Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Βρούτσης: «Οι συντάξεις είναι απολύτως διασφαλισμένες»

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

«Οι συντάξεις είναι απολύτως διασφαλισμένες», διαβεβαίωσε σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε ένα δρόμο για πρώτη φορά, όπου μέσα στο 2013, το 10ο μήνα, είμαστε σε ισορροπία σε σχέση με τους στόχους μας».


Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Βρούτσης αναφερόμενος στα ποσοστά της ανεργία είπε ότι «δεν θριαμβολογεί κανείς». 

«Η ανεργία είναι πάρα πολύ μεγάλη στην πατρίδα μας», είπε ο υπουργός Εργασία και πρόσθεσε «εμείς, από το Μάρτιο του 2013, γεννήσαμε το πιο σύγχρονο εργαλείο στην Ευρώπη, την «Εργάνη», που κάνει ζωντανή καταγραφή των εργαζομένων της μισθωτής εργασίας. Είδαμε λοιπόν για πρώτη φορά ότι το 2013 ξεπεράσαμε με 102.800 νέες θέσεις απασχόλησης, ως το τέλος Αυγούστου, το ρεκόρ μέσα στην κρίση».

Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι για πρώτη φορά, η ΕΛΣΤΑΤ έδειξε πτώση της ανεργίας κατά 0,3%. «Έδειξε αυτό ακριβώς που λέω κι εγώ: ότι θα έχουμε συγκράτηση το 2013 και θα αρχίσει η κάμψη το 2014. Είναι ένα θετικό δείγμα ότι κάτι αλλάζε», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «δεν πανηγυρίζουμε, όμως, γιατί η μάχη είναι μεγάλη. Είναι κάτι το 0,3% μετά από 48 μήνες».

Αναφερόμενος στην εισφοροδιαφυγή, ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε «τεράστιο» το πρόβλημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβε για την επιβολή προστίμου 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργάτη.

«Ο Σεπτέμβριος, δια μέσου της «Εργάνης», δείχνει κάτι πρωτοφανές που έχει σπάσει τα κοντέρ: 49.000 νέες θέσεις εργασίας. Στην πραγματικότητα, δεν είναι νέες θέσεις απασχόλησης», είπε ο υπουργός αλλά όπως ανέφερε «είναι το πέρασμα από τη μαύρη εργασία στην εμφανή, με δήλωση στο ΙΚΑ».

Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το πρόστιμο θα μείνει.«Δεν θα αφήσω σε χλωρό κλαρί κανέναν που να θέλει να κοροϊδέψει το κράτος και τις συνεπείς επιχειρήσεις και τα ταμεία που αιμορραγούν από την αδήλωτη εργασία», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βρούτσης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «πρόθεσή μας δεν είναι να αυξήσουν τις εισφορές, ούτε στον εργοδότη, ούτε στον εργαζόμενο», αλλά να διευρύνει, όπως είπε, την εισφοροσυλλεκτική βάση, μέσα από την είσπραξη των φόρων.

«Εγώ θα δώσω τη μάχη για να μην χρειαστεί να κοπούν συντάξεις», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «τη μείωση των συντάξεων την ακούω κάθε Σαββατοκύριακο από τους ειδήμονες του ασφαλιστικού που λένε ότι θα κόψουμε ή δεν θα πληρώσουμε συντάξεις και καταρρέει το ασφαλιστικό σύστημα… Το ακούτε κάθε Σαββατοκύριακο στις πρωινές εκπομπές. Τρομοκρατούν οι προφήτες της καταστροφής», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην προσωρινή σύνταξη, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδα θα καταθέσει τροπολογία με την οποία θα δίνεται το 90% αντί του 80%, που ισχύει σήμερα, του μισθού για όσες συντάξεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα για τον ιδιωτικό τομέα. «Είναι πολύ σημαντικό να πάρουν τις συντάξεις τους οι δικαιούχοι μέσα σε 3-4 μήνες», είπε ο υπουργός.

Τέλος, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι εάν υπάρξουν αυξομειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, θα είναι μικρές. Διαβεβαίωσε ότι δεν θίγεται το εφάπαξ των ιδιωτικών υπαλλήλων, ενώ για τους δημόσιους υπάλληλους είπε ότι θα υπάρξει κάποια αναπροσαρμογή, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το ακριβές ποσοστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...