Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ ντοπάρει την αντιπαράθεση κυβέρνησης - συνδικάτων

Αντιμέτωπη με το πρώτο απεργιακό μπαράζ της νέας σεζόν αναμένεται να βρεθεί η κυβέρνηση από τη Δευτέρα καθώς καθηγητές, δάσκαλοι, πανεπιστημιακοί, νοσοκομειακοί γιατροί, υπάλληλοι των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα έχουν προγραμματίσει εκτεταμένες κινητοποιήσεις ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 48-ωρη απεργία για τις 18 και 19 του μήνα. 


Την ίδια ώρα «φωτιά» στο πολτικό σκηνικό βάζει η πολιτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις και αναμένεται κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση η οποία κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επενδύει στην αποτυχία της χώρας για μικροκομματικούς λόγους.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή φάνηκε να παρέχει πολιτική στήριξη στις κινητοποήσεις τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη δολιοφθοράς και πως η κυβέρνηση θα πέσει εξαιτίας των μνημονιακών της επιλογών που οδηγούν τη χώρας σε αδιέξοδο.

«Γρηγορότερα απ' ότι φαντάζονται, κυβέρνηση και τρόικα, θα βρεθούν μπροστά στην κρίση του λαού. Όχι, δεν θα φύγουν από μόνοι τους, αυτό το ξέρουν πια όλοι οι πολίτες. Έχουν δουλειά ακόμα -κι άλλες δεσμεύσεις κι άλλες καταστροφές κι άλλες απολύσεις κι άλλα πωλητήρια.

Δεν θα φύγετε από μόνος σας, ο λαός θα σας ρίξει, κύριε Σαμαρά. Με το όχι του. Με την ανυπακοή. Με τους αγώνες. Με την αντίσταση. Και δεν θα είναι δολιοφθορά όπως θρηνούν οι Κασσάνδρες της προπαγάνδας σας. Θα είναι ευθεία, ανοιχτή, δημοκρατική κατά μέτωπο σύγκρουση», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο κ.Τσίπρας και κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Στεκόμαστε αποφασιστικά και αταλάντευτα δίπλα στον αγώνα δασκάλων και καθηγητών για την Παιδεία, για το μέλλον των παιδιών μας, για το παρόν των σχολείων που υποβαθμίζονται, κλείνουν, κινδυνεύουν να ρημάξουν χωρίς φύλακες και χωρίς διδακτικό προσωπικό.

Όλα αυτά όμως τα ρυάκια αγώνα, όλα τα κινήματα, όλες οι αντιστάσεις, όλοι όσοι δεν θέλουν και δεν μπορούν να συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις, πρέπει και μπορούν σήμερα να συνενωθούν σε ένα ορμητικό ποτάμι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και μπορεί αν ο λαός θέλει και μάχεται. Σας καλώ να πάρουμε όλοι μαζί στα χέρια μας την υπόθεση της ανατροπής και της σωτηρίας. Σας καλώ σε ανένδοτο αγώνα για την ανατροπή.

Σας καλώ να δεσμευτούμε σε ένα ηθικό και πολιτικό, σε ένα εθνικό συμβόλαιο για να ξανακερδίσουμε τη κυριαρχία της πατρίδας μας, για να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια του λαού μας, για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα», κατέληξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας την ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ οκυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας «καταρράκτη ύβρεων και υποσχέσεων  χωρίς αντίκρυσμα και κενές απειλές». « Αλλη μια συνηθισμένη παράσταση του κ. Τσίπρα... », πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, νωρίτερα την Παρασκευή, μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ και απευθυνόμενος στη νέα γενιά της ζήτηση να μην εμπιστεύεται τους κήρυκες της καταστροφής «που παντού χρεοκοπούν αφού προηγουμένως έχουν οδηγήσει κοινωνίες ολόκληρες σε ερείπια».

«Κάποιοι προσπαθούν να σας πείσουν ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, αν δεν γκρεμίσουν τα πάντα. Και αν δεν βυθιστούμε όλοι σε ένα χάος καταστροφικό. Μην τους πιστεύετε. Και πάνω από όλη μην τους πιστεύετε γιατί και εκείνοι δεν σας εμπιστεύονται. Δεν εμπιστεύονται την δύναμη που κρύβετε μέσα σας, την δυναμική που μπορεί να απελευθερώσει η δημιουργικότητα και η επικοινωνία σας. Δεν πιστεύουν σε εσάς, είναι κήρυκες καταστροφής, φανατικών ακραίων ιδεολογιών που παντού χρεοκόπησαν αφού προηγουμένως έχουν οδηγήσει κοινωνίες ολόκληρες σε ερείπια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

To απεργιακό δελτίο

Την αυλαία των κινητοποιήσεων θα ανοίξουν οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι έχουν εξαγγείλει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αρχής γενομένης από την επόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα στο χώρο τους. Οπως έγινε γνωστό όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της ΟΛΜΕ, οι καθηγητές μετά το πέρας κάθε απεργιακού πενθημέρου θα αποφασίζει αν θα συνεχίζει τις κινητοποιήσεις και για ακόμη πέντε ημέρες.

Από την πλευρά τους οι δάσκαλοι αποφάσισαν να περιορισθούν σε μια τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 16 του μηνός και να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και να πάρουν μέρος στην απεργία της ΑΔΕΔΥ που είναι προγραμματισμένη για τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, ενώ θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους στις 19 του μήνα.

Στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών θα συμμετέχουν και όσοι εργάζονται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με την πραγματοποίηση 48-ωρης απεργίας στις 16 και 17 του μήνα.

Θα παραλύσει το Δημόσιο την Τετάρτη και την Πέμπτη

Την ίδια ώρα η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στην πολιτική της διαθεσιμότητας και των απολύσεων έχει χαρακτηρίσει την επόμενη εβδομάδα ως «εβδομάδα δράσης απεργιακών κινητοποιήσεων» και έχει εξαγγείλει 48-ωρη απεργία σε όλο το Δημόσιο την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου. Οι επόμενες κινήσεις του σωματείου θα αποφασισθούν το ερχόμενο Σάββατο.

Απεργιακό... τσουνάμι και στην Υγεία

Τεταμένο, όμως, είναι το κλίμα και στην Υγεία με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να πραγματοποιούν τριήμερη πανελλαδική απεργία στις 17, 18 και 19 Σεπτεμβρίου, συμμετέχοντας στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και συμπορευόμενοι με την Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ).

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων στην Υγεία μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη, από 11π.μ. έως 3μ.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 κάτω από το υπουργείο Υγείας.

Επίσης, αποφάσισε να συμμετάσχει στην 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 18 και τις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία

Σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, προχωρούν, όμως, και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη εργαζομένων στους φορείς κοινωνικής πολιτικής σε καθεστώς διαθεσιμότητας και την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...