Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Η ΓΣΕΕ για το "πάγωμα" παροχών του ΟΕΚ

Την έντονη διαφωνία της σχετικά με το ενδεχόμενο παγώματος των παροχών του ΟΕΚ εξέφρασε σε ανακοίνωση η ΓΣΕΕ και ζήτησε την απόρριψη από τον υπουργό Εργασίας του σχετικού αιτήματος της διοίκησης.Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως "ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας είναι βασικός φορέας άσκησης κοινωνικής πολιτικής, παρέχοντας στεγαστική συνδρομή σε χιλιάδες δικαιούχους μέσω των προγραμμάτων του" και προσθέτει:"Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η πολιτική που ακολουθήθηκε, όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις δανειοδοτήσεων/επιδοτήσεων, χωρίς προηγούμενο υπολογισμό των οικονομικών επιπτώσεων στον Ο.Ε.Κ., είχε ως αποτέλεσμα:
α) ο Οργανισμός να καταναλώνει το αποθεματικό του, το οποίο από 650 εκ. ευρώ στο τέλος του 2005, έφτασε τα 250 εκ. ευρώ στο τέλος του 2009, με την ταυτόχρονη μεταφορά ανειλημμένων υποχρεώσεων στο 2010, και
β) το κατασκευαστικό έργο να φθίνει συνεχώς, έτσι ώστε το 2009 να φθάσει μόλις στο 4,95% του συνολικού προϋπολογισμού.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δυσμενής αν συνυπολογίσουμε τη συνέχιση της οφειλής του Ι.Κ.Α. από συνεισπραχθείσες υπέρ Ο.Ε.Κ. και μη αποδοθείσες εισφορές.Παρ' όλα αυτά, ο Ο.Ε.Κ. οφείλει να συνεχίσει και θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του με νέο πλαίσιο και στέρεη οικονομική βάση.Η Διοίκηση του ΟΕΚ, υλοποιώντας τις βασικές κατευθύνσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προχωρά:
- Στον εξορθολογισμό των δανειακών προγραμμάτων του ΟΕΚ, προτάσσοντας αδιαμφισβήτητα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια για το σύνολο των δικαιούχων.
- Στην πλήρη κάλυψη των ανειλημμένων υποχρεώσεών του προς όλους τους δικαιούχους
Η προσωρινή αναστολή παραλαβής νέων αιτήσεων είναι πράξη ευθύνης απέναντι στο σύνολο των δικαιούχων του ΟΕΚ".

ΓΣΕΕ: Απαράδεκτη η περιοκοπή

"Tην ώρα που οι εργαζόμενοι πλήττονται από άδικα και αντικοινωνικά μέτρα η διοίκηση του ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) αποφάσισε να εισηγηθεί στο υπουργείο εργασίας την διακοπή των προγραμμάτων στεγαστικής συνδρομής, λόγω χρηματοπιστωτικού προβλήματος στον οργανισμό, σε μια εποχή μάλιστα που η ανεργία στον κλάδο της οικοδομής χτυπάει «κόκκινο»", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και εκφράζει την έντονη διαφωνία της σχετικά με το ενδεχόμενο παγώματος των παροχών του ΟΕΚ και ζητά την απόρριψη από τον Υπουργό Εργασίας του σχετικού αιτήματος της διοίκησης."Είναι απαράδεκτο την ώρα που ο οργανισμός εισπράττει εισφορές από τους εργαζόμενους και μάλιστα ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα, να τους στερεί το δικαίωμα των παροχών. Εάν ο ΟΕΚ αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα γι' αυτό δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι. Επίσης θεωρούμε απαράδεκτη την ψήφιση της διάταξης στο ασφαλιστικό που προβλέπει την περαιτέρω οικονομική ασφυξία του ΟΕΚ με μείωση των δικαιούμενων ποσών, ρύθμιση που δεν προβλέπεται από το απεχθές μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να αντιπαλέψουμε και να ανατρέψουμε αυτές τις αντεργατικές και αντικοινωνικές παρεμβάσεις και δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθούν για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι και οι δικαιούχοι του ΟΕΚ" καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...