Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

«Οχι» σε απολύσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ

Οι σφοδροί διαξιφισμοί για το χρέος και την κινητικότητα στο Δημόσιο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση τη στιγμή που στο κοινωνικό πεδίο επικρατεί αναβρασμός, προϊδεάζουν για όξυνση του πολιτικού κλίματος όσο θα πλησιάζουμε στο φθινόπωρο.


Σε υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους κινείται επίσης το ΚΚΕ, ενώ και η ΔΗΜΑΡ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, ειδικότερα στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εξέλιξη από την ανακοίνωση του χρέους τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει ακόμη ένα Μνημόνιο, ζητούν εκλογές και βάζουν στο στόχαστρο τον υπουργό Οικονομικών, τον οποίο κατηγορούν ότι είναι ευθυγραμμισμένος με τους Γερμανούς δανειστές με τις δηλώσεις του πως δεν χρειάζεται ένα νέο κούρεμα του χρέους. Ο Γιάννης Στουρνάρας δέχεται βολές καθώς -όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ- ετοιμάζεται να συνομολογήσει ένα νέο Μνημόνιο, παρά το γεγονός πως η μέχρι τώρα συνταγή εκτίναξε το χρέος και βάθυνε την ύφεση.

Σφοδρή επίσης είναι και η επίθεση που εξαπολύει η αξιωματική αντιπολίτευση για τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο τομέα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δίνει τη χαριστική βολή στο Δημόσιο και στις κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Και ότι το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις των δομών του Δημοσίου, οι απολύσεις και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων δεν συνιστούν μεταρρύθμιση ή εξορθολογισμό του κράτους, αλλά διάλυση κάθε σπιθαμής κοινωνικού κράτους και κάθε δυνατότητας ανασυγκρότησης και ανόρθωσης της οικονομίας.

Για το ίδιο θέμα η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι η κινητικότητα είναι απαραίτητη μόνο όσον αφορά την ορθολογική κατανομή του προσωπικού, διευκρινίζοντας ότι η σύνδεσή της με τις απολύσεις οδηγεί στην απορρύθμιση και προτείνει στην κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα, αναδεικνύοντας το δημοσιονομικό κόστος αντί του υποτιθέμενου οφέλους.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του κάνει λόγο για 12.500 δημόσιους υπάλληλους που οδηγούνται στην απόλυση μέσω της διαθεσιμότητας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις της χώρας στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ, αλλά και τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. «Διαθεσιμότητα σημαίνει απολύσεις και τα περί "καλύτερης οξοποίησης του εργατικού δυναμικού", που λέει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι παραμύθια.

»Η διέξοδος βρίσκεται στην ενιαία συντονισμένη πάλη των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συμπόρευση με το ΚΚΕ για ανατροπή της πολιτικής της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης», τονίζει το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...