Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ενισχύονται με €400 εκατ. δράσεις κατά της ανεργίας


Με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων αλλά και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε χθες την επέκταση και για το 2014 της ενισχυμένης κοινοτικής συμμετοχής, σε ποσοστό έως και 95%, στα συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά κονδύλια έργα για την Ελλάδα. 

Η Κομισιόν προχώρησε στην πρόταση αυτή στο πλαίσιο της απόφασής της να βοηθήσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν πληγεί από την κρίση να αξιοποιήσουν τους αναγκαίους για αυτές κοινοτικούς πόρους. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να εκταμιευθούν εντός του 2014 κονδύλια ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα από τις πολιτικές συνοχής. Τα κονδύλια αυτά δεν είναι νέα χρήματα αλλά χρήματα που ήδη είχαν προϋπολογιστεί για την Ελλάδα από την υφιστάμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013) και τα οποία είτε κινδύνευαν να χαθούν είτε θα εκταμιεύονταν με καθυστέρηση. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά, εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία.

Εκτιμάται ότι το μέτρο της ενισχυμένης κοινοτικής συμμετοχής (95% ευρωπαϊκά κονδύλια και 5% εθνική συμμετοχή) θα βοηθήσει την Ελλάδα και τις άλλες δυο χώρες να αντιμετωπίσουν την ανεργία των νέων, να υποστηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να επενδύσουν σε καίρια έργα υποδομής. Συγκεκριμένα, το 2014 το 95% της κοινοτικής συμμετοχής θα αντιστοιχεί σε περίπου 520 εκατ. ευρώ, από τα οποία 400 εκατ. για την Ελλάδα, 100 εκατ. για την Πορτογαλία και 20 εκατ. ευρώ για την Κύπρο. Το αρχικό μέτρο «προσαύξησης» της συνεισφοράς της ΕΕ που εγκρίθηκε το 2011 είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή αύξηση της συγχρηματοδότησης της ΕΕ - έως το τέλος του 2013 - έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες κατόπιν αιτήματος για τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο από την κρίση, δηλαδή την Ιρλανδία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς τα προτεινόμενα μέτρα «οι επενδύσεις της πολιτικής συνοχής για την ανάπτυξη θα μπορούσαν να χαθούν λόγω της έλλειψης χρόνου για τη διάθεση των χρημάτων ή της δυσκολίας εξεύρεσης εθνικής και ιδιωτικής συγχρηματοδότησης στο ισχύον οικονομικό κλίμα». Η πρόταση, που ζητήθηκε από κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ για έγκριση.
«Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είμαστε έτοιμοι να δείξουμε αλληλεγγύη και ευελιξία σε αυτούς που έπληξε η κρίση έτσι ώστε να επιστρέψουν στον δρόμο της ανάπτυξης», δήλωσε σχολιάζοντας την πρόταση ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...