Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Το σχέδιο εξόδου τραπεζικών για το 2013: Πόσοι και από ποιες τράπεζες φεύγουν

Περίπου10.000 εργαζόμενοι στις τράπεζες εκτιμάται πώς θα βρεθούν εκτός κλάδου μέχρι το τέλος του 2014.

Όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι της ΟΤΟΕ στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", όλα ανεξαιρέτως τα προγράμματα της εθελούσιας εξόδου, που έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, διασφαλίζουν πλήρη αποζημίωση, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και επιπλέον χρήματα, μέχρι πρόσθετες κοινωνικές πρόνοιες για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.

Ωστόσο, οι ίδιοι παραδέχονται πως πρόκειται για την μεγαλύτερη έξοδο εργαζομένων που θα έχει σημειωθεί ιστορικά για τον κλάδο, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάλογη συνέχεια το 2015.

Υπολογίζεται πως συνολικά στην τριετία 2013-2015 θα αποχωρήσουν με προγράμματα εθελούσιας εξόδου και συνταξιόδοτηση περί τους 18.000 με 20.000 εργαζομένους.

Στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζονται υπάλληλοι κάποιων τραπεζών που απορροφούνται από τους συστημικούς ομίλους με αλλαγή σύμβασης και οι οποίοι, κινδυνεύουν πιθανότατα να βρεθούν εκτός εργασίας με τη λήξη των νέων 6μηνων συμβάσεών τους.

Ενδεικτική θεωρείται από παράγοντες του κλάδου η περίπτωση πολλών εργαζομένων της ProBank που μετά την απορρόφησή της από την Εθνική παραμένουν μεν στο καθεστώς της πρότερης μισθοδοσίας τους, αλλά μόνο για έξι μήνες.

Προς στιγμήν, δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της Εθνικής Τράπεζας, ούτε της Ομοσπονδίας ή των Συλλόγων Εργαζομένων για το εάν υπάρχει όντως κίνδυνος να βρεθούν εκτός εργασίας, εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι σημειώνουν πως στην περίπτωση της μη ανανέωσης της σύμβασης ενός εργαζομένου, δεν λογίζεται ως απόλυση και δεν προσμετράται στο συνολικό αριθμό, αλλά ως μη ανανεούμενη σύμβαση ή λύση της.

Σύμφωνα με προσταγές της τρόικας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν έως και 40% το λειτουργικό τους κόστος μέχρι το 2015.

Από το μέχρι τώρα ρυθμό κλεισίματος καταστημάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα, η αναλογία μπορεί να φτάσει το 4:1. Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές μάλιστα σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, υπολογίζεται ότι σε κάθε 4 καταστήματα, τα 2 θα κλείσουν.

Αναλυτικά η λίστα εξόδου των υπαλλήλων σε τράπεζες:

* Εθνική τράπεζα (FBB, PROBANK): Σε εθελούσια έξοδο θα μπουν 1.200 με 1.300 εργαζομένους

* Alpha Bank (& ΕΜΠΟΡΙΚΗ): 300 - 500

* Πειραιώς (ΑΤΕbank, Millenium, CPB, ΓΕΝΙΚΗ, ΚΥΠΡΟΥ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ): 2.000

* Eurobank (TT, PROTON BANK): 3.000
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...