Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Βρούτσης: Διασφαλισμένη η καταβολή συντάξεων για το 2013

Τα προβλήματα αναμένεται να επιδεινωθούν το 2014 με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος - Όπου υπάρχει «μαύρη τρύπα», ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα καλύπτει τα ελλείμματα, αλλά θα κόβονται αυτομάτως συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ


Τα σενάρια περί νέας  μείωσης των συντάξεων εξαιτίας της μαύρης τρύπας των ταμείων που θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1,2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να υποβαθμίσει ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης , τονίζοντας  ότι το Υπουργείο είναι απολύτως εντός στόχων σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της Τρόικας και δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις.

«Παρά τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και ύφεσης – δήλωσε ο κ. Βρούτσης, είμαστε απολύτως εντός στόχων και προβλέψεων σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση της προϋπολογισθείσας συμμετοχής του Κρατικού Προϋπολογισμού στη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη. Πράγματι, από το σύνολο της ετήσιας κρατικής δαπά¬νης των 10,5 δις ευρώ για τις ανάγκες χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, είχε προϋπολογιστεί να δοθεί στο δεκάμηνο εκτέλεσης το 83,3% και έχει δοθεί το 82,9%, με διασφαλισμένη, σε κάθε περίπτωση, την  ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων».

Ωστόσο τα προβλήματα θα επιδεινωθούν, σύμφωνα με τα στοιχεία το 2014 όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται στα ταμεία  η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος . Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπου υπάρχει «μαύρη τρύπα», ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα καλύπτει τα ελλείμματα, αλλά θα κόβονται αυτομάτως συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ (με τις περικοπές να εκτιμάται πως θα είναι 20% κατά μέσο όρο).

Η δήλωση του κ. Βρούτσης έγινε στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης  του  Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» που δεν εμφανίζει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από τις προηγούμενες .  Σύμφωνα με την έκθεση στα  926, 89 ευρώ ανέρχεται το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις  για το μήνα Οκτώβριο του 2013.

Ωστόσο , το ποσό της σύνταξης γήρατος για την πλειοψηφία των συνταξιούχων ( 756,481 άτομα) κυμαίνεται  στο εύρος 500-1000€ ( μέσος όρος 707,10 ευρώ). Ο ίδιος περίπου αριθμός βρίσκεται στο εύρος 1.000-2.000
 •   Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.704.295 άτομα
•  Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.450.260 εκ των οποίων οι 9.749 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών
• Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Οκτώβριο ανέρχεται σε 2.303.217.634,53 ευρώ, ενώ από τα στοιχεία του συστήματος «ΑΡΙΑΔΝΗ» αναγγέλθηκαν για αναστολή 7.954 συντάξεις λόγω θανάτου του συνταξιούχου και 164 λόγω γάμου .

Τέλος, από την κατανομή του πλήθους των συντάξεων ανά συνταξιούχο παρατηρείται πως 1.408.510 συνταξιούχοι λαμβάνουν 1 μόνο σύνταξη, 927.114 λαμβάνουν 2 συντάξεις και 303.763 συνταξιούχοι λαμβάνουν 3 συντάξεις. Πολύ περιορισμένος αριθμός λαμβάνει πάνω από 7 συντάξεις όπως φαίνεται και στον πίνακα .

Αριθμός Καταβαλλόμενων Συντάξεων    Συνταξιούχοι
10                                                                              2
9                                                                                4
8                                                                              25
7                                                                            228
6                                                                         2.105
5                                                                       11.575
4                                                                       50.969
3                                                                      303.763
2                                                                      927.114
1                                                                   1.408.510
ΣΥΝΟΛΟ                                                     2.704.295

Ο Υπουργός Εργασίας κ . Γιάννης Βρούτσης σε δηλωσή τους τονίζει  ότι  «το οργανωτικό νοικοκύρεμα που καταφέραμε στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας με τη δημιουργία και λειτουργία από την 1η Ιουνίου 2013 του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», δεν αποτελεί μια απλή αναβάθμιση ή βελτίωση των διοικητικών διαδικασιών. Συνιστά, ουσιαστικά, μια μεταρρυθμιστική τομή με πραγματικά και μετρήσιμα οφέλη.
Η παραβατικότητα αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά (με την οριστική εξάλειψη των «μαϊμού» συντάξεων), επιφέροντας εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για πρώτη φορά, η ανάλυση και, κυρίως, η διαχείριση του ασφαλιστικού στη χώρα μας στηρίζεται πλέον σε αντικειμενικά, αξιόπιστα, διαφανή και αναλυτικά δεδομένα και όχι αποσπασματικά στοιχεία ή αστήρικτες υποθέσεις όπως στο παρελθόν...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...