Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Φωτιές ανάβει η πρόταση για μείωση μισθών 13% στο εμπόριο

«Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, αλλά δεν θα πάρουμε» αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος - Η τρόικα πιέζει για μειώσεις μισθών ύψους 32%, επιχειρηματολογεί ο Βασ. Κορκίδης και πιέζει τους εργαζομένους στο εμπόριο να αποδεχθούν κούρεμα αποδοχών 13%

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις καλεί τους εργαζομένους -και όχι μόνο του εμπορίου- η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), με αφορμή την πρόταση του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, για μείωση μισθών 13% για τους εργαζομένους στο εμπόριο.

Η ΟΙΥΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι είναι ακόμα σε ισχύ η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και υποστηρίζει ότι ο κ. Κορκίδης «έρχεται να υπερασπιστεί τις απαιτήσεις της Τρόικας για συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής του τσακίσματος των μισθών και της περαιτέρω εξαθλίωσης των εργαζομένων, θέτοντας μάλιστα το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα: ή αποδέχεστε μείωση μισθών 13% ή θα εφαρμόσουμε ατομικές συμβάσεις με ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση: «Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ φροντίζει να εμφανίζεται και ως... αντιστασιακός απέναντι στην Τρόικα, η οποία κατά τα λεγόμενά του πιέζει για μειώσεις μισθών της τάξης του 32%, ενώ ο ίδιος προσπαθεί να συγκρατήσει το ποσοστό στο 13%, προτείνοντας μείωση του εισαγωγικού μισθού από τα 863 στα 751 ευρώ, όσο ήταν οι μηνιαίες αποδοχές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου».

Οι εργαζόμενοι προσθέτουν: «Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, αλλά δεν θα πάρουμε».

Η ΟΙΥΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζομένους, όχι μόνο στο εμπόριο, αλλά σε όλους τους κλάδους, να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να αναπτύξουν συντονισμένους αγώνες, για να αποκρούσουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς «της κυβέρνησης, της Τρόικας και των εργοδοτών για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με επιστολή του προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΕΕ, ο κ. Κορκίδης θα προτείνει διαμόρφωση του βασικού μισθού εισαγωγής των πωλητών στο εμπόριο, στα 751 ευρώ, για πλήρη απασχόληση (συν τα προβλεπόμενα επιδόματα) και 511 ευρώ, για μερική απασχόληση (4ωρο), ώστε, όπως λέει, να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η εκμετάλλευση της εκ περιτροπής εργασίας, από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Η τελική πρόταση της ΕΣΕΕ θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί στο διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο στις 7 Σεπτεμβρίου και έπειτα από διαβούλευση μεταξύ εμπόρων, εργοδοτών από όλη τη χώρα, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος με τους εργαζομένους στο εμπόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...