Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

19 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Στον απόηχο της «υποβρύχιας» κόντρας του Αλ. Τσίπρα με τον Ευ. Βενιζέλο στη Βουλή, οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρίσκονται σήμερα ξανά στους δρόμους. 


Πραγματοποιούν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, με την ηγεσία του οποίου προσβλέπουν σε συνάντηση προκειμένου να θέσουν όλα τα προβλήματα που εδώ και μήνες αντιμετωπίζουν.


Τα ναυπηγεία έχουν βάλει λουκέτο, με τους εργαζομένους -μέχρι πρότινος- να υποχρεώνονται σε εκ περιτροπής εργασία και οι εγκαταστάσεις να ρημάζουν.

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση αναφέρονται αναλυτικά στα αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει. Μετρούν 19 μήνες από τον Απρίλιο του 2012, όταν τα ναυπηγεία έκλεισαν με τη διοίκησή τους πλέον να είναι εξαφανισμένη και τα πανάκριβα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού να παραμένουν χωρίς την προβλεπόμενη συντήρηση, με κίνδυνο -όπως επισημαίνουν- «ανά πάσα στιγμή να τιναχθούν στον αέρα». Υποβρύχια, για τα οποία το Δημόσιο έχει καταβάλει πάνω από 2 δισ. ευρώ!

Με μονομερή απόφαση της εργοδοσίας, οι 1.100 εργαζόμενοι τέθηκαν από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας μίας ημέρας ανά εβδομάδα. Και παρότι αυτό ακριβώς το εργασιακό καθεστώς κρίθηκε -με προσωρινά εκτελεστή απόφαση του Πρωτοδικείου- παράνομο και καταχρηστικό, οι εργαζόμενοι δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Εκτοτε, το ναυπηγείο συνεχίζει να είναι κλειστό, οι εργαζόμενοι παραμένουν σε απόγνωση, τα δε υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού κινδυνεύουν από ατύχημα, καθώς πλέον δεν υπάρχει ούτε προσωπικό ασφαλείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες μία από τις δεξαμενές των ναυπηγείων υπέστη κλίση και κατέληξε να βρίσκεται μισοβυθισμένη.

Ζητούν να τους καταβληθούν ένσημα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά και την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου, αλλά και να συνεχιστεί η ισχύς νομοθετικής διάταξης για εκείνους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2012. Επίσης, να τους δοθεί εποχικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ και να συμπεριληφθούν σε κοινωνικές ρυθμίσεις και απαλλαγές, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται σε ό,τι αφορά θέματα όπως «κόκκινα» δάνεια, κατασχέσεις, φορολογικά, λογαριασμούς ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...