Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την ανεργία, την οποία τοποθετεί στα επίπεδα του 31,5% για το 2014, περιέχει η ετήσια έκθεση για την οικονομία και την απασχόληση 2013 του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ, στην οποία όμως... οι συντάκτες της παραδέχονται με βάση πρότασή τους ότι η αύξηση των μισθών πρέπει να συνδυαστεί με επενδυτικό σοκ, για να βγει οριστικά η οικονομία από την ύφεση.
Όπως επισημάνθηκε χθες από τη Θεσσαλονίκη, οι μισθωτοί την τελευταία τριετία από μειώσεις των αποδοχών τους και από τις φορολογικές επιβαρύνσεις έχασαν 37 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας στη μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά 31,3%. Η πρόταση του ΙΝΕ -ΓΣΕΕ για την ανάσχεση της ύφεσης εστιάζει στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Έτσι, η αύξησή του για 300.000 εργαζομένους από 586 ευρώ στα 751 ευρώ θα συμβάλει κατά τον πρώτο χρόνο σε αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 0,75%, του ΑΕΠ κατά 0,5% και της απασχόλησης κατά 7.000 νέες θέσεις εργασίας.
Η ανάσχεση της ύφεσης, διά μέσου της αύξησης του κατώτατου μισθού ενισχυόμενη από την αναδιάρθρωση του χρέους, τη ρευστότητα της οικονομίας, την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής-εισφοροδιαφυγής και την επενδυτική δραστηριότητα, θα συμβάλουν επιπρόσθετα σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το χρόνο και σε αύξηση της απασχόλησης κατά 25.000 νέες θέσεις εργασίας. Η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας (3%-4% το χρόνο) στον ορίζοντα μίας πενταετίας θα θέσει σε χρήση και το παραγωγικό δυναμικό, που σήμερα αργεί και ανέρχεται σε 15% του ΑΕΠ και θα συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης κατά 7%-10%, δηλαδή κατά 250.000 άτομα. Ακόμη και σ΄ αυτήν την περίπτωση απαιτείται μια εικοσαετία για τη δημιουργία ενός εκατ. θέσεων εργασίας.
imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ