Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΣΕΕ: Ο πρωθυπουργός εξαπατά συνταξιούχους, εργαζόμενους και ανέργους

"Κοροϊδία" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα προκύψει το 70% αυτού θα διατεθεί για την ενίσχυση των συνταξιούχων και τον κατηγόρησε για προσπάθεια εξαπάτησης συνταξιούχων, εργαζομένων και ανέργων.

Το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πάει σε τόκους και χρεολύσια, τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ΓΣΕΕ, ενόψει του συλλαλητηρίου των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, την ημέρα των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Όπως είπε, η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας στην Ελλάδα υπεγράφη το 1803, επί Τουρκοκρατίας, και οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν το 2013. Κατήγγειλε ως "ακροδεξιά πολιτική" τον διαχωρισμό που επιχειρείται μεταξύ των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και σημείωσε πως πίσω από την κινητικότητα στο δημόσιο "κρύβονται απολύσεις". Σχολιάζοντας όσους δείχνουν τώρα ενδιαφέρον για τις απολύσεις που έγιναν στον ιδιωτικό τομέα, παρατήρησε: "Τώρα τους έπιασε ο πόνος; Όταν το κράτος συμπεριφέρεται ως ο χειρότερος εργοδότης, τι μήνυμα στέλνει στην αγορά; Οι απολύσεις στο δημόσιο δεν θα γίνουν για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά για να σπάσει η 'παρθενία' στο πολιτικό σύστημα και στο συνδικαλιστικό κίνημα".

Ο κ. Παναγόπουλος απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη και σημείωσε: "Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι ούτε τυφλή, ούτε μουγκή. Πότε το Συμβούλιο της Επικρατείας θα στέρξει να βγάλει την απόφαση του για την προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά του δεύτερου Μνημονίου; Υπήρξαν διαρροές ότι είναι έτοιμη η απόφαση και είναι θετική σε κάποια σημεία της προσφυγής. Γιατί δεν καθαρογράφεται η απόφαση;".

Είπε ότι είναι πρωτοφανές να βγαίνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και να διαψεύδει την εκτίμηση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ότι σε 20 χρόνια θα μειωθεί η ανεργία στο 10%, και υπογράμμισε: "Δεν είμαστε προφήτες, όπως μας είπε ο υπουργός. Είμαστε απαισιόδοξοι γιατί είναι πλήρως αποτυχημένες οι ανάλγητες και αδιέξοδες πολιτικές που ακολουθούνται".

"Ή η κυβέρνηση θα αλλάξει πολιτική ή ο λαός θα αλλάξει την κυβέρνηση" επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ Νίκος Κιουτσούκης, ο οποίος πρότεινε απεργία διαρκείας, η οποία, όμως, να αποφασιστεί με κάλπες από τους εργαζόμενους και όχι από την ηγεσία της ΓΣΕΕ. "Τα Μνημόνια δεν είναι ευλογία, αφήνουν πίσω τους συντρίμμια" τόνισε και για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είπε ότι "τσακώνονται μεταξύ τους ποιος ψήφισε το καλύτερο Μνημόνιο".

Ο κ. Κιουτσούκης επιτέθηκε εναντίον των υπουργών Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Για τον κ. Χατζηδάκη είπε ότι "είναι ο κύριος τίποτα".

Ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ζώης Πεπές ανέφερε ότι η λύση είναι κατάργηση των Μνημονίων και διαγραφή χρέους, η ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής και όλων όσοι την υπηρετούν.

Υπέρ της κατάργησης και όχι επαναδιαπραγμάτευσης των Μνημονίων τάχθηκε ο εκπρόσωπος της παράταξης "E.M.E.Ι.Σ" Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, γιατί, όπως είπε, αδράνησε, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και περιορίστηκε σε ρόλο παρατηρητή και σχολιαστή.

Αμέσως πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος χαρακτήρισε "υβριστική" την τοποθέτηση του κ. Φωτόπουλου και δήλωσε: "Όσο είμαι εγώ πρόεδρος η ΓΣΕΕ δεν θα γίνει ρεντίκολο, ούτε παραμάγαζο κανενός κόμματος".

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης τόνισε πως το συλλαλητήριο του Σαββάτου θα είναι μαζικό και ειρηνικό.

Διαμαρτυρίες αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών

Για τα προβλήματα όσων απασχολούνται στα Σώματα Ασφαλείας μίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Χρήστος Φωτόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) Ευθύμιος Αμαραντίδης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας προσωπικού Λιμενικού (ΠΟΕΠΛΣ) Γιώργος Δριβάκος, ο εκπρόσωπος της ένωσης αξιωματικών Λιμενικού Γιώργος Μακρής και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Αθάνατος.

Όπως είπαν, οι υπάλληλοι στα τρία Σώματα Ασφαλείας έχουν φτάσει στα όρια επιβίωσης καθώς έχουν υποστεί μειώσεις 40% στις αποδοχές τους και δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, διότι υπάρχει πρόβλημα και στη λειτουργία των υπηρεσιών. Πολλά από τα οχήματα που χρησιμοποιούνται είναι παμπάλαια και αναγκάζονται να αγοράζουν με δικά τους χρήματα τμήματα του εξοπλισμού τους. "Δεν θα επιτρέψουμε να μας μετατρέψουν σε μισθοφόρους, διότι εμείς άλλον όρκο δώσαμε" τόνισε ο κ. Φωτόπουλος.

"Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί" δήλωσαν όλοι τους και σημείωσαν πως η απόφαση είναι συνεχείς κινητοποιήσεις. Η αρχή γίνεται αύριο με συγκέντρωση ενστόλων στις 5 το απόγευμα στον Λευκό Πύργο και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί θα συμμετέχουν και στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΘ - ΕΔΟΘ του Σαββάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...