Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Μερική απασχόληση για 60.000 ανέργους στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Θέσεις μερικής απασχόλησης (με 5ωρα και 6ωρα) για 50.000 - 60.000 ανέργους σε περιοχές υψηλής ανεργίας θα παρέχουν οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που καθιερώνονται εντός των προσεχών μηνών.Μάλιστα, άμεσα ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα για 6.000 ανέργους στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Η επίσημη πρώτη πανελλαδική εφαρμογή του νέου προγράμματος θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο.
Σε σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με συνολική «προίκα» 170 εκατομμύρια ευρώ, δυνατότητες επιδοτήσεων των εισφορών μέσω του ΟΑΕΔ και υπαγωγής στις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να εκτελούν μικρά κατασκευαστικά έργα, να παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ. φροντίδα ηλικιωμένων), να πωλούν προϊόντα (π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία) κ.ά. Η επίσημη πρώτη πανελλαδική εφαρμογή του νέου προγράμματος θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου -για τη θεσμοθέτηση της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας- που παρουσίασε χτες η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, στους βουλευτές του ΚΤΕ Εργασίας του ΠΑΣΟΚ:
1. Προβλέπεται μερική απασχόληση (5ώρου - 6ώρου) διάρκειας πέντε ανθρωπομηνών ανά ωφελούμενο εντός δωδεκαμήνου, στον οποίο θα παρέχεται πλήρης ασφαλιστική και συνταξιοδοτικη κάλυψη. Ειδικότερα, για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων προβλέπεται ειδικό πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ.
2. Προτεραιότητα μέσα από ένα αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων θα παρέχεται ιδιαίτερα: στα νοικοκυριά χωρίς εισόδημα, στους ανέργους εξαιτίας μαζικών απολύσεων της τελευταίας διετίας, καθώς και στα νοικοκυριά με αυξημένο αριθμό προστατευόμενων μελών.
piazzadelpopolo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...