Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ρεν: Έρχεται η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Ο επίτροπος είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας» που αφορά στην «αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις»


Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από το 2014 συζητά η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα, όπως αποκάλυψε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Η παραδοχή Ρεν, σχετικά με την αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας για την απελευθέρωση των απολύσεων, ήρθε έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή.

Ο κ. Χουντής ρώτησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο αν θα υπάρξουν αλλαγές στο σχετικό «νομικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, στην κατεύθυνση της αύξησης του ορίου που υπάρχει για τον αριθμό των ομαδικών απολύσεων ανά μήνα, αλλά και της κατάργησης του δικαιώματος βέτο των αρμόδιων αρχών» (δηλαδή της κατάργησης της υποχρέωσης να απαιτείται η έγκριση του Υπουργείου Εργασίας για ομαδικές απολύσεις από επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους).

Ο Όλι Ρεν απάντησε λέγοντας ότι, «ως μέρος των όρων πολιτικής που συνδέονται με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας» που αφορά στην «αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις».

Ο κ. Ρεν υπογράμμισε μάλιστα ότι το εν λόγω εγχείρημα αναμένεται να συμπεριλάβει τη συγκριτική αναθεώρηση ρυθμιστικών θεμάτων που αφορούν την αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις, «ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ της διευκόλυνσης της αναγκαίας προσαρμογής και ενός δίκαιου επιμερισμού του βάρους της προσαρμογής μεταξύ εργαζομένων, εταιρειών και της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των μαζικών απολύσεων αναμενόταν να απασχολήσει τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα μεταξύ των επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Ωστόσο, η συνάντηση ακυρώθηκε έπειτα από εμπλοκή λόγω «τρύπας» στο υπουργείο Εργασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...