Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

HELLENIC STEEL: Σε αναμμένα κάρβουνα οι εργαζόμενοι

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι 240 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη, καθώς χθες έγινε γνωστό ότι 1.400 εργαζόμενοι σε επτά παραγωγικές μονάδες της μητρικής εταιρείας, Ilva, στην Ιταλία, πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα.


Η απόφαση αυτή της οικογένειας Ρίβα (μεγαλομετόχου της Ilva) έρχεται ως αντίδραση στην κίνηση της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας να προχωρήσει σε δέσμευση καταθέσεων και ακινήτων αξίας 916 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της έρευνας για πρόκληση περιβαλλοντικής καταστροφής στον Τάραντα της Κάτω Ιταλίας, με ευθύνη του χαλυβουργείου.

Ο δικαστής, ο οποίος διεξάγει τις προκαταρκτικές έρευνες στον Τάραντα, διέταξε παράλληλα την κατάσχεση του μεγαλύτερου μέρους των εγκαταστάσεων της Ilva. Από την πλευρά του, ο ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, κ. Φλάβιο Τζανονάτο, είχε χθες συνάντηση με εκπροσώπους των συνδικάτων, ενώ τη Δευτέρα θα ακολουθήσει αντίστοιχη επαφή με τη διεύθυνση της επιχείρησης, σε μια προσπάθεια αναζήτησης λύσης.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τον Νοέμβριο του 2012 η ιταλική εταιρεία καταδικάστηκε για μόλυνση του περιβάλλοντος από τη μονάδα παραγωγής χάλυβα που διατηρεί στον Τάραντα. Τότε, κατασχέθηκαν τεράστιες ποσότητες πρώτης ύλης, η οποία προοριζόταν για τις θυγατρικές της σε Ελλάδα (εργοστάσιο Θεσσαλονίκης), Γαλλία και Τυνησία.

Ακολούθως, η Ilva προανήγγειλε διακοπή λειτουργίας θυγατρικών της σε Ιταλία και εξωτερικό, 1.400 απολύσεις στη μονάδα παραγωγής του Τάραντα και άλλες 1.500 στα εργοστάσια της Γένοβας και της Λιγουρίας. Ελλείψει πρώτης ύλης, το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης ανέστειλε τη λειτουργία του για ένα διάστημα.

Εν συνεχεία, η ροή πρώτης ύλης συνεχίστηκε κανονικά και από την 1η Σεπτεμβρίου το εργοστάσιο λειτουργεί σε τρεις βάρδιες. Μάλιστα από τον Οκτώβριο έχει προγραμματιστεί το εργοστάσιο να δουλεύει και τα Σαββατοκύριακα, για να καλυφθούν παραγγελίες από το εξωτερικό.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Γνωρίζοντας ότι γίνονται παρεμβάσεις στις παραγωγικές μονάδες της εταιρείας στην Ιταλία (προκειμένου αυτές να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον) και βλέποντας τη ροή της πρώτης ύλης να εξελίσσεται κανονικά, οι εργαζόμενοι ξαφνιάστηκαν από τη χθεσινή είδηση.

Σε κάθε περίπτωση, μεθαύριο Δευτέρα το συνδικάτο των εργαζομένων στη Hellenic Steel θα επιδιώξει να έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Ilva στην Ιταλία, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

ΠΗΓΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ makthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...