Δίνουν τα χέρια ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο |
Όπως εξηγεί, η απουσία του θέματος του κατώτατου μισθού και άλλων μισθολογικών θεμάτων από τις διαπραγματεύσεις και από τη συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, εκλαμβάνεται ως αποδοχή από την πλευρά των υπογραφόντων του νέου καθεστώτος, που μεταξύ άλλων προβλέπει καθορισμό του κατώτατου μισθού από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.
Σκληρό το ΚΚΕ, τονίζει ότι με την υπογραφή ΕΓΣΣΕ χωρίς τη συμμετοχή του ΣΕΒ, «επιχειρείται να πέσει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, να κρυφτούν οι ευθύνες της ΓΣΕΕ και του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων» και βλέπει να δρομολογείται μεγαλύτερο τσάκισμα του κατώτατου μισθού.
Ειδικότερα, ο Δημήτρης Στρατούλης, υπεύθυνος για τα Εργασιακά στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι «παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού της συμφωνίας για το επίδομα γάμου και ορισμένα θεσμικά ζητήματα μεταξύ της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων πλην του ΣΕΒ, η ουσία είναι ότι έμεινε εκτός διαπραγμάτευσης και συμφωνίας το ήδη μειωμένο με πράξη υπουργικού συμβουλίου ύψος του κατώτερου μισθού».
«Αυτό σημαίνει» εξηγεί «ότι δεν αμφισβητούνται από τους υπογράφοντες και δημιουργούνται πλέον αρνητικά τετελεσμένα όσον αφορά στη μείωση του κατώτερου μισθού από τα 751 στα 586 ευρώ, και στα 511 για τους νέους κάτω των 25 ετών, το πάγωμα των τριετιών και των χρονοεπιδομάτων και το νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτερου μισθού με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας που θα μπορεί να τον μειώνει ανεξέλεγκτα».
«Το εξωφρενικό είναι ότι όλα αυτά γίνονται σήμερα που λήγει η μετενέργεια, δηλαδή η ισχύς των 45 τελευταίων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αποτέλεσμα να έχουμε αυτόματες μειώσεις 20-30% σε πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα» προσθέτει ο κ. Στρατούλης.
Αναφερόμενος δε στη στάση του ΣΕΒ, ο κ. Στρατούλης λέει: «η άρνηση του ΣΕΒ να υπογράψει, έστω αυτή την περιορισμένων αποτελεσμάτων συμφωνία μεταξύ της ΓΣΕΕ και των τριών άλλων εργοδοτικών φορέων, και η εν συνεχεία προκλητικές ανακοινώσεις του, αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ποιοι ήταν οι πραγματικοί «κουκουλοφόροι» που υποδείκνυαν στη τρόικα τι πρέπει να κατεδαφίσει μαζί με τις μνημονιακές κυβερνήσεις από την εργατική νομοθεσία και κυρίως από τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ «έχει δεσμευτεί πολιτικά και έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στη βουλή για την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και για την επανασύσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας και οικονομικής και κοινωνικής αναζωογόνησης» καταλήγει ο κ. Στρατούλης.
Σκληρή η ανακοίνωση του ΚΚΕ που δεν βλέπει τίποτα θετικό στην νέα σύμβαση εργασίας.
«Με τη σημερινή εξέλιξη, με την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χωρίς τη συμμετοχή του ΣΕΒ, επιχειρείται να πέσει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, να κρυφτούν οι ευθύνες της ΓΣΕΕ και του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων.»
» Ήδη έχει νομοθετηθεί από την κυβέρνηση η μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ δρομολογείται ακόμη μεγαλύτερο τσάκισμα μέσω του καθορισμού του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε αστική κυβέρνηση, με κριτήριο τις «ανάγκες της οικονομίας», δηλαδή τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία» τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:
«Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδιώκουν την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και την αντικατάστασή τους με επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, ώστε να ρίχνουν ακόμα πιο χαμηλά τα μεροκάματα και τους μισθούς, στα όρια του κατώτερου μεροκάματου. Οι καπιταλιστές δε θέλουν Συλλογικές Συμβάσεις, συγκροτημένα δικαιώματα και συνδικάτα.»
» Οι συμβιβασμένες ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και σε άλλα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα για την υπεράσπιση των στοιχειωδών κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ αποδέχεται πλήρως την αντεργατική νομιμότητα και στο πλαίσιο αυτό παραδέχθηκε ότι διαπραγματεύεται μόνο ορισμένα επιδόματα και όχι τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και την υπεράσπισή του.»
» Τεράστιες είναι και οι ευθύνες εκείνων των κομμάτων, που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας. Κρύβουν από τους εργαζόμενους ότι η όποια ανάκαμψη θα στηριχτεί πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων. Τους κοροϊδεύουν με υποσχέσεις περί «υγιούς επιχειρηματικότητας» που θα σεβαστεί τη νομιμότητα, τη στιγμή που αυτή η νομιμότητα είναι βαθιά αντεργατική.»
«Είναι στο χέρι των εργαζομένων να δώσουν απάντηση σε αυτό το καθεστώς σύγχρονης δουλείας, που θέλουν να επιβάλλουν η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Να απαντήσουν με οργάνωση, αλληλεγγύη και δυνάμωμα της ταξικής πάλης κατά κλάδο, εργοστάσιο, τόπο δουλειάς. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι άνεργοι να απορρίψουν με τη δύναμη της οργάνωσής τους, τους εκβιασμούς σε βάρος τους προκειμένου με την απειλή της ανεργίας, των απολύσεων να δεχθούν να δουλεύουν χωρίς ωράριο και με μισθούς 400 και 500 ευρώ.»
» Εδώ και τώρα πρέπει να γίνει καθολικό αίτημά τους η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, με βάση τις ανάγκες τους, με επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους, χωρίς διακρίσεις με βάση την ηλικία, ως βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις. Να πέσουν στο κενό οι προσπάθειες διαχωρισμού των εργαζομένων, οι εκβιασμοί που τους καλούν να επιλέξουν μεταξύ της ανεργίας ή της τζάμπα εργασίας. Οι εργάτες όλων των ηλικιών χρειάζεται να πυκνώσουν τις γραμμές των σωματείων. Να δυναμώσει η γραμμή της ταξικής πάλης και όχι της κοινωνικής συναίνεσης. Να απαλλαγούν οι εργάτες από τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν πρέπει να αποδεχθούν ως τετελεσμένους τους νόμους, τα σχέδια του ΣΕΒ και της μεγαλοεργοδοσίας.
Όλοι για έναν και ένας για όλους για να διεκδικήσουν τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ