Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Οργή εμποροϋπαλλήλων για τις δηλώσεις Κορκίδη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ / enet.gr

Συναγερμό στις τάξεις των περίπου 500.000 εμποροϋπαλλήλων και αμηχανία στην κυβέρνηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη περί μείωσης 13% στους μισθούς, προκειμένου, όπως είπε, «να μην ανοίξει ο δρόμος των ατομικών συμβάσεων».

Στις επίμονες ερωτήσεις της «Ε» παράγοντες του Μαξίμου αλλά και του υπουργείου Οικονομικών απέφευγαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του κ. Κορκίδη και παρέπεμπαν στο διάλογο μεταξύ της ΕΣΕΕ και των εμποροϋπαλλήλων για τη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας.

Οι εμποροϋπάλληλοι, με ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζουν τον κ. Κορκίδη «λαγό της τρόικας» και με αυτό τον τρόπο επαναφέρουν στο προσκήνιο μια παλαιότερη συζήτηση που σχετίζεται με το ρόλο των θεσμικών εκπροσώπων των εργοδοτών στη διαμόρφωση της ατζέντας της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - τρόικας, με πληροφορίες περί συναντήσεων στελεχών της τρόικας με τους εργοδότες που ωστόσο ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ έχουν προκαλέσει και επίσημες διαψεύσεις.

Ο κ. Κορκίδης, ωστόσο, μετά το θόρυβο που προκάλεσε η αρχική του δήλωση περί μείωσης του μισθού των εμποροϋπαλλήλων από τα 861 στα 753 ευρώ, επιχείρησε να ανασκευάσει λέγοντας ότι η παρέμβασή του αποσκοπεί στην επίτευξη συναίνεσης για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης με σκοπό τη διάσωσή της.

Μιλώντας δε στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, χωρίς στοιχεία, υποστήριξε ότι «η τρόικα, που ανακατεύεται παντού, πιέζει για μειώσεις μισθών στο λιανεμπόριο και εγώ προσπαθώ να σώσω την κλαδική σύμβαση».

«Δεν πρόκειται να γίνει δεκτή μια τέτοια πρόταση», δήλωσε, ωστόσο, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνος Βασιλόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνεται μια τέτοια πρόταση χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εταίρους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς προωθεί συμβιβαστική λύση με μειώσεις μισθών λίγο κάτω από 10%, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η ΓΣΕΒΕΕ, από την πλευρά της, θεωρεί ότι υπογραφή κλαδικής σύμβασης δεν σημαίνει κατ' ανάγκην μείωση μισθών.

«Αν θέλουν οι εμποροϋπάλληλοι, ας πάνε να υπογράψουν κλαδική σύμβαση με τη ΓΣΕΒΕΕ», φέρεται να σχολίασε με κυνικό τρόπο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και επί σειρά ετών στέλεχος της Ν.Δ. Β. Κορκίδης.

«Η πρόταση του προέδρου της ΕΣΕΕ για δραστικές μειώσεις μισθών στο εμπόριο δεν οδηγεί μόνο στην οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων σε αυτό, αλλά και σε κλείσιμο ακόμα περισσότερων μικρών εμπορικών καταστημάτων και κατά συνέπεια σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ήδη πρωτοφανούς ανεργίας στη χώρα μας», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Στρατούλης και προκάλεσε τον κ. Κορκίδη να διευκρινίσει πότε έλεγε αλήθεια:

«Οταν ισχυριζόταν ότι θα πρέπει να επανέλθει ο κατώτερος εγγυημένος μισθός από τα 586 στα 751 ευρώ, ως μέτρο που θα συμβάλει εκτός των άλλων και στην αναζωογόνηση της οικονομίας, ή σήμερα, που προτείνει δραστικές μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου;»

«Η πρόταση του προέδρου της ΕΣΕΕ κινείται όχι μόνο σε λανθασμένη, αλλά και σε επικίνδυνη κατεύθυνση», αναφέρει σε δήλωσή του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς και υποστηρίζει ότι μία νέα μείωση μισθών στους εμποροϋπαλλήλους «περιορίζει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού».

Ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να είναι ουσιαστικός και χωρίς τελεσίγραφο, σημειώνει η ΔΗΜΑΡ. Προσθέτει ότι η υπογραφή κλαδικών συμβάσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μην επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας και καλεί τους κοινωνικούς εταίρους να δείξουν υπευθυνότητα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...