Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΟΕΚ: Προς νέα δανειοδοτικά και επιδοματικά προγράμματα

Νέο πλαίσιο για τα δανειοδοτικά και επιδοματικά προγράμματά του, επεξεργάζεται ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας όπως αναφέρεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου.
Το υπουργείο είχε κληθεί να ενημερώσει τη Βουλή για τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με το βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ Κ. Τσιάρα να επισημαίνει ότι «η αναστολή των προγραμμάτων χορήγησης παροχών από τον ΟΕΚ δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα αφού ανατρέπεται ο σχεδιασμός οικογενειών που είχαν προγραμματίσει να αγοράσουν ή να χτίσουν το δικό τους σπίτι».

Ο κ. Κεγκέρογλου με έγγραφό του ενημερώνει το βουλευτή της ΝΔ ότι «ο Οργανισμός επεξεργάζεται ένα νέο εξορθολογισμένο πλαίσιο για το νέο δανειοδοτικό και επιδοματικό του πρόγραμμα, με συγκεκριμένη στόχευση των ομάδων δικαιούχων στις οποίες απευθύνεται κάθε πρόγραμμα, με αντικειμενικούς όρους και προϋποθέσεις παροχής κατοικίας και δανείων, με αυστηρό καθορισμό κριτηρίων και με διαδικασία αυτεπάγγελτης αναζήτησης των δικαιολογητικών, για τη διευκόλυνση του πολίτη, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διασταύρωση στοιχείων».

Πάντως, ο υφυπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι η επανεκκίνηση των προγραμμάτων του ΟΕΚ θα γίνει σταδιακά και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του Οργανισμού.
Ταυτόχρονα, ο κ. Κεγκέρογλου, στο έγγραφό του υπογραμμίζει ότι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας οδηγήθηκε σε δεινή οικονομική κατάσταση με το ύψος των διαθεσίμων να βαίνει μειούμενο, από το 2005, λόγω κάλυψης μέρους των ταμειακών αναγκών χρηματοδότησης των προγραμμάτων.

Εξάλλου, ο υφυπουργός, περιέγραψε ότι «η αύξηση των δαπανών για δάνεια, από κεφάλαια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και για χορήγηση ενοικίου, έγινε δυσανάλογα μεγάλη με το κατασκευαστικό πρόγραμμα να έχει μειωθεί στο 4,95 του προϋπολογισμού για το 2009».
Εξηγεί τέλος ότι τα αρνητικά αυτά οικονομικά αποτελέσματα προέκυψαν λόγω αλλαγής των όρων και προϋποθέσεων ένταξης στα προγράμματα του ΟΕΚ, την εισαγωγή νέων κατηγοριών δικαιούχων και την αύξηση των χορηγούμενων ποσών, χωρίς προηγούμενη έρευνα και τεκμηρίωση των επιπτώσεων τους στην οικονομική κατάσταση του Οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...