Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Απεργίες, συλλαλητήρια, "ανακοπή" στην Αθήνα

Σε απεργιακό κλοιό παραμονές Χριστουγέννων βρίσκεται η Αθήνα. Με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια από τη νέα 24ωρη απεργία των εργαζομένων η Αθήνα ζει μια ακόμη μέρα κυκλοφοριακής «ασφυξίας».
Απροσπέλαστο είναι το κέντρο της Αθήνας, λόγω των συγκεντρώσεων τόσο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ όσο και του ΠΑΜΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι μετακινήσεις στην πρωτεύουσα ούτως ή άλλως γίνονται μετ' εμποδίων, καθώς η 24ωρη απεργία σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς προκάλεσε κυκλοφοριακό «έμφραγμα» σε αρκετούς δρόμους.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ σημειώνει πως η σημερινή τρίωρη παναττική στάση εργασίας είχε μαζική συμμετοχή και προαναγγέλλει συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Όπως αναφέρει, «η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια των αντιδράσεων των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, ενάντια στα άδικα οικονομικά μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση, με τον προϋπολογισμό λιτότητας αλλά και στις συνεχείς διευρυμένες αρνητικές επιταγές του μνημονίου των τοκογλύφων δανειστών».

Διαμηνύοντας πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν «όσο συνεχίζονται οι πολιτικές που οδηγούν την κοινωνία στην εξαθλίωση και την οικονομία σε βαθύτατη ύφεση και κρίση», εκτιμά πως «τα μέτρα και οι πολιτικές αυτές είναι αδιέξοδες και καταστροφικές όχι μόνο για τους εργαζόμενους της χώρας μας αλλά και για όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους», τους οποίος μάλιστα καλεί σε κοινό αγώνα.

Το ψήφισμα ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Οι απεργοί που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τετάρτη 22/12/2010 στο Σύνταγμα στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα άδικα οικονομικά μέτρα και με αιχμή τον προϋπολογισμό του 2011 και των συνεχών διευρυμένων αρνητικών επιταγών του μνημονίου, εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:

Η κυβέρνηση κατ εντολή των απαράδεκτων απαιτήσεων της τρόικας των τοκογλύφων δανειστών επιβάλει στους εργαζόμενους στους συνταξιούχους και σε ολόκληρη την κοινωνία μια σειρά σκληρών και άδικων μέτρων που δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν στις πλάτες τους. Υλοποιούνται πολιτικές που ακυρώνουν και ισοπεδώνουν εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους μεγαλοεπιχειρηματίες ,τους τραπεζίτες τους ΕΧΟΝΤΕΣ και ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ. Οι ένοχοι και οι υπεύθυνοι για την κρίση και τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας απολαμβάνουν μια προκλητική ασυλία! Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι αρνούνται να ξαναπληρώσουν τα βάρη της κρίσης και της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής αρνούνται να υποταχθούν στις Νεοφιλελεύθερες πολιτικές που καταργούν ιστορικές κατακτήσεις και οδηγούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία στη φτώχεια. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, των αναγκών των καιρών και των απαιτήσεων των κοινωνιών για μια Ευρώπη ενιαία, ισχυρή και αλληλέγγυα.
ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
· Την αποδέσμευση της χώρας από τα δεσμά του μνημονίου, των τοκογλύφων δανειστών, που οδηγούν την κοινωνία στην εξαθλίωση και την οικονομία σε βαθύτατη ύφεση
· Την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού έτους 2011 από μια αμιγώς δημοσιονομική και λογιστική δέσμη σκληρών μέτρων πρωτοφανούς λιτότητας, σε εργαλείο οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης με κοινωνικούς στόχους και ρήτρες κοινωνικής προστασίας, με στόχο τη διασφάλιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, του εισοδήματος ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και της κοινωνικής συνοχής.
· Την ανάκληση των αντεργατικών και αντικοινωνικών διατάξεων του πρόσφατου απαράδεκτου νόμου.
- για τις ειδικές επιχειρησιακές ΣΣΕ, τη Διαιτησία, την άρση εγγυήσεων για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και τις αποζημιώσεις απολύσεων.
- για τις σαρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ, που παραβιάζοντας ευθέως τη συλλογική αυτονομία, καταργώντας τις ΣΣΕ και επιβάλλουν νέες δραστικές μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων, μεθοδεύουν το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίησή τους και ανοίγουν το δρόμο σε απολύσεις προσωπικού.
- για την αύξηση του ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.
· Σεβασμό και θωράκιση του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας του Ν. 1876/1990.
· ’ρση της επίταξης των ναυτικών και κάθε αντισυνδικαλιστικού μέτρου.
· Δίκαιο Φορολογικό Σύστημα. Τερματισμός της λεηλασίας των εισοδημάτων μας μέσα από τις συνεχής αυξήσεις των έμμεσων φόρων.
· Σταθερή και πλήρης εργασία με το σύνολο των δικαιωμάτων για όλους.
· ’μεσα αναπτυξιακά μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας.
· Αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που επωφελούνται από την οικονομική κρίση και παίρνουν μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.
· Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.
· ’μεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας με ενεργητικές πολιτικές μετάβασης σε θέσεις πλήρους και σταθερής εργασίας.
· Έκτακτα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης με αναπτυξιακά, οικονομικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κονδύλια που πρέπει και μπορούν να προέλθουν από τις χρηματιστηριακές κερδοσκοπικές κινήσεις των κεφαλαίων και των αγορών.
· Επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας και διαμόρφωσή του στο 80% του κατώτατου μισθού. Επέκταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλο το χρόνο της ανεργίας.
· ’μεσα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του εισοδήματος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
· Επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης καθώς και του 13ου και 14ου μισθού.
· Προστασία των δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, εξυγίανση και αναβάθμιση των κοινωφελών υπηρεσιών και αγαθών.
· ’μεσα, αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα πάταξης της ακρίβειας, των μονοπωλιακών συμπεριφορών και δράσεων, μείωση και όχι αύξηση των τιμολογίων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ενέργεια, νερό, εισιτήρια, υπηρεσίες υγείας, οικογενειακής στήριξης, παιδείας κλπ).
· Ενίσχυση του ΣΕΠΕ για τον αποτελεσματικό έλεγχο και την αυστηρή τιμωρία των αντεργατικών εργοδοτικών συμπεριφορών.
· Επαναφορά, κατοχύρωση και διεύρυνση των μισθολογικών, ασφαλιστικών, εργασιακών και συλλογικών δικαιωμάτων μας.
· Οι εργαζόμενοι της χώρας μας καλούν τους εργαζόμενους της Ευρώπης, σε κοινό Πανευρωπαϊκό αγώνα και αντίσταση ενάντια στα καταστροφικά και διαλυτικά σχέδια και τις αποφάσεις των μονεταριστών ευρωπαίων ηγετών που οδηγούν την Ευρώπη και τους Λαούς στον Μεσαίωνα της εξαθλίωσης και της υποταγής.
· Ο Αγώνας μας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί

Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπενθυμίζεται ότι σήμερα ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και τα τρένα του ΟΣΕ εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.
Πάντως, από την Πέμπτη αναμένεται μερική ομαλοποίηση των προβλημάτων μετακίνησης στο λεκανοπέδιο, καθώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα εκτελούν κανονικά δρομολόγια τις ώρες αιχμής.

«Ανάσα» από την Πέμπτη, μετά το κυκλοφοριακό χάος
Συγκεκριμένα, αύριο Πέμπτη τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 09:00 έως τις 21:00, τα τρόλεϊ ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το μετρό από τις 09:00 έως τις 22:00 και το τραμ από τις 08:00 έως τις 22:00.

Σημειώνεται ωστόσο, πως οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 16:00.

Την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων, κανονικά θα κινηθούν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πλην των λεωφορείων της ΕΘΕΛ οι εργαζόμενοι στα οποία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...