Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Βρούτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά μείωση προστίμων για την ανασφάλιστη εργασία

Ο κ. Στρατούλης είχε ζητήσει να αλλάξει ο τρόπος επιβολής ώστε το ύψος τους να μην είναι οριζόντιο για κάθε επιχείρηση αλλά αναλογικό


Νέα εστία σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να δημιουργείται με αφορμή τα πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία.


Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων όπου συζητείται το νομοσχέδιο που επιχειρεί να περιορίζει την εισφοροδιαφυγή κατηγόρησε τον κ. Δημήτρη Στρατούλη ότι εισηγείται μείωση των σχετικών προστίμων.

Νωρίτερα ο αρμόδιος για θέματα εργασίας βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει από τον υπουργό να αλλάξει ο τρόπος επιβολής προστίμων έτσι ώστε το ύψος τους να μην είναι οριζόντιο για κάθε επιχείρηση αλλά αναλογικό με τον αριθμό των εργαζομένων. Δηλαδή μικρότερα πρόστιμα για επιχειρήσεις που απασχολούν λίγους εργαζόμενους και μεγαλύτερα για όσες έχουν πολλούς υπαλλήλους. Επικαλέστηκε μάλιστα και σχετική πρόταση των εργαζομένων του ΣΕΠΕ.

Από την άλλη πάντως, ο κ. Βρούτσης επέμεινε λέγοντας πως «Δεν κατανοώ την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που λέει για μείωση του προστίμου. Περιμένω την τελική τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ο υπουργός μάλιστα κορύφωσε την κριτική συνολικά στα κόμματα της αντιπολίτευσης σημειώνοντας «το νομοσχέδιο χτυπά στην καρδία την εισφοροδιαφυγή και δεν περίμενα να μην το όλα τα κόμματα».

Να σημειωθεί ότι το πρόστιμο για την ανασφάλιστη εργασία είναι 10.550 ευρώ  για ανασφάλιστους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και 9.700 ευρώ για εργαζομένους κάτω των 25.

Συνεργάτες του υπουργού σημείωναν ότι το υψηλό ποσό αποτελεί κίνητρο στους εργοδότες να δηλώνουν τους εργαζόμενους και να καταβάλουν τις εισφορές τους και πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι, σε όσους έχουν 3 και 4 εργαζόμενους ώστε να ασφαλίζουν τον ένα και τους άλλους να τους έχουν παράνομους».

Από την άλλη πλευρά εξηγούν ότι η οριζόντια επιβολή του προστίμου βάζει λουκέτο στους μικροεπιχειρηματίες και «χαϊδεύει» τους «μεγάλους».

Πέραν αυτών, ο κ. Βρούτσης σημείωσε «αυτή η πολιτική ηγεσία είχε το θάρρος να επιβάλλει το υψηλότερο πρόστιμο 10.500 ευρώ και επειδή πλέον έχουμε σύγχρονα εργαλεία -  ΕΡΓΑΝΗ - αποτιμήθηκε αμέσως. Πέρασμα από την μαύρη εργασία στην πραγματική. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε είχε και άλλα αποτελέσματα: τα συγχαρητήρια που πήρα από τους εργαζομένους είναι ανεπανάληπτα… Έπιασε τόπο το πρόστιμο καθώς τα έσοδα του ΙΚΑ αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο» και πρόσθεσε «δεν κατανοώ από την πελυρά του ΣΥΡΙΖΑ να λέει για μείωση του προστίμου. Περιμένω την τελική τοποθέτηση αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των διασταυρωτικών ελέγχων των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) των επιχειρήσεων λέγοντας « Ενώ επιβάλλεται η ΑΠΔ δεν είχε γίνει ποτέ διασταύρωση για το αν οι ΑΠΔ καταβάλλονται και όταν έγινε έλεγχος φάνηκε ότι για το 2013 η απόκλιση των δηλωθέντων και των εισπράξεων είναι 1 δις ευρώ» και συνέχισε «Υπάρχουν επιχειρήσεις τα γνωστά υποζύγια, οι  συνεπείς που πληρώνουν χρόνια τώρα τις εισφορές και άλλες επιχειρήσεις που κλέβουν εργαζόμενους, συνταξιούχους και κράτος. Θέλετε να το αφήσουμε ανέγγιχτο; Προσπαθούμε να κλείσουμε την τρύπα και να πιάσουμε όσους υπονομεύουν το μέλλον της πατρίδας μας».

Ειπε ότι « στα επικουρικά ταμεία μέχρι πριν την συγχώνευση οι συντάξεις δίνονταν με το ζύγι και το μάτι. Οι επιχειρήσεις δεν δήλωναν αυτά που έπρεπε και όλα δίνονταν με υπεύθυνες δηλώσεις. Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε».

Επισήμανε ότι «Το 55% των δαπανών για συντάξεις καταβάλλεται από κρατικό προϋπολογισμό και αυτό δεν είναι υγιές» και συμπλήρωσε «72 εκατ ευρώ θα έρθουν από την φοροδιαφυγή συνταξιούχων. Έλεγχος υποβληθέντων συντάξεων και δηλωθέντων»

Τέλος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «νοικοκυρεύει το ασφαλιστικό σύστημα. Περιμένω με αγωνία την τελική θέση ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...