Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Εργαζόμενοι σε τιμή ευκαιρίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Κοινή συνέντευξη Τύπου από σωματεία διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ και απασχολούμενων σε Τράπεζες και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

 
Την ενότητα των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα απέναντι στην επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις «ευέλικτες μορφές απασχόλησης όπως οι εργολαβίες» και επεσήμαναν την Τετάρτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι  του σωματείου των διοικητικών εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (που αποφάσισαν την συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων), τα σωματεία των εργαζομένων στις εταιρίες Wind και Vodafone, ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ) και ο σύλλογος εργαζομένων στην Ethnodata  (θυγατρική εταιρία της Εθνικής Τράπεζας). «Η σημερινή συνέντευξη είναι από μόνη της μια απόδειξη πως ο κοινωνικός αυτοματισμός που επιχειρεί να προκαλέσει κυβέρνηση αποτυγχάνει» σχολίασε από την πλευρά των διοικητικών εργαζόμενων στο ΕΜΠ ο Γρηγόρης Γρηγοριάδης.  

«Καινούργια εταιρία- κρυμμένη εργολαβία στην κινητή τηλεφωνία»

«H Wind και η Vodafone, διαφημίζουν εδώ και καιρό μια εδώ πως προχωράνε μια εκτεταμένη συνεργασία. Στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς  για μια από κοινού χρήση ενός κομματιού του δικτύου τους. Μια από κοινού χρήση κάποιων υποδομών» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Σκεύος από το σωματείο των εργαζομένων της Wind. «Αυτό από μόνο του δεν είναι αρνητικό, εμείς δεν έχουμε καμιά αντίρρηση για τη συνεργασία Όμως αυτή η σύμπραξη συνδυάζεται με τη μεταφορά περίπου 250 -300 ανθρώπων του τεχνικού προσωπικού από τις δύο εταιρίες σε μια τρίτη καινούργια εταιρία που θα αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια εργολαβία στην οποία δεν έχουμε καμία δέσμευση ότι θα τηρηθούν οι συλλογικές συμβάσεις και τα όσα ισχύουν ως τώρα, ενώ επιπλέον με το "σπάσιμο" του προσωπικού γίνεται δυσκολότερη η συνδικαλιστική του οργάνωση. Ήδη υπάρχουν μια σειρά από ομαδικές και ατομικές συναντήσεις στελεχών των δυο εταιριών με εργαζόμενους δήθεν για άσχετα θέματα, με πραγματικό στόχο να "πειστούν" οι τεχνικοί να μετακομίσουν στην καινούργια εταιρία».

«Το επόμενο διάστημα  θα προχωρήσουμε στην κήρυξη 48ηρης απεργίας στις δυο εταιρίες» τόνισε η Ζακλίν Γκόρου από το σωματείο των εργαζόμενων στη Vodafone. «Πριν από τεσσερσήμισι χρόνια στη Vodafone εργάζονταν 2700 εργαζόμενοι και στη Wind περίπου 2000. Σήμερα οι αριθμοί αυτοί στις δυο εταιρίες είναι κατά περίπου 1000 άτομα ανά εταιρία λιγότεροι. Οι περισσότεροι αντικαταστάθηκαν ακριβώς από "δανειζόμενους" εργαζόμενους».

«Τραπεζικοί υπάλληλοι δύο ταχυτήτων»

«Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν δίνουν επίσημα στοιχεία όμως το προσωπικό των υπαλλήλων τους που τυπικά δεν ανήκουν σε αυτές υπολογίζονται σε πάνω από 10% του συνολικού τους προσωπικού με αυξητικές τάσεις. Στην Εθνική Τράπεζα υπάρχουν 1500 τέτοιοι υπάλληλοι, στην Εμπορική 200, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 200, αντίστοιχοι αριθμοί υπάρχουν σε άλλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, Όλοι αυτοί οι υπάλληλοι εκτελούν καθαρά τραπεζικό έργο όπως έλεγχο δανείων και έλεγχο συναλλαγματικών. Με την τυπικά εργοδότρια εταιρία μας η επαφή μας περιορίζεται τη μέρα της πρόσληψης και κάποιες τυπικές ευχές τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Υπολογίζεται ότι το κόστος κάθε τέτοιου εργαζόμενου είναι περίπου το μισό σε σχέση με τους "κανονικούς" τραπεζικούς υπαλλήλους. Το ωράριό μας είναι πέντε οχτάωρα αντί για τις 37 ώρες την εβδομάδα που ισχύουν στον τραπεζικό τομέα, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι σαφώς λιγότερες, ενώ μέχρι να συστήσουμε το σωματείο μας οι δανειζόμενοι εργαζόμενοι μπορούσαν να αποτελέσουν τον τέλειο απεργοσπαστικό μηχανισμό»,
σχολίασε η Γιώτα Λαζαροπούλου από το Σύλλογο Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα.
   
«Το outsourcing είναι μια διεθνής πρακτική εδώ και πολλά χρόνια που δεν συνδέεται μόνο με το μνημόνιο αλλά με την επικράτηση  των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε όλη την Ευρώπη» είπε  η Εύη Βρεττού από το σωματείο των εργαζόμενων στην Εthnodata. «Στο καθεστώς που έχει επικρατήσει στον τραπεζικό τομέα ευθύνες έχουν και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων που εκπροσωπούσαν τα κόμματα του παλιού δικομματισμού» συμπλήρωσε.

«Οι εργολαβίες το μέλλον ιδιωτικού και δημοσίου τομέα αν δεν αντιδράσουμε»

«Και μόνο το γεγονός πως η κυβέρνηση υπολόγιζε να τελειώσει με την διαθεσιμότητα από τα μέσα Σεπτέμβρη και βρισκόμαστε ήδη στο τέλος Οκτώβρη είναι μια νίκη για εμάς» είπε ο Γρηγόρης Γρηγοριάδης. «Αν τελικά εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα πέρα από την υποβάθμιση της παιδείας θα έχουμε αυτές τις μορφές απασχόλησης και στο δημόσιο τομέα. Ήδη αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια σε υπηρεσίες καθαριότητας νοσοκομείων και άλλους τομείς όπως τα μαγειρεία της εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι ανασφαλείς εργαζόμενοι των 400 ευρώ και των ολιγόμηνων συμβάσεων θα είναι μια πραγματικότητα σε όλο το Δημόσιο, ενώ τα πράγματα στον ιδιωτικό τομέα θα χειροτερέψουν και άλλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...