«Το ΣΕΠΕ ελέγχει μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι την καρδιά της ανασφάλιστης απασχόλησης, τις μικρομεσαίες»
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ / Ελευθεροτυπία
Χάσμα σε ό,τι αφορά τα στοιχεία πάταξης της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας επικρατεί μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας, καθώς παρατηρείται μεγάλη απόκλιση στα στοιχεία που καταγράφει το ΣΕΠΕ και στους ελέγχους που διέξαγει το ΙΚΑ.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να μειώσει την ανασφάλιστη εργασία από το 40% το 2012 στο 20% τους δύο τελευταίους μήνες (Νοέμβρη-Δεκέμβρη) του 2013.
Ωστόσο, η ανασφάλιστη εργασία «ζει και βασιλεύει», καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, το τελευταίο τριήμερο (17-20 Ιανουαρίου) σε ελέγχους που έγιναν στην Πάτρα σε 130 επιχειρήσεις που απασχολούσαν 741 εργαζομένους, βρέθηκαν 280 αναπόγραφοι-ανασφάλιστοι (37,8%), ενώ σε 85 εξ αυτών επιχειρήσεις το ανασφάλιστο προσωπικό ανερχόταν σε ποσοστό 60%.
Η «καρδιά»
Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Γιώργο Κυριακόπουλο, γιατί «το ΣΕΠΕ ελέγχει μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στα πλαίσια της νομιμότητας και όχι την "καρδιά" της παράνομης απασχόλησης που παρατηρείται επί το πλείστον στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ κ.α.».
Αποκαλυπτικό της έντασης του φαινομένου αποτελεί ο έλεγχος που έγινε στην αχαϊκή πρωτεύουσα, όπου ελέγχθηκαν 130 επιχειρήσεις (Βιομηχανίες - Υπηρεσίες καθαρισμού - security νοσοκομείου Ρίου - Ταξί - Λαϊκές αγορές - φορτηγά - Υγειονομικού ενδιαφέροντος) και διαπιστώθηκε ότι 85 επιχειρήσεις απασχολούσαν 6 στους 10 ανασφάλιστους.
Ενα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει το μέγεθος του φαινομένου είναι ότι τις τελευταίες 10 μέρες είχαν καταχωριστεί στο ΕΒΚΝΠ (Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού) 244 νέοι εργαζόμενοι.
Και όλα τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν με ενημερωμένους τους εργοδότες μέσω εφημερίδων - ηλεκτρονικού Τύπου - site ότι στην περιοχή γίνονται έλεγχοι από κλιμάκια του ΙΚΑ.
Ενίσχυση μηχανισμών
Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ καλούν το υπουργείο Εργασίας να κατανοήσει ότι χρειάζονται και άλλες αποφάσεις παρεμβατικού χαρακτήρα, με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ), η οποία αποδεικνύεται μέσω στατιστικών στοιχείων που δημοσιοποιεί κάθε μήνα η μοναδική ουσιαστικά Υπηρεσία που μάχεται ενάντια στη μαύρη και αδήλωτη εργασία, και όχι να διαμορφώνεται κλίμα απαξίωσής της και κατάργησής της.
Το υπουργείο
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ενώ τον Φεβρουάριο του 2013 το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας είχε φτάσει ακόμη και στο 40,47%, τον Νοέμβριο κατέβηκε στο 20,57%, ενώ τον Δεκέμβριο μειώθηκε περαιτέρω στο 18,95%.
Για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου ελέγχθηκαν 6.515 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 39.612 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 905, ποσοστό 2,28%.
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν τα 9.225.987 ευρώ.
Για τον υπουργό Γ. Βρούτση, αυτές οι εξελίξεις «είναι θετικές και αντανακλώνται και στην πορεία εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσίασαν αύξηση και μάλιστα για τρεις συνεχόμενους μήνες -Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο- απόρροια τόσο της επιτυχούς εφαρμογής του Σχεδίου "ΑΡΤΕΜΙΣ" όσο και των πρόσφατων μέτρων ενίσχυσης της εισπρακτικής ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ