Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Κανονικά τα δάνεια και οι επιδοτήσεις ενοικίου του ΟΕΚ για το 2009, λέει ο Α.Λοβέρδος



Δεν αναστέλλεται η καταβολή των δανείων και των επιδοτήσεων ενοικίου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που είχαν δρομολογηθεί πέρυσι, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, προαναγγέλλοντας όμως «άλλους όρους και προϋποθέσεις» για τα νέα προγράμματα του ΟΕΚ.

Ενημερώνοντας την Τετάρτη την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ, ο υπουργός ανέφερε ότι ο ΟΕΚ έχει περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες έχει ο οργανισμός, λέγοντας πως τα αποθεματικά του για το 2010 έφταναν τα 250 εκατ. ευρώ ενώ οι οφειλές του σε τράπεζες και δικαιούχους ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ.

Τόσο ο υπουργός Εργασίας όσο και η πρόεδρος του ΟΕΚ Γεωργία Κοτίδου επεσήμαναν ότι ο Οργανισμός θα ικανοποιήσει σταδιακά, όλες τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του στους δικαιούχους για το 2009, αλλά σε κάθε περίπτωση τα νέα προγράμματα επιδότησης ενοικίου και στεγαστικών δανείων θα δίνονται «με άλλους όρους και προϋποθέσεις, που θα αποκλείουν πελατειακές αντιλήψεις».

Το τελευταίο διάστημα, όπως διευκρίνισε η Γ.Κοτίδου, ο ΟΕΚ έχει αναστείλει τα προγράμματα του και έχει σταματήσει να δέχεται νέες αιτήσεις. Η δραματική αύξηση των εξόδων, όπως ανέφερε, έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει και το κατασκευαστικό έργο που συνεχίζεται μόνο σε ποσοστό 4,9%.

Από την πλευρά του,ο Α. Λοβέρδος έδωσε έμφαση στις οφειλές που εκκρεμούν προς τον ΟΕΚ, τονίζοντας ότι μόνο το ΙΚΑ χρωστάει 1,6 δισ. ευρώ ενώ ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ οι οφειλές άλλων δικαιούχων. Μάλιστα, όπως είπε, πολλοί από αυτούς είναι «κατ' επάγγελμα κακοπληρωτές με άποψη» και προειδοποίησε ότι για αυτούς «δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή».
Αναδιάρθρωση ΣΕΠΕ

Αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ, ο κ. Λοβέρδος, στάθηκε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τις επιχειρήσεις που δεν ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, από τους 22.000 ελέγχους που έγιναν το τελευταίο διάστημα από το ΣΕΠΕ, εντοπίστηκε ότι το 25% είναι ανασφάλιστη εργασία.

«Είναι ύψιστη υποχρέωση μας να αντιμετωπίσουμε δυναμικά αυτό το πρόβλημα για προστατεύσουμε όλο αυτό τον κόσμο», σημείωσε ο Ανδρ.Λοβέρδος. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι από δω και στο εξής θα απαιτείται από τις επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται μετά από έλεγχο να παραβιάζουν τη νομοθεσία, να πληρώνουν το 100% του προστίμου και μετά θα έχουν τη δυνατότητα προσφυγής κατά των κυρώσεων που θα επιβάλλει του ΣΕΠΕ.

Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μιχάλης Χάλαρης, επεσήμανε ότι το 50% των εργατικών διαφωνιών επιλύεται μέσω ΣΕΠΕ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 12 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους που είχαν κάνει προσφυγές. Τέλος ο υπουργός εργασίας αναφέρθηκε στη μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που υπάρχει στο ΣΕΠΕ, που ξεπερνά, όπως είπε, τους 200, καθώς καταργήθηκαν οι θέσεις εργασίας από συμβασιούχους ή με προγράμματα stage και πρόσθεσε ότι αυτό το πρόβλημα γίνεται προσπάθεια να λυθεί με τις αποσπάσεις και μετατάξεις που θα γίνουν από άλλες υπηρεσίες.

Την Πέμπτη θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας και Υποδομών, Ανδρέα Λοβέρδου και Δημήτρη Ρέππα, που θα καθορίζει τον τρόπο επιλογής και κατανομής των εργαζομένων οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες του ΣΕΠΕ με μετατάξεις και αποσπάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...