Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Βρούτσης: Τα ψέμματα τελείωσαν - Κατασχέσεις σε όσους χρωστούν στα Ταμεία και δεν πληρώνουν

Mε κατασχέσεις σε βάρος όσων δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίζουν έστω τις οφειλές του προς τα Ταμεία, προειδοποιεί ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή του εν όψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα.

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχει κράτος και οι νόμοι λειτουργούν. Εμείς θα βάλουμε τέλος στο πάρτυ της εισφοροδιαφυγής» διαμηνύει ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στην εφημερίδα Realnews.

Γι' αυτό, τονίζει, «στους οφειλέτες που δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίζουν την οφειλή τους οι φορείς υποχρεούνται να επιδιώξουν την αναγκαστική είσπραξή της με τη λήψη των μέτρων που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ)» και τα οποία, όπως διευκρινίζει, αφορούν και ακίνητα και κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Στην ερωτηση αν μπορεί να παρακρατούνται και οι αγροτικές επιδοτήσεις, ο κ. Βρούτσης είναι σαφής: «Ο ΟΓΑ είναι ένα μεγάλο ασφαλιστικό ταμείο που δαπανά μεν περισσότερα από 4 δισ. ετησίως σε συντάξεις, αλλά εισπράττει λιγότερα από 300 εκατ. ευρώ από εισφορές. Περισσότερο από το 40% των αγροτών δεν πληρώνει εισφορές... Από κει και πέρα όμως η πρόταση για συμψηφισμό των διαφόρων κρατικών επιδοτήσεων με τις ασφαλιστικές οφειλές και υποχρεώσεις δεν αφορά αποκλειστικά τους αγρότες. Δεν στοχοποιούμε τους αγρότες, αλλά τους ασυνεπείς, σε όποια επαγγελματική ομάδα και αν ανήκουν».

Όσον αφορα τις πρόωρες συντάξεις, αφού σημειώνει πως «για πολλά χρόνια, αποτελούσαν πρόωρη πολυτέλεια», ο υπουργός ξεκαθαρίζει «δεν πρόκειται να γίνει καμία νέα παρέμβαση που να αλλάζει τον προγραμματισμό χιλιάδων συμπολιτών μας που θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης».

Για το «μαχαίρι» στα εφάπαξ διαβεβαιώνει  ότι «σε καμιά περίπτωση δεν θα υπάρξει αναδρομική προσαρμογή» και για τις επικουρικές συντάξεις δηλώνει ότι «εκείνο που σίγουρα θα κόψουμε είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα καταβολής συντάξεων "με το ζύγι και με το μάτι", αλλά και τις αδράνειες κάποιων ταμείων που δεν ελέγχουν εάν και πόσες εισφορές τούς έχουν καταβληθεί».

Από τα μέσα του 2014, επισημαίνει ο κ. Βρούτσης, θα εφαρμοστεί ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό των επικουρικών, « ο οποίος, όπως και στην περίπτωση των παροχών του εφάπαξ, στοχεύει ώστε κάθε συνταξιούχος να λαμβάνει επικουρική σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλει κατά τη διάρκεια της εργασιακής ζωής του».

Οσο τις προωθούμενες ρυθμίσεις σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, ο υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το  νέο θεσμικό πλαίσιο .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...