Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

KKE: Στον αέρα, για ακόμα μια φορά, οι εργαζόμενοι του "Μακεδονία Παλλάς"

Ερώτηση για τους εργαζόμενους στο «Μακεδονία Παλλάς»

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, με θέμα τη διασφάλιση της εργασίας όλων των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», στη Θεσσαλονίκη, κατέθεσε το ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, τονίζεται:

«Στον αέρα βρίσκονται, για ακόμα μια φορά, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλλάς" στη Θεσσαλονίκη, μιας και στο διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η διοίκηση του ΙΚΑ (είναι περιουσία του από το 2008) για τη μακροχρόνια μίσθωσή του (30+10 έτη), έχει πλέον παραλειφθεί από την προκήρυξη οποιαδήποτε δεσμευτική αναφορά για επαναπρόσληψη των ήδη εργαζομένων στο εν λόγω ξενοδοχείο.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2011, όταν έληξε η 15ετής σύμβαση μίσθωσης μεταξύ του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και του ομίλου Δασκαλαντωνάκη που εκμεταλλευόταν τότε το ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς" στη Θεσσαλονίκη, το ΙΚΑ προχώρησε σε μια συμφωνία - σκάνδαλο ξανά με τον όμιλο, που του παραχωρήθηκε για ένα χρόνο με μηνιαίο ενοίκιο μόνο 5.000 ευρώ, όταν έως το 2011 το ενοίκιο ήταν 300.000 ευρώ. Απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ που καταψηφίστηκε μόνο από τον Δ. Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στη συνέχεια, το Φλεβάρη του 2013, μετά από σχετική διαγωνιστική διαδικασία του ΙΚΑ, ενόψει της προκήρυξης για μακρόχρονη μίσθωση του ακινήτου, πέρασε για άλλους δώδεκα μήνες στα χέρια της "White & Black", συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη.

Στη διάρκεια όλων αυτών των διαδοχικών αλλαγών στους "επενδυτές" - εκμισθωτές, οι εργαζόμενοι έχαναν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ακόμα και την ίδια τους την εργασία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην τελευταία ετήσια μίσθωση του ξενοδοχείου υπήρξε πρόβλεψη ο πλειοδότης "επενδυτής" να μπορεί να απασχολήσει 20% λιγότερο προσωπικό από τους 120 τότε εργαζόμενους.

Ομως, εκτός από τους εργαζόμενους, σε κίνδυνο μπαίνει και η περιουσία και η αξιοποίησή της του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας, που ήδη έχει δεχθεί καταστρεπτικά πλήγματα από την πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με το "κούρεμα" της περιουσίας του, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις συντάξεις, την πρόνοια και την περίθαλψη πολλών εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Είναι ανάγκη οι αποφάσεις για την τύχη της αξιοποίησης αυτής της περιουσίας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ να είναι άμεσες και να μη θέσουν στον παραμικρό κίνδυνο τους εργαζόμενους και την περιουσία του ΙΚΑ.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

-- Να διασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας όλων ανεξαιρέτως των σημερινών εργαζομένων και από τον νέο εκμισθωτή, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατοχυρωμένα από την κλαδική σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων και αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων που είχαν οι εργαζόμενοι πριν την εφαρμογή των διαδοχικών αλλαγών στις συνθήκες εργασίας.

-- Να προστατευθεί η περιουσία του ασφαλιστικού ταμείου με τη διασφάλιση ικανοποιητικού μισθώματος για το ΙΚΑ δεδομένης της κυρίαρχης θέσης του συγκεκριμένου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...