Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Εισφοροδιαφυγή 1 δισ. από τη μαύρη εργασία


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ/ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μπλόκο σε 200.000 επιχειρηματίες που έχουν χρέη προς το ΙΚΑ, με στόχο να «μαζευτούν» 350 εκατ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή, επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση -ως μια απάντηση στην τρόικα και στην απαίτηση για κάλυψη «μαύρης τρύπας» στο ασφαλιστικό ύψους 500 εκατ. ευρώ-, μέσω της ηλεκτρονικής διασταύρωσης των δηλωμένων στοιχείων στην «Εργάνη» και στις περιοδικές δηλώσεις που εμφανίζουν στο ΙΚΑ.

Ετσι όσοι εργοδότες δηλώνουν άλλα στην ηλεκτρονική καταγραφή και άλλα τελικά καταβάλλουν στα ασφαλιστικά ταμεία, «κρύβοντας» εργαζομένους τους οποίους απασχολούν με «μαύρα», δεν θα μπορούν πλέον να υποβάλλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση.

Από αύριο, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας, θα γίνεται αυτόματη διασταύρωση των υποβληθεισών μηνιαίων εισφορών σε σχέση με τις καταβληθείσες.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, πρέπει να σημειωθεί πως οι απώλειες του ΙΚΑ φέτος από τη μη καταβολή των εισφορών που έχουν δηλωθεί αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ. Το υπουργείο εκτιμά πως σε πρώτη φάση θα εξοικονομήσει ένα κονδύλι 350 εκατομμύριων ευρώ, ποσό που θα δώσει «ανάσα» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εργασίας με το διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ενώ σήμερα ο κ. Βρούτσης θα έχει κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα, όπου θα παρουσιάσει αναλυτικά τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Με τις παρεμβάσεις από αύριο:

1. Μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή η αυτόματη διασταύρωση των υποβληθεισών μηνιαίων εισφορών σε σχέση με τις καταβληθείσες. Οπου παρατηρείται απόκλιση εκδίδεται μηχανογραφικά Πράξη Επιβολής Εισφορών (ΠΕΕ), η οποία και αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον οφειλέτη.

2. Οσοι οφειλέτες δεν ανταποκριθούν, χάνουν το δικαίωμα υποβολής μέσω Διαδικτύου της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) τον επόμενο μήνα.

3. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν την ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο, μόνο στο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν, με την απαράβατη υποχρέωση είτε της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών είτε της ρύθμισής τους. Ουσιαστικά όσοι εργοδότες δεν θα μπορούν να υποβάλλουν τις ΑΠΔ θα είναι πλέον παράνομοι και δεν θα μπορούν να ασφαλίζουν το προσωπικό τους.

4. Ξεκινά άμεσα ειδική μηχανογραφική εφαρμογή, με βάση την οποία το σύνολο των υποβαλλομένων μηνιαίων ΑΠΔ θα ελέγχεται, ώστε να διαπιστώνεται αν υπάρχει ταύτιση με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Στις περιπτώσεις ύπαρξης διαφορών θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα εκ του νόμου πρόστιμα για τη μη ασφάλιση εργαζόμενου προσωπικού. Αυτό επεκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 και ως προς την επιβεβαίωση και διασταύρωση της ταύτισης των δηλωθεισών αποδοχών για κάθε μονάδα εργασίας στην ΑΠΔ με αυτές του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Στη σέντρα 200.000 επιχειρήσεις

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν 200.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών τους. Το επόμενο διάστημα θα σταλούν «ραβασάκια» με τα οποία θα ενημερώνονται οι οφειλέτες πως πρέπει να περάσουν από το Ταμείο για να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν να τακτοποιήσουν την οφειλή τους, θα χάσουν το δικαίωμα υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ). Παράλληλα οι οφειλέτες θα αντιμετωπίσουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Οι οφειλές προς το ΙΚΑ που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ έχουν ήδη σταλεί στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) και ήδη έχουν σταλεί τα πρώτα ειδοποιητήρια. Μέσα στο μήνα θα ακολουθήσουν οι οφειλές του ΟΑΕΕ, ενώ από τη νέα χρονιά σειρά παίρνουν οι οφελέτες στον ΟΓΑ και στο ΕΤΑΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...