Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Όχι στην "εθελούσια" ανεργία λένει οι εργαζόμενοι της VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

Σε συνελευση προχωράει σήμερα Πέμπτη το Πανελληνίο Σωματείο Εργαζομένων VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: "Δεν χαρίζουμε τις δουλειές μας.

Όλοι σήμερα 23 Ιανουαρίου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου στη 1:00μμ στο κτίριο της Πειραιώς


Συνάδελφοι,
χτες το απόγευμα προσκληθήκαμε από την Διοίκηση για να μας ανακοινώσει την πραγματοποίηση ενός ακόμη προγράμματος ‘εθελουσίας εξόδου’ μιας εβδομάδας, από σήμερα 23-01-2014 έως τις 30-01-2014. Στόχος τους είναι να ξεφορτωθούν το 10-15% του προσωπικού που απασχολείται στη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού και στη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πελατών, δηλαδή περίπου 50 συναδέλφους.
Η Διευθύντρια Προσωπικού υποσχέθηκε ότι το πρόγραμμα θα έχει αυστηρά ‘εθελοντικό’ χαρακτήρα, και σε ένα ρεσιτάλ φιλεργατισμού απείλησε με απόλυση όποιον προϊστάμενο ασκήσει πιέσεις σε εργαζόμενο για να ενταχθεί στο πρόγραμμα!
Ακόμη, διέψευσε τις φήμες για επικείμενο outsourcing στη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πελατών προς την 360 Connect, και βεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σχετικά την ίδρυση νέας εταιρίας για την υλοποίηση του Network Sharing.

Τα λεγόμενα «κίνητρα» που προσφέρει η εταιρία για την συμμετοχή στην ‘εθελούσια’, και ανακοινώθηκαν μέσω Bulletin Board, είναι:

1) Καταβολή ενός ποσού που αντιστοιχεί στη τρέχουσα νόμιμη αποζημίωση απόλυσης, και το οποίο καταχρηστικά και για λόγους παραπλάνησης των συναδέλφων το χαρακτηρίζουν «οικειοθελή παροχή».

2) Καταβολή της λεγόμενης «εφάπαξ οικειοθελούς παροχής», η οποία περιλαμβάνει το ποσό που αντιστοιχεί στο επίδομα ανεργίας ενός έτους, προσαυξημένο κατά μόλις ένα μισθό για άγαμους συναδέλφους, 2 μισθούς για έγγαμους με ένα παιδί και 3 μισθούς για έγγαμους με δύο παιδιά και άνω.

3) Ένα επιπλέον ποσό σύμφωνα με την φόρμουλα: ηλικία x προϋπηρεσία x 1,5%, δηλ μερικούς μισθούς επιπλέον. Πχ. για έναν συνάδελφο 33 ετών με 12 χρόνια προϋπηρεσία 33 x 12 x 1.5%=5.94 μισθοί επιπλέον.

4) Επέκταση του προγράμματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (Αlico) για όλη την οικογένεια για ένα έτος.

5) Παροχή του 100% των εργοδοτικών εισφορών στους συμμετέχοντες στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της Alico.

Συνάδελφοι,
το έργο το έχουμε ξαναδεί. Μόλις τον Νοέμβριο του 2012, στο πρώτο πρόγραμμα ‘εθελουσίας εξόδου’, η Διοίκηση μοίραζε τις ίδιες υποσχέσεις χωρίς να εφαρμόσει καμιά από αυτές στην πράξη:

-          Και τότε ορκίζονταν ότι δεν θα ασκηθούν πιέσεις από προϊσταμένους, όμως όταν είδαν ότι η ανταπόκριση δεν ήταν μεγάλη, προχώρησαν σε όργιο τρομοκρατίας, εκβιασμών και απειλών, άμεσων και συγκαλυμμένων, που το Σωματείο μας έχει καταγγείλει –και επώνυμα- σε ανακοίνωσή του στις 22/11/2012.

-          Και τότε μιλούσαν για 60-80 άτομα, όμως με τις απειλές και το κλίμα πανικού που έσπειραν («το τμήμα σου θα κλείσει», «έχει πέσει η απόδοσή σου και δεν ξέρω αν υπάρχει θέση για σένα», «αν δεν φύγεις τώρα σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε σύμβαση, ούτε αποζημιώσεις» κλπ.) απέσπασαν πολύ περισσότερες ‘παραιτήσεις’.

-          Και τότε μιλούσαν αποκλειστικά για την Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πελατών, αλλά στην πράξη επέκτειναν το πρόγραμμα σε όλες τις Διευθύνσεις, με ατομικές και ομαδικές συναντήσεις όπου τα τσιράκια τους οι προϊστάμενοι δήλωναν ότι «όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να συμμετέχει».

-          Και τότε το ‘πακέτο’ δεν περιελάμβανε παρά 5 έως 10 μισθούς πάνω από αυτά που δικαιούται έτσι κι αλλιώς ένας απολυμένος (νόμιμη αποζημίωση απόλυσης, ταμείο ανεργίας, συνταξιοδοτικό).

Αυτό ήταν το πρόγραμμα ‘εθελουσίας εξόδου’ τον Νοέμβριο του 2012, το ίδιο και χειρότερο θα είναι τώρα. Πολλοί συνάδελφοι το μετάνιωσαν πικρά τότε, πολλοί περισσότεροι θα το μετανιώσουν πικρότερα τώρα αν υποκύψουν στους εκβιασμούς. Πολλοί συνάδελφοι έμειναν άνεργοι από τότε ή με δουλειές του ποδαριού, κανένας δεν θα βρει δουλειά τώρα, τουλάχιστον δουλειά για να ζει.

Για όλα αυτά το Σωματείο μας είχε προειδοποιήσει τους συναδέλφους τότε, τους προειδοποιεί και τώρα:

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ “ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ”
ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ “ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ”

Τις θέσεις εργασίας μας τις αξίζουμε, τις έχουμε κερδίσει συλλογικά με σκληρή δουλειά και αγώνες, ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΔΕΝ ΤΙΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.

Αν αφήσουμε τους εργοδότες να συρρικνώνουν τις θέσεις εργασίας και να διαλύουν την παραγωγή για να συντηρήσουν τα κέρδη τους (σήμερα τον διπλανό μας, αύριο εμάς), η φτώχεια και η εξαθλίωση θα εξαπλώνεται διαρκώς χωρίς τέλος, συμπαρασύροντας ολόκληρη την κοινωνία.

Όλοι σήμερα 23 Ιανουαρίου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου στη 1:00μμ στο κτίριο της Πειραιώς.
Προετοιμαζόμαστε, οργανωνόμαστε για την αγωνιστική μας απάντηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...