Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΑΔΕΔΥ: Σοβαρές οι κοινωνικές επιπτώσεις των απολύσεων στο Δημόσιο

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής χαρακτήρισαν «τραγική» την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία - «Δραματική» η εικόνα στην Υγεία


Σοβαρές επιπτώσεις στο υπηρεσιακό έργο της δημόσιας διοίκησης, στο δικαίωμα των πολιτών για βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και στην αύξηση του συνολικού ποσοστού ανεργίας, το οποίο σήμερα στην Ελλάδα ανέρχεται στο 27,6%, έχουν, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, οι βίαιες συρρικνώσεις των δομών των υπουργείων και οι απολύσεις προσωπικού.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση της ερχόμενης Τετάρτης, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισαν την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία «τραγική».

Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι στο ΙΚΑ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 3.759 μεταξύ της τριετίας 2010-2013, αφού οι 9.229 υπηρετούντες υπάλληλοι το 2010, μειώθηκαν στους 5.930.

Αντίστοιχη είναι η μείωση του προσωπικού στα Πανεπιστήμια και στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (κατά 50% το τελευταίο διάστημα, από 14.000 σε 7.000, ενώ υπάρχουν και επιπλέον διαθεσιμότητες 1.400 από τα 7.000 άτομα που υπηρετούν σήμερα).

Στο χώρο της Παιδείας τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκαν και στην κατάργηση τομέων και κλάδων, καθώς και στις 2.000 διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Χαρακτήρισαν επίσης την κατάσταση στο χώρο της Υγείας «δραματική» και υποστήριξαν ότι «έχουν ήδη κλείσει οκτώ νοσοκομεία και στο δεύτερο κύκλο θα κλείσουν περί τα 40 νοσοκομεία στην Περιφέρεια, εφόσον από το μνημόνιο προβλέπεται ότι από τα 132 νοσοκομεία, θα μείνουν μόνον 80. Αντίστοιχη είναι και η μείωση των δαπανών για τον εν λόγω κλάδο. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ στην τριετία υπήρξε μείωση 1,1 δισ. των κονδυλίων για την υγεία και για το 2014 σχεδιάζεται περαιτέρω μείωση κατά 300 εκατ. ευρώ, η οποία μεταφέρεται στις πλάτες των πολιτών, είτε άμεσα είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων σε μια εποχή μάλιστα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας».

Έκαναν επίσης λόγο για δυσχερή προσβασιμότητα των πολιτών στα νοσοκομεία, λόγω του εισιτηρίου των 25 ευρώ και χαρακτήρισαν «επικοινωνιακό τρικ» το μέτρο του «καταναλωτικού πακέτου» με τις μέχρι τρεις επισκέψεις έως τα τέλη του χρόνου.

Υποστήριξαν επίσης ότι «με το πρόσχημα της κινητικότητας επιδιώκεται η πλήρης αποδυνάμωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων (ΓΓΔΕ) «με στόχο να ανοίξει εντελώς ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων έργων», ενώ, αναφερόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού, είπαν ότι «τίθενται σε διαθεσιμότητα σε πρώτη φάση 200 υπάλληλοι, ενώ οι ανάγκες του υπουργείου Πολιτισμού είναι τεράστιες».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, «στους 19.000 αρχαιολογικούς χώρους και στα 210 μουσεία της χώρας εργάζονται 6.900 υπάλληλοι αρχαιολόγοι, συντηρητές, μηχανικοί, διοικητικοί, αρχαιοφύλακες, μαρμαροτεχνίτες, τεχνίτες ανασκαφών» κλπ.

«Σε μια χώρα όπου η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της», προσέθεσαν, «όχι μόνο δεν εξασφαλίζονται τα απαραίτητα κονδύλια και το αναγκαίο προσωπικό για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων, καθώς και για τη λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, αλλά το έργο αυτό συνεχώς υποβαθμίζεται και συρρικνώνεται, με συνέπεια να οδηγείται σε μορφές βίαιης ιδιωτικοποίησης».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...