Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Προβληματισμός στην Ενωση τραγουδιστών για τις τιμητικές συντάξεις

«Είναι πραγματικά δώρο εξ ουρανού»! Είναι τα μοναδικά λόγια που κατάφερε να ψελλίσει συγκινημένος ο Λίνος Κόκκοτος όταν τον ενημερώσαμε ότι του εγκρίθηκε η τιμητική σύνταξη. Ο συνθέτης που έγραψε ιστορία στο Νέο Κύμα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ωστόσο, σε περιόδους οικονομικής κρίσης η Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδος εκφράζει το παράπονό της για συναδέλφους της που ενώ δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα υποβάλλουν αιτήσεις για τιμητική σύνταξη, στερώντας ορισμένες φορές τα χρήματα από ομότεχνούς τους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως στην περίπτωση του Λίνου Κόκκοτου.

Ο γενικός γραμματέας της διοίκησης της ΕΤΕ, τραγουδιστής Βασίλης Πάτσιος βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
«Υπάρχουν συνάδελφοι που ενώ έχουν περιουσιακά στοιχεία, άλλους πόρους και συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ, υποβάλλουν και αιτήσεις στο υπουργείο Πολιτισμού για να τους δοθεί και τιμητική σύνταξη. Οι περισσότεροι είναι επώνυμοι και έχουν καλή πορεία στο ελληνικό τραγούδι. Δηλαδή, είναι διακεκριμένοι. Ωστόσο, μας φέρνουν σε δύσκολη θέση γιατί υπάρχουν κάποιοι άλλοι που έχουν περισσότερη ανάγκη» υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας της ΕΤΕ, τραγουδιστής Βασίλης Πάτσιος.

«Εμείς δεν αποφασίζουμε ποιος δικαιούται ή δεν δικαιούται τιμητική σύνταξη. Εκπρόσωπός μας στην επιτροπή -που αποτελείται από δεκαπέντε φορείς- είναι ο Κώστας Σκόνδρας. Το θέμα είναι να ευαισθητοποιηθούν οι συνάδελφοι που έχουν ευχέρεια και να δίνουν τη θέση τους σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Αυτοέλεγχο θα έλεγα».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, τιμητική σύνταξη θα πάρουν μεταξύ άλλων οι Λάκης Τζορντανέλι, Κώστας Καράλης, Ζωή Κορούκλη, Λάκης Αλεξάνδρου, ο μπουζουξής και συνθέτης Κώστας Παπαδόπουλος.

Για του χρόνου θα επανεξεταστεί, όπως μας ενημέρωσαν, το αίτημα των Σταμάτη Κόκκοτα, Λευτέρη Μυτιληναίου, Κλειούς Δενάρδου, Τζοβάνας, Δημήτρη Ψαριανού και Γιώργου Κοινούση.

Από την ΕΤΕ θεωρούν ότι ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν άμεση ανάγκη, λόγω περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν. Το άγχος τους είναι να μπορέσουν να βοηθήσουν άμεσα συναδέλφους τους με πρόβλημα ακόμα και επιβίωσης.

Το ποσό της τιμητικής σύνταξης ανέρχεται σε 850 ευρώ μηνιαίως και ο αριθμός των δικαιούχων είναι συγκεκριμένος. Δεν αυξομειώνεται ανάλογα με τις αιτήσεις. Από τον χώρο της μουσικής κάθε χρόνο χορηγούνται οκτώ τιμητικές συντάξεις.
ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...