Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Από «κόσκινο» οι μισθοί του Δημοσίου

«Σαφάρι» ελέγχων σε 150 ΔΕΚΟ - Ποινικές διώξεις και αποπομπή για τις διοικήσεις των επίμαχων οργανισμών – Η έρευνα έχει επείγοντα χαρακτήρα

Διεξοδικούς ελέγχους στις μισθολογικές καταστάσεις που τηρούνται σε 150 ΔΕΚΟ αλλά και άλλους φορείς του Δημοσίου πραγματοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει το Νόμο και να βάλει τέλος στο καθεστώς των υπαλλήλων δύο ταχυτήτων.

Από τα πρώτα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο προκύπτουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των μισθών στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων και σε αυτούς που λαμβάνουν υπάλληλοι σε δημόσιους οργανισμούς.

Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος» οι αποκλίσεις στις μεικτές αποδοχές φτάνουν ακόμη και το 45% και αγγίζουν τα 1.320 ευρώ.

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται έπειτα από τρία χρόνια μνημονίου και ενώ ο μέσος μισθός στο Δημόσιο έχει πέσει κατακόρυφα, ενώ υπάρχει πλαφόν αποδοχών στα 1.900 ευρώ, υπάρχουν υπάλληλοι με αμοιβές στα 3.200 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, οι διοικήσεις των οργανισμών που δεν εφάρμοσαν το ενιαίο μισθολόγιο «όχι απλά θα αποπεμφθούν, αλλά θα υπάρξουν και ποινικές διώξεις».

Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν πως από την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ (συγχωνεύσεις, «λουκέτα» και περικοπές μισθολογικού κόστους) θα εξοικονομηθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ το 2014, μειώνοντας ισόποσα το δημοσιονομικό κενό.

Από τους ίδιους υπολογισμούς προκύπτει πως εξ αυτών τα 60 με 80 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση του μισθολογικού κόστους και την εφαρμογή χωρίς εξαιρέσεις του ενιαίου μισθολογίου.

Πιο αναλυτικά από τα μέχρι τώρα στοιχεία έχει προκύψει πως δημόσιες υπηρεσίες όχι μόνο δεν έχουν υιοθετήσει το ενιαίο μισθολόγιο αλλά ούτε καν το μισθολογικό πλαφόν (μέσος μισθός ανά φορέα 1.900 ευρώ) που είχε θεσμοθετηθεί προγενέστερα.

Οι μισθολογικές διαφορές που προκύπτουν είναι από 333 ως και 1.320 ευρώ το μήνα.

Ενδεικτικά των μισθολογικών διαφορών είναι παραδείγματα όπως οι αμοιβές υπαλλήλων του ΚΑΠΕ που έχουν μισθό 2.540, ενώ υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα στο ΥΠΕΚΑ λαμβάνουν μισθό 2.033 ευρώ.

Ανάλογη είναι η διαφορά και μεταξύ υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης με μέσο μισθό στα 2.672 και των υπαλλήλων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με αποδοχές 2.857 ευρώ και μέσο μισθό στα 3.326 ευρώ.

Πώς προέκυψαν αυτές οι διαφορές;

Οι στρεβλώσεις ξεκίνησαν όταν οι ΔΕΚΟ εξαιρέθηκαν από την πρώτη φάση εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

Λόγω των τεράστιων διαφορών πέρασε δεύτερη διάταξη που προέβλεπε ότι θα υπάρχει πλαφόν στα 1.900 ευρώ μεικτά στο μέσο μισθό.

Φαίνεται όμως ότι οι διοικήσεις έκαναν τα στραβά μάτια με αποτέλεσμα χρόνια μετά να υπάρχουν τεράστιες διαφορές που τώρα θα οδηγήσουν και σε ανάλογες περικοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...