Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Σχέδιο για εθνική σύνταξη στα 360 ευρώ

Το πλάνο της τρόικας με βάση την πρόταση της γερμανικής Allianz για υποχρεωτική ασφάλιση ζωής που θα καλύπτει τη σύνταξη - Πληροφορίες για κατ' αρχήν συμφωνία ανάμεσα στην ομάδα Τόμσεν και τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση


Τεκτονικές αλλαγές ετοιμάζονται στο συνταξιοδοτικό τομέα με τις ευλογίες της τρόικας και την υπογραφή του μεγάλου πολυεθνικού ασφαλιστικού και θεσμικού οικονομικού παράγοντα της Γερμανίας Allianz Group.

Επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» πριν από τέσσερις εβδομάδες, όταν μιλούσε για σχέδιο παρέμβασης της ομάδας του κ. Όλι Ρεν στις συντάξεις, με σκοπό τη δραστική μείωσή τους κάτω από το μέσο όρο των 903 ευρώ/μήνα, το υπουργείο Εργασίας διά χειρός της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που κυρίαρχα αποτελείται από ξένες πολυεθνικές, έλαβε και επεξεργάζεται σχέδιο, στο οποίο η εθνική σύνταξη θα φτάνει μόλις τα 360 ευρώ.

Μάλιστα το ίδιο σχέδιο μιλάει για «δεύτερο πυλώνα συνταξιοδότησης» με τη συμμετοχή ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων και τραπεζών, προτείνοντας δηλαδή το πέρασμα της ασφάλισής μας σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά κέντρα. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης έχει γνώση του συγκεκριμένου σχεδίου, καθώς του το έχει ήδη αναλύσει ο κ. Πολ Τόμσεν και ίσως να υπάρχει μάλιστα και κατ' αρχήν συμφωνία.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που συζητήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη σε κλειστή συνέλευση, εκτιμάται πως η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί να σηκώσει δεκάδες επαγγελματικά ταμεία. Υπό το φάσμα της κατάρρευσης, λοιπόν, τονίζεται ότι θα πρέπει να κατοχυρωθούν εθνικές συντάξεις ύψους έως 360 ευρώ, τις οποίες σαφώς θα εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο μέσω των Ταμείων, όμως σε δεύτερη φάση θα δραστηριοποιούνται οι ιδιωτικές εταιρείες.

Οι κρατήσεις στην πρώτη φάση θα αφορούν και τους δύο συμβαλλόμενους (εργοδότη και εργαζόμενο), ενώ ο ιδιωτικός πυλώνας ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικός. Κάτι δηλαδή σαν τις ασφαλίσεις οχημάτων, οι οποίες διά νόμου είναι επιβεβλημένες στους οδηγούς. Το περίεργο βέβαια σε αυτό το νέο σύστημα είναι πως στον δεύτερο πυλώνα οι εργοδότες δεν θα έχουν καμία συμμετοχή παρά μόνο οι μεμονωμένοι ασφαλισμένοι.

Ασφαλισμένοι-επενδυτές

Βέβαια, σε αυτό το σχέδιο υπάρχει και «δράκος», καθώς η πρώτη λογική -είναι η πρόταση κυρίως των Γερμανών ειδικών και της τρόικας- μιλάει για δημιουργία των επονομαζόμενων «pension funds», που λειτουργούν κυρίως στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και τα οποία με εταιρικά σχήματα διαχειρίζονται τις συντάξεις μέσω συμβολαίων με τις ασφαλιστικές εταιρείες ή και με τράπεζες.

Ωστόσο, η θέση αυτή προκαλεί ρήγμα μεταξύ των στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς καθώς προκαλεί την αντίδραση μελών του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία θεωρούν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των συντάξεων και να μην υπάρχει μεσολάβηση μέσω των funds.

Η άποψη αυτή έχει βάση στην πρόσφατη εμπειρία κουρέματος συνταξιοδοτικών funds, με αποτέλεσμα συνταξιούχοι από τρίτες χώρες να χάνουν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους. Οι παροχές των pension funds θα είναι: σύνταξη γήρατος, ανικανότητας, θανάτου (σύνταξη χηρείας), παροχές αναπηρίας και θανάτου με σταδιακά μειούμενο κόστος, υποχρεωτική λήψη σύνταξης στη λήξη.

H απόδοση των παροχών θα γίνεται με τους κανόνες του κύριου φορέα (προϋποθέσεις πρώτου πυλώνα) και χωρίς τη δυνατότητα πρόωρης ρευστοποίησης. Πηγές μας αναφέρουν ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 και αφού πρώτα ολοκληρωθεί μελέτη που πραγματοποιεί εταιρεία που επελέγη από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πάντως η πάγια θέση του υπουργείου Εργασίας είναι θετική, καθώς ο κ. Βρούτσης είναι ενήμερος για το θέμα ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού. Λογικό πάντως είναι αυτή η προσπάθεια ιδιωτικοποίη­σης των συντάξεων να βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν έχει σε εκτίμηση τον ασφαλιστικό κλάδο, με αποτέλεσμα μόλις ένας στους έξι Ελληνες να εμπιστεύεται κάποια από τις 27 ασφαλιστικές εταιρείες στη χώρα στα προγράμματα σύνταξης. Παράλληλα, έντονη είναι η μνήμη των υποθέσεων της ΑΣΠΙΣ όπου χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...