Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Στην τελική ευθεία οι εθελουσίες σε Alpha - Eurobank

Τις επόμενες μία-δύο εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 700-800 εργαζομένων της Eurobank. Από τη στιγμή που το ΤΧΣ θα ανάψει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της διαδικασίας, θα απομένει η τυπική έγκριση της DGCom για το κοστολογικό μέρος του προγράμματος, που υπολογίζεται στα περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του Σωματείου Εργαζομένων της τράπεζας, η εθελουσία της Eurobank θα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το τελευταίο πρόγραμμα αποχώρησης προσωπικού της Πειραιώς, που κάλυψε 2.162 άτομα με ευνοϊκούς -για την συγκυρία- όρους.

Θυμίζουμε ότι ο μέσος όρος αποζημίωσης κυμάνθηκε στις 58.000-60.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Κινητικότητα όμως παρατηρείται και στο καθοριστικό θέμα της προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2014. Τουλάχιστον αυτό προβλέπεται μέχρι τώρα από το αρμόδιο Ταμείο.

Η διοίκηση της Eurobank έχει πραγματοποιήσει πλήθος επαφών και συναντήσεων στα... τέσσερα σημεία του ορίζοντα (όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά), ενδεικτικό των κινήσεων του διευθύνοντος συμβούλου.

Μέχρι τώρα το σχέδιο προβλέπει κεφαλαιακή ενίσχυση κυρίως από ξένους (και Ελληνες) επενδυτές και ενδεχομένως από το ίδιο το ΤΧΣ, που εύγλωττα επιθυμεί, εκτός από τη μείωση της συμμετοχής του, και τη μείωση του μέσου κόστους κτήσης του 93,6%, που έχει υπό τον έλεγχό του το Ταμείο.

Οσον αφορά το ενδιαφέρον των ξένων, παρ' ότι κατά καιρούς έχουν ακουστεί τα ονόματα της Fairfax, Third Point κ.ά., ακόμη είναι νωρίς να θεωρηθεί «κλεισμένη» οποιαδήποτε συμφωνία συμμετοχής σε μία διαδικασία που θα υλοποιηθεί από τις αρχές του 2014.

Επιδίωξη της διοίκησης Χρ. Μεγάλου είναι η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων (όλες οι εκτιμήσεις και πληροφορίες συγκλίνουν σε τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ -καθαρό- χωρίς την ενδεχόμενη συμμετοχή του ΤΧΣ), κάτι που επίσης θα επιβεβαιωθεί όταν θα έρθει η ώρα των προεγγραφών.

Στην τελική ευθεία όμως φαίνεται πως έχει μπει ο σχεδιασμός για την εκπόνηση ανάλογου προγράμματος και για την Alpha Bank, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει την αποχώρηση 450 εργαζομένων από την τράπεζα και άλλων περίπου 300-350 από την παλαιά Εμπορική Τράπεζα. Εάν ισχύσουν οι όροι της εθελουσίας της Πειραιώς, το κόστος αυτής της εξόδου υπολογίζεται στα περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως οι δανειστές συναινούν και στο πρόγραμμα αποχώρησης εργαζομένων της Εθνικής, καθώς συνδικαλιστικές πηγές του ομίλου υποστήριζαν το μεσημέρι της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με το «ταμείο αυτασφάλισης» των εργαζομένων της ΕΤΕ.

Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ /enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...