Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Μία στις δέκα επιχειρήσεις απασχολεί «αδήλωτους» εργαζόμενους -Επεσαν πρόστιμα έξι εκατ. ευρώ

Περιορισμένα είναι τα έσοδα από τα πρόστιμα που επέβαλε το υπουργείο Εργασίας, σε επιχειρήσεις που απασχολούσαν προσωπικό, χωρίς να το έχουν δηλώσει. Τα πρόστιμα έφτασαν περίπου 6 εκατ. ευρώ και επιβλήθηκαν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, έως το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις», έκανε
γνωστό ότι στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2013, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 3.931 επιχειρήσεις και από αυτές οι 371 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 9,44%).

Σε σύνολο 18.974 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 583 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 3,07%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 5.967.319 €

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η «Εργάνη» Σεπτεμβρίου παρουσίασε το μεγαλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων-63.212 τον αριθμό-όχι μόνο για όλο το 2013 αλλά σε σχέση με τα τελευταία 10 χρόνια, αποτυπώνοντας το πολύ μεγάλο ποσοστό συμμόρφωσης των εργοδοτών.
Παράλληλα, τον ίδιο μήνα για πρώτη φορά μετά από τέσσερα συνεχόμενα χρόνια πτώσης, παρουσίασαν αύξηση τα έσοδα του ΙΚΑ.

Ο κ. Βρούτσης γνωστοποίησε επίσης ότι στις 5 Δεκεμβρίου σε ειδική εκδήλωση, θα παρουσιαστούν και θα δουν το φως της δημοσιότητας, για πρώτη φορά, αναλυτικά και με απόλυτη ακρίβεια, τα στοιχεία της ιδιωτικής μισθωτής οικονομίας, όπως αυτά απορρέουν από το σύστημα «Εργάνη», καθώς ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...