Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Επιδοτούμενη εργασία για 119.000 ανέργους από τον ΟΑΕΔ

Τέσσερα νέα προγράμματα για την προώθηση στην απασχόληση 119.000 ανέργων συνολικού προϋπολογισμού 816 εκατ. ευρώ θέτει σε εφαρμογή ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Και για τα τέσσερα νέα προγράμματα η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ η ακριβής ημερομηνία έναρξής τους θα ανακοινωθεί από τον Οργανισμό.
Συγκεκριμένα το πρώτο πρόγραμμα αφορά την υλοποίηση τετραετούς προγράμματος για την πρόσληψη 40.000 ανέργων με επιχορήγηση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ - ΟΑΕΔ. Το ποσό της επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού και συγκεκριμένα:
α) για τους άνεργους 100% για το πρώτο έτος, 75% για το δεύτερο έτος, 50% για το τρίτο έτος και 25% για το τέταρτο έτος.
β) για τους νέους έως 30 ετών, τους άνεργους που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 μέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις γυναίκες μακροχρόνια άνεργες άνω των 45 ετών και άνεργες γυναίκες άνω των 50 ετών, τους πολύτεκνους και τρίτεκνους, καθώς και τους αρχηγούς μονογονοεϊκών οικογενειών, τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε 100% για τα δυο πρώτα έτη και 50% για το τρίτο και τέταρτο έτος.

Διετές πρόγραμμα για 25.000
προσληψεις
Το δεύτερο πρόγραμμα θα έχει διετή διάρκεια, ενώ η επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών διαμορφώνεται:
- Για τους ανέργους 80% το πρώτο έτος και 60% το δεύτερο έτος.
- Για τους νέους έως 30 ετών, τους άνεργους που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500
μέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις γυναίκες μακροχρόνια άνεργες άνω των 45 ετών και άνεργες γυναίκες άνω των 50 ετών, τους πολύτεκνους και τρίτεκνους, καθώς και τους αρχηγούς μονογονοεϊκών οικογενειών, τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε 80% τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο έτος.
Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 170 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Εργασίας. Σημειώνεται πως και για τα δύο προγράμματα δίνεται προτεραιότητα σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα και αφορά τους τομείς της πράσινης οικονομίας.
Στις επιχειρήσεις θα επιβάλλεται ένα πρόσθετο έτος υποχρεωτικής απασχόλησης, ενώ για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δεν πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους λόγω απόλυσης τους τελευταίους 6 μήνες.
4.000 νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες
Το τρίτο πρόγραμμα που θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ αφορά την επιχορήγηση 4.000 νέων ελεύθερων γυναικών επαγγελματιών ηλικίας 22 έως 64 ετών, συνολικού προϋπολογισμού 96 εκατ. ευρώ.
Προτεραιότητα θα δοθεί στις άνεργες γυναίκες με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας που θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα της πράσινης οικονομίας.
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 36 μήνες και το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέα ελεύθερη επαγγελματία θα καθορίζεται στα 24.000 ευρώ.
50.000 σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
Τέλος, το τέταρτο πρόγραμμα αφορά την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.
Το ποσό της επιχορήγησης αφορά το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του 30πλάσιου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου.
Η επιχορήγηση δίνεται για 2 μήνες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις στο διάστημα Απριλίου- Οκτωβρίου εκτός από το διάστημα Ιουνίου- Σεπτεμβρίου.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να απασχολούν συνολικά τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού σε σχέση με το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...