Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Αποχαιρέτα τις άδειες που χάνεις … συνδικαλιστή!

Αυτά που ήξεραν οι συνδικαλιστές θα πρέπει να τα ξεχάσουν, καθώς η κυβέρνηση και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκης είναι αποφασισμένοι να τροποποιήσουν τον συνδικαλιστικό νόμο (Ν. 1264/82) που συμπληρώνει 31 χρόνια από τη θέσπισή του, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε φρενάρισμα των συνδικαλιστικών αδειών.

«Λάδι στην φωτιά» έριξαν και τα δημοσιεύματα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για καταγγελίες περί παράνομης είσπραξης χρημάτων από συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. για αρκετό χρονικό διάστημα για υπερωριακή απασχόλησή - τα ελάμβαναν καθώς απασχολούνταν πέραν του ωραρίου τους στα σωματεία τους τα Σαββατοκύριακα. Αν και βάσει νόμου, οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ δεν έκαναν κάτι που έχρηζε τιμωρίας, για το θέμα διεξάγεται έρευνα!

Αν και το ζήτημα των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982 είχε έρθει ηχηρά στην επικαιρότητα τον περασμένο Φεβρουάριο, οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικαλιστικά σωματεία έβαλαν τότε «φρένο» στα σχέδια της κυβέρνησης

Το καθεστώς των αδειών

Το νομικό καθεστώς που διέπει τις συνδικαλιστικές άδειες είναι κοινό τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα. Όσες δίδονται εξαρτώνται άμεσα από την οργάνωση στην οποία συμμετέχει ο συνδικαλιστής (αν είναι πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια). Οι άδειες άνευ αποδοχών συνιστούν νόμιμο λόγο αποχής από την εργασία, ενώ οι αμειβόμενες εξομοιώνονται πλήρως με χρόνο εργασίας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του 2009 οι υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να χορηγούν συνδικαλιστικές άδειες με αποδοχές, με τις ακόλουθες διακρίσεις:

Α. Πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις

Στον πρόεδρο, αντιπρόεδρο και γενικό γραμματέα:

i) άδεια απουσίας ως τρεις ημέρες τον μήνα αν τα μέλη τους είναι λιγότερα από 500 και

ii) ως 5 ημέρες τον μήνα στην περίπτωση που τα μέλη τους είναι περισσότερα από 500 (άρθρο 17 του Ν.1264/1982).

Β. Δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις

α. Στον πρόεδρο

i) 15 ημέρες τον μήνα εφόσον οι υπαγόμενες σε αυτές πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν μέχρι 1.500 ψηφίσαντα μέλη,

ii) για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία του εφόσον οι υπαγόμενες σε αυτές πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν άνω των 1.501 ψηφισάντων μελών.

β. Στον γενικό γραμματέα

i) 15 ημέρες τον μήνα εφόσον οι υπαγόμενες σε αυτές πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν μέχρι 10.000 ψηφίσαντα μέλη,

ii) για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία του εφόσον οι υπαγόμενες σε αυτές πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν άνω των 10.000 ψηφισάντων μελών.

Στον αντιπρόεδρο και στον ταμία ανεξαρτήτως αριθμού μελών των υπαγόμενων σε αυτές πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων χορηγούνται ως 15 ημέρες τον μήνα

Στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ανωτέρω οργανώσεων παρέχεται άδεια ως 9 ημέρες τον μήνα (άρθρο 17 του Ν. 1264/1982 και άρθρο 6 του Ν. 2224/1994).

Γ. Στα μέλη της διοίκησης της πλέον αντιπροσωπευτικής τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης (ΑΔΕΔΥ) για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους.

Στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της γραμματείας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους.

Στους αντιπροσώπους στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις άδεια απουσίας για όλη τη διάρκεια συνεδρίων που συμμετέχουν (άρθρο 17 του N. 1264/1982).

Οι ημέρες συνδικαλιστικής άδειας πρέπει να ληφθούν μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε κάθε περίπτωση, δεν μεταφέρονται στο επόμενο ημερολογιακό έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...