Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Χάνουν το ΕΚΑΣ 15.000 συνταξιούχοι

Πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια στην καταβολή του ΕΚΑΣ θεσπίζονται με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και εστάλη ήδη στα ταμεία, με αποτέλεσμα να χάσουν το επίδομα 15.000 δικαιούχοι.

Στο εξής δηλαδή θα υπολογίζεται το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων π.χ. το μέρισμα από συμμετοχή σε Ανώνυμες Εταιρείες αφού από τις διασταυρώσεις εντοπίστηκε ότι ελάμβαναν το επίδομα ακόμα και μέτοχοι εταιρειών η ιδιοκτήτες πολυκατοικίας.

Δηλαδή για να εξακολουθήσει να παίρνει ΕΚΑΣ ο χαμηλοσυνταξιούχος θα πρέπει το ατομικό φορολογητέο, και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.884,11 ευρώ.

Η εγκύκλιος επισημαίνει ότι το επίδομα δίνεται σε όσους διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας και είναι πάνω από 60 ετών ώστε να μην ωφελούνται παράνομα οι αλλοδαποί που βγαίνουν με τα κατώτατα όρια έχοντας ασφαλιστεί ελάχιστα χρόνια στη χώρα μας .

Επίσης με την εγκύκλιο, εισάγεται και 5ο κλιμάκιο στο ΕΚΑΣ ώστε να μη χάνουν ολόκληρο το επίδομα όσοι υπερβαίνουν κατά τι το εισοδηματικό πλαφόν αλλά να παίρνουν ένα μικρό βοήθημα 30 ευρώ (30 ευρώ μηνιαίως όταν το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα κυμαίνεται από 8.472 έως 9.200 ευρώ). Από τη νέα κλίμακα θα ωφεληθούν 70.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

Συγκεκριμένα , σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που θεσπίζονται το επίδομα δικαιούνται όσοι έχουν συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα που ανέρχεται έως τα 9.884,11 ευρώ.

- έχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα που ανέρχεται έως τα 15.380,90 ευρώ.

Για τον έλεγχο της πλήρωσης των ανωτέρω εισοδηματικών κριτηρίων λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους, δηλαδή προκειμένου για το τρέχον έτος εξετάζεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2010 (περιλαμβάνει εισοδήματα αποκτηθέντα το 2009).

-Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο κατά το μήνα έναρξης ισχύος των κοινοποιούμενων διατάξεων– στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα – εκτός από τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και Επιδόματος Αδείας – δεν υπερβαίνει το ποσό των 850,00 ευρώ.

Προκειμένου για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την έναρξη ισχύος των κοινοποιούμενων διατάξεων, για τη διαπίστωση της υπέρβασης ή όχι του ανωτέρω ορίου της μηνιαίας σύνταξης ( δηλαδή των 850,00 ευρώ) λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης του πρώτου πλήρους μήνα συνταξιοδότησης .

Ποσό επιδόματος

α) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα και μέχρι επτά χιλιάδες επτακόσια δεκαπέντε ευρώ και εξήντα πέντε λεπτά (7.715,65 ευρώ), καταβάλλεται επίδομα ύψους διακοσίων τριάντα ευρώ (230,00 ευρώ) κατά μήνα.

β) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από επτά χιλιάδες επτακόσια δεκαπέντε ευρώ και εξήντα έξι (7.715,66 ευρώ) μέχρι του ποσού των οκτώ χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήντα δύο ευρώ και εννέα λεπτών (8.472,09 ευρώ), καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (Ε.Κ.Α.Σ.) σύμφωνα με τα παρακάτω:

Ποσό Εισοδήματος και Ποσό ΕΚΑΣ:

- Από 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ 172,50 ευρώ

- Από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ 115,00 ευρώ

- Από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ 57,50 ευρώ

Τα παραπάνω ποσά επιδόματος χορηγούνται σε όσους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

Σε όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν σύνταξη μειωμένη ( δηλαδή είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί σε όριο ηλικίας μικρότερο του πλήρους ή με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο εκείνου που προβλέπεται για χορήγηση ολόκληρης της σύνταξης) , το δικαιούμενο ΕΚΑΣ ισούται με 2/3 των ανωτέρω πλήρων ποσών ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο , χορηγείται για πρώτη φορά ΕΚΑΣ ύψους 30€ κατά μήνα με ειδικά εισοδηματικά κριτήρια .

Το συγκεκριμένο ποσό ΕΚΑΣ , το οποίο χορηγείται από τον επόμενο μήνα της δημοσίευσης του νόμου χορηγείται στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος- αναπηρίας και θανάτου των φορέων κύριας ασφάλισης ( πλην ΟΓΑ) και του ΝΑΤ που πληρούν αθροιστικά:

Α) τις προϋποθέσεις της μόνιμης διαμονής στη χώρα και του ηλικιακού ορίου των 60 ετών ( προκειμένου για τους συνταξιούχους γήρατος και θανάτου) , όπως αναλύονται στην παράγραφο 1 , και

Β) Τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια :

αα) Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες , επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς , ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα κυμαίνεται από 8.472,10 € μέχρι 9.200,00 € .

Από το ανωτέρω εισόδημα, σύμφωνα με τη ρητή περιοριστική διατύπωση των κοινοποιούμενων διατάξεων, αφαιρούνται μόνο τα ποσά που αντιστοιχούν:

- στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας

- στην ισόβια σύνταξη που χορηγείται σε πολύτεκνες μητέρες βάσει του άρθρου 63 του ν. 1892/90, όπως ισχύει και

- στα προνοιακά βοηθήματα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ββ) το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.884,11 ευρώ.

γγ) το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 13.500, 00 € , και

Γ) το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο κατά το μήνα έναρξης ισχύος της κοινοποιούμενης διάταξης – στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και Επιδόματος Αδείας – δεν υπερβαίνει το ποσό των 850,00 ευρώ.

Προκειμένου για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την έναρξη ισχύος των κοινοποιούμενων διατάξεων, για τη διαπίστωση της υπέρβασης ή όχι του ανωτέρω ορίου της μηνιαίας σύνταξης ( δηλαδή των 850,00 ευρώ) λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης του πρώτου πλήρους μήνα συνταξιοδότησης .

Το ποσό των 30 ευρώ μειώνεται κατά το 1/3 σε περίπτωση συνταξιούχων με μειωμένη σύνταξη γήρατος και αναπηρίας , όπως αναφέρεται αναλυτικά στην παράγραφο 1 της παρούσας εγκυκλίου .

Για τον έλεγχο της πλήρωσης των εισοδηματικών κριτηρίων λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας του προηγούμενου οικονομικού έτους . Προκειμένου δηλαδή για το τρέχον έτος (2011) θα εξετασθεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2010 ( που αφορά εισοδήματα που αποκτήθηκν το 2009).

Και για τις δύο κατηγορίες δικαιούχων ΕΚΑΣ δηλαδή τόσο για εκείνους στους οποίους αναφέρεται η παρ.1 του άρθρου 20 του ν. 2434/1996, όπως αντικαταστάθηκε με τις κοινοποιούμενες διατάξεις όσο και για τους δικαιούχους της παρ. 2 α-γ του αρ. 34 ( δηλαδή με τα ειδικά εισοδηματικά κριτήρια – δικαιούχοι ΕΚΑΣ ύψους 30 ευρώ) εφαρμόζονται τα ακόλουθα :

1) Τρόπος αναπροσαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων ( παρ.5) :

Τα εισοδηματικά κριτήρια που αναφέρονται στην παρ.1 του άρθρου 20 του ν.2434/96, όπως αντικαθίσταται με τις κοινοποιούμενες διατάξεις όσο και τα εισοδηματικά κριτήρια της παρ.2 μπορούν να αναπροσαρμόζονται από 1.1.2012 και σε ετήσια βάση με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ανάπτυξης , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Ο τρόπος αναπροσαρμογής ορίζεται ρητά στην ίδια την κοινοποιούμενη διάταξη . Με την απόφαση μπορούν να αναπροσαρμόζονται και τα ποσά του

ΕΚΑΣ για τις από 1.1.2012 και εφεξής χρονικές περιόδους με βάση την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του έτους αναπροσαρμογής.

Τα ποσά του ΕΚΑΣ, όπως άλλωστε συνέβαινε και με τις προϊσχύουσες διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 2434/1996 δεν λαμβάνονται υπόψη κατά την εξέταση πλήρωσης των εισοδηματικών κριτηρίων , όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά.

2) Χορήγηση του ΕΚΑΣ από μία και μόνη πηγή ( παρ.6)

Το ΕΚΑΣ χορηγείται από ένα μόνο φορέα κύριας Ασφάλισης ή το Δημόσιο ή το ΝΑΤ. Έτσι σε περίπτωση συνταξιούχου που λαμβάνει σύνταξη από περισσότερους του ενός φορείς κύριας ασφάλισης , το δημόσιο ή το ΝΑΤ, το ΕΚΑΣ χορηγείται από ένα μόνο φορέα τον οποίο επιλέγει ο ίδιος ο συνταξιούχος .

Σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης εκ μέρους του συνταξιούχου είτε για το φορέα καταβολής του επιδόματος είτε για τα εισοδηματικά στοιχεία καθώς σε περίπτωση πολλαπλής είσπραξης του επιδόματος, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά παρακρατούνται στο διπλάσιο από το ποσό της κύριας σύνταξης σε έξι μηνιαίες δόσεις με απόφαση του αρμοδίου οργάνου .

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...