Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Δίκες εξπρές μέχρι την 1η Νοεμβρίου, για 6.000 συμβασιούχους

Τέλος στη «φάμπρικα» των αναβολών και των μονιμοποιήσεων με προσωρινές διαταγές θέλει να βάλει το υπουργείο Δικαιοσύνης - Την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο θα δουν 5.000 συμβασιούχοι για τους οποίους υπάρχει εκκρεμοδικία


Σε δίκες-εξπρές μέχρι την 1η Νοεμβρίου, οπότε και είναι η καταληκτική ημερομηνία για την έκδοση οριστικής απόφασης, οδηγούνται 6.000 υποθέσεις υπαλλήλων του Δημοσίου που ανήκουν τυπικά στην κατηγορία των συμβασιούχων, αλλά εξακολουθούν να εργάζονται και να αμείβονται, παρά το γεγονός ότι έχει λήξει η σύμβασή τους.

Πρόκειται για την ομάδα των εργαζομένων που -μετά τη λήξη της σύμβασής τους- προσέφυγε στα δικαστήρια κατά του Δημοσίου, με το αιτιολογικό ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους.

Ωστόσο, με το που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και επιτυγχάνουν - μέσα από τις διαρκείς αναβολές εκδίκασης των υποθέσεών τους - την παραμονή (επί μακρόν) στη θέση τους λαμβάνοντας κανονικά τις αποδοχές τους.

Η κυβέρνηση, με διάταξη που συμπεριέλαβε στο τελευταίο - πριν από το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι - πολυνομοσχέδιο, άλλαξε πλήρως τη διαδικασία, με δεδομένο ότι υπήρχαν περιπτώσεις υπαλλήλων που προφασιζόμενοι κώλυμα πετύχαιναν διαρκώς αναβολές στις δίκες και παρέμεναν ακόμη και για μια πενταετία στην υπηρεσία τους, διεκδικώντας στη συνέχεια τη μονιμοποίηση τους.

Σϋμφωνα με το Έθνος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου έχει ενημερώσει ήδη τον πρωθυπουργό ότι μέχρι την 1η Νοεμβρίου (τέσσερις μήνες δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου) θα έχουν εκδοθεί οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν 6.000 περιπτώσεις και ο στόχος είναι να έχουν καθαρογραφεί μέχρι το τέλος του έτους.

Οι εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών είναι πως από τους 6.000 υπαλλήλους, για τους οποίους αυτή την ώρα υπάρχει εκκρεμοδικία, οι 5.000 θα οδηγηθούν στην έξοδο από το Δημόσιο. Η κύβέρνησ, αν και δεν μπορεί, προφανώς, να προκαταλάβει τις όποιες αποφάσεις, βάζει τέλος στη «φάμπρικα» των αναβολών που διεκδικούσαν και πετύχαιναν κυκλώματα στα οποία μετείχαν ακόμη και δήμαρχοι αλλά και εργατολόγοι, με αποτέλεσμα οι πελάτες τους να παραμένουν επ' αόριστον στο Δημόσιο.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο αρχικός στόχος του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, όταν εισηγούνταν τον περασμένο Ιούλιο την ένταξη της σχετικής ρύθμισης στο πολυνομοσχέδιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...