Παραλίγο θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο συνδικαλιστών στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΓΣΕΕ
Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Συνομοσπονδίας μετατράπηκε σε πεδίο ανοιχτής σύγκρουσης μπροστά στις κάμερες, μεταξύ του προέδρου της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλου και του τέως προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλου.
Τον δημόσιο καβγά προκάλεσε ο Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος στην τοποθέτηση με την ιδιότητα του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ επιτέθηκε στον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, καταλογίζοντάς του ιδεολογική και συνδικαλιστική ανεπάρκεια.
«Η ηγεσία της ΓΣEΕ δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αλλά περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή και σχολιαστή των εξελίξεων», είπε. Ο άλλοτε «πράσινος» συνδικαλιστής, που κινείται σε τροχιά προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να βάλει «δυναμίτη στα θεμέλια του συστήματος», με «εκρηκτική ύλη» την έκθεση του Ινστιτούτου.
Η τοποθέτηση του έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σήκωσε το γάντι και επανήλθε στο βήμα. «Θα μπορούσα να απαντήσω όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος όταν τον κατηγόρησαν για κάτι ρώτησε: ποιος το είπε; Όταν του είπαν το όνομα του κατηγόρου, απάντησε: δεν έχει σημασία». Όμως ο κύριος Παναγόπουλος δέν έμεινε εκεί, προχώρησε ακόμα παραπέρα λέγοντας πώς όσο είναι πρόεδρος δεν θα επιτρέψει να γίνει η ΓΣΕΕ «ρεντίκολο και διαλυμένο παραμάγαζο κανενός κόμματος».
Υπεραμύνθηκε των αγώνων των συνδικάτων και ανέφερε πως όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο «δεν είναι αναρχοσυνδικαλιστές, αλλά είναι βαθιά νυχτωμένοι και άσχετοι», ενώ έριξε πίσω το γάντι στον επικριτή του: «Ο Νίκος Φωτόπουλος να μας πει αν υπάρχει σήμερα ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΕΤΕ-ΔΕΗ και γενικά συνδικαλισμός στη ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν φτάσει πλέον σε οριακό σημείο. Άλλωστε, πλήν της αρχικής συνδικαλιστικής συμπόρευσης της προηγούμενης δεκαετίας όταν ο Φωτόπουλος ήταν ενεργό μέλος της ΠΑΣΚΕ, δεν υπήρχε ιδιαίτερη συμπάθεια μεταξύ των δυο συνδικαλιστών. Οι σχέσεις τους ήταν μάλλον τυπικές, ενώ άρχισαν να απομακρύνονται όταν ο Φωτόπουλος αποχώρησε από την ΠΑΣΚΕ και επέλεξε τον δρόμο των σκληρών συνδικαλιστικών αντιδράσεων με καθολικές ρήξεις και βαριά «τσιτάτα» που άγγιζαν τα όρια του βερμπαλισμού. Σε αυτή την περίοδο αν και δεν υπήρχε καμία ιδεολογική και συνδικαλιστική συμπόρευση και οι δύο επέλεξαν να κινηθούν στη λογική της λαϊκής ρήσης: «Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη».
Το χθεσινό επεισόδιο επισφράγισε όχι μόνο το απόλυτο χάσμα, αλλά εγκαινίασε -κατά πολλούς- μια νέα περίοδο απευθείας δημόσιων αντιπαραθέσεων των δύο ανδρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ