαμένει στη χώρα, και πως δεν πρόκειται για αδήλωτο προσωπικό.

Στην Κομοτηνή, πριν από μερικές ημέρες, πρόστιμο 10.000 ευρώ επεβλήθη σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο οποίο εντοπίστηκε μια αδήλωτη υπάλληλος, με την επιχειρηματία να επισημαίνει πως ήδη είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες ασφάλισής της.

Υπό τον φόβο επιβολής προστίμων δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που σπεύδουν να ασφαλίσουν τυχόν αδήλωτο προσωπικό τους, αντιλαμβανόμενοι φυσικά ότι το ρίσκο απασχόλησης ανασφάλιστου προσωπικού μπορεί να αποβεί οικονομικά καταστροφικό για τις επιχειρήσεις τους. Όπως γίνεται άλλωστε εύκολα κατανοητό σε περίπτωση επιβολής ενός τόσο υψηλού προστίμου σε μια μικρομεσαία επιχείρηση η τελευταία θα οδηγηθεί αναπόφευκτα στο κλείσιμο.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από μεικτά ελεγκτικά κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας. Σε ανακοίνωσή του το Υπ. Εργασίας επισημαίνει πως μόνο την πρώτη ημέρα εφαρμογή του νέου μέτρου των υψηλών προστίμων ελέχθησαν 340 επιχειρήσεις σε όλη την χώρα και εντοπίστηκαν 75 περιπτώσεις αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και επιβλήθηκαν φυσικά τα νέα πρόστιμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...