Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

ΣτΕ : Δώστε ολόκληρο το εφάπαξ στους εργαζόμενους

Τα Ταμεία που δεν επιχορηγούνται από το κράτος, δεν μπορούν να δίνουν μικρότερο εφάπαξ από αυτό που αναλογεί στις εισφορές των εργαζομένων - Δείτε ποια Ταμεία επηρεάζει η απόφαση

«Φρένο» στις νέες σχεδιαζόμενες μειώσεις των εφάπαξ αναμένεται να βάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας με νέα απόφασή του, σύμφωνα με την οποία τα Ταμεία που δεν επιχορηγούνται από το κράτος ή από άλλους κοινωνικούς πόρους, δεν μπορούν να δίνουν μικρότερο εφάπαξ από αυτό που αναλογεί στις εισφορές των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής», το ΣτΕ γνωμοδοτώντας επί του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Αρωγής του Λιμενικού Σώματος, έκρινε ότι το βοήθημα που παίρνουν οι αξιωματικοί του Λιμενικού, της Ακτοφυλακής καθώς και το πολιτικό προσωπικό του Λιμενικού Σώματος θα πρέπει να είναι ευθέως αναλογικό με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι του και σε καμία περίπτωση μικρότερο από το ποσό που αναλογεί στις εισφορές που έχουν πληρώσει με βάση τις αποδοχές τους.

Με βάση την απόφαση αυτή ανοίγει και ο δρόμος για τη μείωση εισφορών που επιβάλλεται στις πρόσθετες απολαβές των ασφαλισμένων για τη λήψη του εφάπαξ στην περίπτωση που οι εν λόγω πρόσθετες αποδοχές τους έχουν μειωθεί.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ δημιουργεί νέα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από το υπουργείο Εργασίας ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ που θα χορηγούν το Δημόσιο και άλλα 20 ταμεία από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, τα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ με καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα, το ύψος του βοηθήματος θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισης των εργαζομένων, οι οποίες πρέπει να είναι ανάλογες προς τις εισφορές που καταβλήθηκαν.

Πρακτικά, η γνωμοδότηση του ΣτΕ φρενάρει, ή τουλάχιστον  δημιουργεί νέες συνταγματικές προϋποθέσεις για να μπει φρένο σε νέες μειώσεις τέτοιες που να περικόπτουν το εφάπαξ κάτω από τα επίπεδα των εισφορών που αναλογούν στις αποδοχές που έχουν πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι.

Τα Ταμεία που επηρεάζει η απόφαση του ΣτΕ είναι η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, τα Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, των στρατιωτικών, 11 φορέων πρόνοιας ιδιωτικών υπαλλήλων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, εμποροϋπαλλήλων και εργαζόμενων στα λιμάνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για το Δημόσιο τέσσερα από τα έξι ταμεία που έχουν ενσωματωθεί στο ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων), έχουν καθαρά ανταποδοτικές παροχές χωρίς κρατική επιχορήγηση ή κοινωνικό όριο. Πρόκειται για τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων των κληρικών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία κ.α.) και του προσωπικού του Ταμείου Νομικών.

Ωστόσο, εξαιρείται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και το ταμείο πρόνοιας των υπαλλήλων στα Επιμελητήρια γιατί για τους εν λόγω φορείς, υπάρχει εργοδοτική εισφορά που προέρχεται όμως από κρατικούς φορείς.

Οι δήμοι, για παράδειγμα, πληρώνουν ετήσια εισφορά 3% και οι λοιποί ΟΤΑ 2% στο ΤΑΔΚΥ και το 25% από τα έσοδα αυτά πάει ως εισφορά στο ταμείο πρόνοιας των δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι πληρώνουν εισφορά 1% εφόσον ασφαλίστηκαν μέχρι το 1992 και 4% για ασφάλιση από το 1993 και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...