Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ…

Ρεπορτάζ : Φωτεινή Καλλίρη από τη Καθημερινή 
Θερμό αναμένεται να είναι το φθινόπωρο για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς δεκάδες επιδόματα μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη, ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο ενιαίο πλαίσιο μισθοδοσίας και να εξοικονομηθεί έως και ένα δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Από 1ης Νοεμβρίου η… 
καταβολή των μισθών θα γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ενώ εντός του πρώτου τριμήνου της νέας χρονιάς θα έχει διαμορφωθεί το νέο μισθολόγιο.Εκτός, όμως, από τις αμοιβές, ένα ακόμα ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αυτό των υποχρεωτικών μετατάξεων. Οι αλλαγές που θα γίνουν με φόντο τον «Καλλικράτη» υπολογίζεται ότι σε πρώτο στάδιο θα επηρεάσουν περισσότερους από 40.000 υπαλλήλους από τους περίπου 94.000 μόνιμους και συμβασιούχους σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις. Μέσα στο φθινόπωρο θα πραγματοποιηθούν περίπου 7.000 μετατάξεις προσωπικού νομαρχιών και διαφόρων νομικών προσώπων, ενώ από 1/1/2011, οπότε και καταργούνται οι νομαρχίες, οι υπόλοιποι 10.000 υπάλληλοί τους θα μεταφερθούν αυτοδικαίως στο ανθρώπινο δυναμικό των 13 περιφερειών.Ας δούμε τι περιλαμβάνουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το κρίσιμο ζήτημα της κατάργησης πλειάδας επιδομάτων και της κατάρτισης νέου μισθολογίου για το σύνολο των υπαλλήλων.
1. Τι προβλέπουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τα επιδόματα στο Δημόσιο;Κατάργηση τουλάχιστον 40 επιδομάτων με ταυτόχρονη ενσωμάτωση oρισμένων στον βασικό μισθό και διατήρηση μόνο δύο βασικών επιδομάτων, του οικογενειακού και της θέσης, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοσθεί σταδιακά από το πρώτο τρίμηνο του 2011. Επιπλέον, οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων σταδιακά θα εξομοιωθούν με εκείνες του ιδιωτικού τομέα, αρχής γενομένης από τους νεοπροσλαμβανόμενους το 2011.
2. Τι προσδοκά να κερδίσει το Δημόσιο από τη δραστική περικοπή των επιδομάτων;Στόχος είναι η εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ ετησίως και συνολικά ενός δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Mε την κατάργηση δε διαφόρων ειδικών και κλαδικών επιδομάτων, τα οποία χορηγούνται μέσω «κρυφών» λογαριασμών, εκτός κρατικού προϋπολογισμού, σε περίπου 160.000 υπαλλήλους, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 460 εκατ. ευρώ ετησίως. Tα δεκάδες επιλεκτικά επιδόματα κοστίζουν 5,2 δισ. ευρώ, όταν η δαπάνη για τους μισθούς όλων των υπαλλήλων είναι 12,1 δισ. ευρώ.
3. Ποια επιδόματα πρόκειται να ενσωματωθούν στον βασικό μισθό;Ορισμένα επιδόματα που δίνονται σχεδόν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως είναι τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, μεταφοράς φακέλου, ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης, ανθυγιεινής εργασίας, που εισπράττουν οι υπάλληλοι που εργάζονται σε υπολογιστή, καθώς και το επίδομα αντιστάθμισης διαχειριστικών λαθών. Eπίσης, το κίνητρο απόδοσης θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό, οπότε και θα προκύψει αύξηση των συντάξιμων αποδοχών.
4. Ποια επιδόματα θα καταργηθούν;Oλα τα ειδικά επιδόματα, οι αμοιβές επιτροπών και οι πλασματικές υπερωρίες. Σε ό, τι αφορά τα επιδόματα που χορηγούνται σε δημοσίους υπαλλήλους για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές, θα περικοπούν και θα γίνει εξορθολογισμός στις αμοιβές των συμμετεχόντων.
5. Τι θα γίνει με τα επιδόματα των εφοριακών, των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών;Tα κλαδικά επιδόματα ξεπερνούν σε κόστος τα δύο δισ. ευρώ και υπάρχουν σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο να διατηρηθούν, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Οι αλλαγές, πάντως, θα επιφέρουν μεταβολές στο μισθολογικό καθεστώς. Ακόμη και για τους εφοριακούς, τελωνειακούς και εργαζομένους σε οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο Οικονομικών (περίπου 22.000 υπάλληλοι), καθώς και όσους λαμβάνουν ειδικά επιδόματα (ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, δηλαδή περίπου 2.500 υπάλληλοι), θα αναπροσαρμοσθούν οι αμοιβές (ανάλογα με τη θέση και την υπηρεσία το επίδομα ήταν πέρυσι από 989 – 2.150 ευρώ τον μήνα).
6. Πoια είναι η θέση της ΑΔΕΔΥ;Σε θέση μάχης βρίσκεται η ΑΔΕΔΥ, αν γίνουν περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Συμμερίζεται την ανάγκη να δημιουργηθεί ενιαίο μισθολόγιο για να αρθούν οι μισθολογικές αδικίες και έχει προταθεί ως αφετηρία βασικός μισθός 1.100 ευρώ. Zητούν και αξιοκρατική εξέλιξη. Δεν μπορεί εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα στο ίδιο γραφείο να έχουν διαφορά 1.000 ευρώ στις αποδοχές τους, λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρός της κ. Σπ. Παπασπύρος. Tην περίοδο αυτή, εάν υπάρξουν νέες περικοπές, οι συνδικαλιστές κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, λέγοντας πως οι υπάλληλοι θα βρεθούν σε αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...