Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Αύξηση 37,29% στις νέες προσλήψεις το πρώτο εξάμηνο του 2013

Ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο αυτών αντιστοιχεί σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι προσλήψεις το πρώτο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου. 

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση ατά 37,29%, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012 και αφορά όλους τους τύπους συμβάσεων, κ προκύπτει από τα στοιχεία. Από τα στοιχεία του ΣΕΠ προκύπτει επίσης η σχετική μεταστροφή της τάσης που υπήρχε τα τρία τελευταία χρόνια της κρίσης, για συνεχή αύξηση του μεριδίου των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες συμβάσεις εργασίας. Ειδικότερα έχουν καταγραφεί 431.917 προσλήψεις, έναντι 314.595 το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου χρόνου, ενώ στο σύνολο των νέων προσλήψεων διαπιστώνεται αύξηση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης με αντίστοιχη υποχώρηση του μεριδίου των συμβάσεων ευέλικτης απασχόλησης.

Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αντιπροσωπεύουν το 62,11% των νέων προσλήψεων κατά το α’ εξάμηνο του 2013, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 αντιπροσώπευαν το 56,12% και αυξήθηκαν κατά 51,95% και έφθασαν τις 268.262 το α’ εξάμηνο 2013, έναντι 176.549 το α’ εξάμηνο του 2012. Αντίστοιχα, μειώθηκαν συνολικά οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής), από το 43,88% στο 37,89%.

Αναλυτικότερα, ενώ το α’ εξάμηνο του 2012 μετατράπηκαν 44.122 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες, το αντίστοιχο διάστημα του 2013 ο αριθμός των μετατροπών μειώθηκε στις 30.108. Μικρή αύξηση παρουσιάζει η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη (6,75%). Σε ό,τι αφορά στις επιχειρησιακές συμβάσεις, κατά το α’ εξάμηνο του 2013, 230 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 29.795 εργαζομένους, προέβησαν στη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας με μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης μισθών κατά 13,49%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιθεωρητών εργασίας, ο αριθμός αυτός δεν είναι μεγάλος, καθώς το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας υπερβαίνουν τις 200.000, ενώ οι μισθωτοί εργαζόμενοι ξεπερνούν το 1,5 εκατ., σύμφωνα με τα απογραφικά στοιχεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τις επιχειρήσεις που υποβάλλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση.

Βρούτσης: Σταδιακά αποκαθίσταται ισορροπία στην αγορά εργασίας

 «Τα εξαμηνιαία στοιχεία του ΣΕΠΕ φανερώνουν ότι σταδιακά αποκαθίσταται ισορροπία στην αγορά εργασίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης.

«Πέρα από το γεγονός ότι παρατηρείται μια σημαντική αύξηση νέων προσλήψεων το α’ εξάμηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ένα ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο αυτών αντιστοιχεί σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ φαίνεται να εξασθενεί και η τάση μετατροπής υφιστάμενων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές», επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας.


Στο θέμα της αδήλωτης εργασίας, τα στοιχεία δείχνουν ότι εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι που διενεργούνται από μικτά κλιμάκια, αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, του ΣΔΟΕ -όπου απαιτείται- και του ΣΕΠΕ για τον εντοπισμό ανασφάλιστης εργασίας. Το ποσοστό αδήλωτης εργασίας που εντοπίστηκε σε αυτούς τους ελέγχους είναι περίπου 38,4% έναντι 36,2% πέρυσι. Τα συνολικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανήλθαν στον 8.013.000 ευρώ για το α’ εξάμηνο του 2013, έναντι 5.647.000 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται στα ποσά αυτά τα πρόστιμα για λοιπές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας

Τα ποσοστά φαίνονται υψηλά, όμως σύμφωνα με τους επιθεωρητές εργασίας το συγκεκριμένο επίπεδο αδήλωτης εργασίας δεν μπορεί να αναχθεί σε επίπεδο συνόλου της οικονομίας, δηλαδή να αποτυπώσει την πραγματική διάσταση του φαινομένου, καθώς οι παραπάνω έλεγχοι πραγματοποιούνται είτε μετά από καταγγελίες, είτε σε στοχευμένους κλάδους όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα. Έτσι, οι περισσότεροι έλεγχοι εστιάζονται στα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες-μπαρ, κέντρα διασκέδασης), σε βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία Αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας (security), επιχειρήσεις φασόν.

Στο πλαίσιο αυτής της δειγματοληπτικής διαδικασίας, σε σύνολο 36.606 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 14.039 ανασφάλιστοι. Από αυτούς, οι 5.326 είναι αλλοδαποί και αντιπροσωπεύουν το 48,5% του συνολικού αριθμού των αλλοδαπών εργαζομένων, ο οποίος ανέρχεται στους 10.989 στο σύνολο των ελεγχθέντων επιχειρήσεων.

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας εκτιμά, πάντως, ότι η αδήλωτη εργασία στο σύνολο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. Τα στοιχεία που αφορούν τις αναγγελίες προσλήψεων προσωπικού από την 1η Μαρτίου προέκυψαν από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, το οποίο αντικατέστησε τη χειρόγραφη συλλογή στοιχείων από τις κατά τόπους επιθεωρήσεις Εργασίας. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, από την 1η Ιουλίου το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρέχει πλήρη στοιχεία για τις συμβάσεις και τις μετατροπές των συμβάσεων σε συμβάσεις πλήρους μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...