Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Διαπραγμάτευση ΓΣΕΕ - εργοδοτών για τη νέα εθνική συλλογική σύμβαση

Σήμερα, Παρασκευή, είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που συνεχώς εγείρει νέα απαιτήσεις για τα εργασιακά βρίσκονται σε εξέλιξη


Η προηγούμενη σύμβαση έχει λήξει από τον Φεβρουάριο και πλέον τρέχει η τρίμηνη περίοδος κατά την οποία η σύμβαση παραμένει σε ισχύ.


Βάσει της πρόσκλησης που έχει απευθύνει στις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), η ΓΣΕΕ εγείρει τα ακόλουθα αιτήματα για την υπογραφή της νέας σύμβασης:

Κατώτατο όριο ημερομισθίου εργατοτεχνίτη (-τριας), χωρίς προϋπηρεσία, 33,57 ευρώ.
Κατώτατο όριο μισθού υπαλλήλου, χωρίς προϋπηρεσία, 751,29 ευρώ.
Άρση της άνισης μισθολογικής μεταχείρισης σε βάρος των νέων εργαζόμενων με μόνο κριτήριο την ηλικία κάτω των 25 ετών
Διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, επίδομα γάμου 10%, μέχρι τρεις τριετίες με 10% για προϋπηρεσία των υπαλλήλων και μέχρι έξι τριετίες με 5% για προϋπηρεσία εργατοτεχνιτών.
Διατηρητική ρήτρα ότι όλοι, ανεξαιρέτως, οι όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν.
Επαναρρύθμιση της γονικής άδειας (μειωμένου ωραρίου), που είχε καθορισθεί με προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., ώστε και ο πατέρας να έχει αυτοτελώς το ίδιο δικαίωμα.
Πάντως οι συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση είναι μάλλον δυσμενείς με την τρόικα να φέρεται να έχει θέσει πλέον και θέμα τριετιών, δικαιώματος στην απεργία, επαναφορά του θεσμού της ανταπεργίας κτλ, κάτι το οποίο πάντως η ελληνική πλευρά διαψεύδει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...