Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Νομός ανέργων πλέον η Μαγνησία

«Τσουνάμι» απολύσεων εργαζομένων πλήττει τη Μαγνησία, μετατρέποντάς τη σε νομό ανέργων! 

Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2010, από τον Ιανουάριο δηλαδή έως και το Μάρτιο, χάθηκαν 3.300 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 2.084 αφορούσαν σε καταγγελίες συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι 1.216 ήταν οικειοθελείς αποχωρήσεις! 

Κι αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια, αφού στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δεν καταγράφονται ως άνεργοι οι απασχολούμενοι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργασία της μιας ημέρας, εβδομάδας και γενικώς οι εποχικοί εργαζόμενοι.

Χάθηκε το... μέτρημα για τους ανέργους που καθημερινά προστίθενται στις λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ στη Μαγνησία. 3.300 θέσεις εργασίας άδειασαν στον ιδιωτικό τομέα, συρρικνώνοντας το εργατικό δυναμικό του νομού, μόνο μέσα σε ένα τρίμηνο και πριν «σφίξει» ο κλοιός της οικονομικής κρίσης. Σε επίπεδο Θεσσαλίας, ο αριθμός των ανέργων προκαλεί... ίλιγγο: 41.889 άνεργοι με την πλειοψηφία να αφορά σε νέους ανέργους (που είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες για διάστημα μικρότερο των 12 μηνών).

Τα νούμερα, σοκάρουν ήδη... Κι όμως η αλήθεια για την ανεργία, δεν παρουσιάζεται ολόκληρη, από τη στιγμή που στις λίστες των ανέργων δεν συγκαταλέγονται οι εποχικοί εργαζόμενοι.

Την ίδια ώρα, εργασία, δεν συνεπάγεται και οικονομικής... ευημερίας. Καταστρατηγήσεις της εργατικής νομοθεσίας, πιέσεις για εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες, αναγκαστικές άδειες, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων συμπεριλαμβάνονται στο... μενού που προσφέρεται στην εργατική τάξη κι ενώ νέες θέσεις εργασίας δεν ανοίγουν, η αγορά είναι «παγωμένη» και η βιομηχανική ζώνη «ερημώνει».
Για την εργατική οικογένεια του Βόλου, οι...ασκοί του Αιόλου, άνοιξαν με την περίπτωση του ΚΑΝΑΚΗ. Τριάντα πέντε εργαζόμενοι έμειναν στο δρόμο, βιώνοντας για περίπου ένα χρόνο τον εφιάλτη της ανεργίας. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, σταμάτησε να τους καταβάλλεται και το επίδομα που λάμβαναν από τον ΟΑΕΔ. Ισάριθμες οικογένειες, ζουν στα όρια της φτώχειας, εξαιτίας της ιδιότυπης ομηρίας που συνιστά η διαδικασία υπαγωγής της ΚΑΝΑΚΗ στο άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα και που συνεχίζει να βρίσκεται στον αέρα.

Το... ντόμινο των απολύσεων συμπαρέσυρε σχεδόν ολόκληρη τη βιομηχανική ζώνη, κάνοντας το Εργατικό Κέντρο Βόλου, να μιλά για δεύτερο κύκλο αποβιομηχάνισης μέσα σε τρεις μόλις δεκαετίες.

Ανοιχτή είναι ακόμη η «πληγή» στην ΚΟΝΤΙ. Η εργοδοτική βούληση για συρρίκνωση κατά το ήμισυ του προσωπικού της, μπορεί ακόμη να μην έχει εφαρμοστεί στην πράξη, οι εργαζόμενοι όμως ζουν καθημερινές... εκπλήξεις. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010, η εταιρία προχώρησε σε 35 απολύσεις (βαφτίστηκαν οικειοθελείς αποχωρήσεις) και επανήλθε μετά το προσωρινό λουκέτο στο εργοστάσιο, με αίτημα για 60 απολύσεις.

Αργά και σταθερά, προς το λουκέτο βαδίζει η ΒΙΟΣΩΛ, αφήνοντας στο δρόμο τους εργαζόμενούς της. Το... μελάνι δεν πρόλαβε να στεγνώσει από το χαρτί των τελευταίων απολύσεων, προ εβδομάδας. Όμως το «λουκέτο» προετοιμάζεται ήδη από το Νοέμβριο του 2008, οπότε και έγιναν τέσσερις απολύσεις, ακολούθησαν άλλες τρεις το Μάιο του 2009, μέχρι τέλος του περασμένου έτους τους απολυμένους ακολούθησαν άλλοι 16 και φέτος άλλοι 20 έμειναν στο δρόμο.

Επόμενη σελίδα του πολύτομου έργου της ανεργίας, γυρίζει... στην περίπτωση της ΜΕΤΚΑ. Σαράντα εννιά άτομα πέρασαν την έξοδο του εργοστασίου ήδη από το 2008 έως και σήμερα, είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων είτε λόγω απολύσεων. Στο όνομα της... οικονομικής κρίσης, οι κενές θέσεις –πλην τριών- δεν καλύφθηκαν.
Τρεις κενές θέσεις λόγω απολύσεων τον περασμένο Αύγουστο μετρά και ο Κιολεΐδης. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δουλεύουν εκ περιτροπής έως το τέλος του έτους!

Κρύος ιδρώτας έρχεται να λούσει τους εργαζόμενους στον όμιλο της ΑΓΕΤ, με τις φήμες να θέλουν σχέδια συρρίκνωσης του προσωπικού της ή αλλαγή εργασιακών σχέσεων. Πάντως, η εταιρία, δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα σήμερα. Η διάλυση της ΕΒΙΕΣΚ (θυγατρικής της ΑΓΕΤ) αλλά και η μείωση των θέσεων εργασίας κατά 50%, είχαν προηγηθεί της οικονομικής κρίσης.

Το... παζλ, συμπληρώνει το κλείσιμο της ALDI που απασχολούσε 35 εργαζόμενους, τα διαδοχικά λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα, που αφήνουν έξω από τις άδειες βιτρίνες τους δεκάδες οικογένειες, η παύση λειτουργίας του ξενοδοχείου «Galaxy», αλλά και οι ολοένα και λιγότερες θέσεις εργασίας που βγαίνουν στο χώρο του τουρισμού σε νησιά, Πήλιο αλλά και στο Βόλο.

Πάντως, φως στο τούνελ δεν διαφαίνεται... Μεγάλα έργα είτε έχουν σταματήσει –π.χ. Περιφερειακός- είτε ακυρώνονται, ενώ σε... χειμερία νάρκη έχει πέσει και ο κλάδος της οικοδομής.

Το πηγάδι δεν φαίνεται να έχει πάτο... Η εργολαβική εργασία που έχει αρχίσει και καθιερώνεται στο Βόλο καταργεί στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ το παράθυρο που άνοιξε για τις επιχειρησιακές συμβάσεις- δώρο προς την εργοδοσία, θεωρείται βόμβα για το μισθό και τα δικαιώματα του εργαζόμενου, που θα κληθεί να δουλεύει αλλά να συνεχίσει να... πεινάει.

Ο νέος εργατικός Μεσαίωνας… ανατέλλει με τη Μαγνησία, να συγκαταλέγεται στους πέντε νομούς της χώρας, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Και όμως είναι μόνο η αρχή...

eleftheria.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...