Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Με βολές κατά του ΣΕΒ, χαιρετίζουν την υπογραφή σύμβασης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ


Ως αναμφισβήτητα θετικό γεγονός, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, αποτιμούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ την σημερινή συμφωνία για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ.

Εξαπολύοντας βολές κατά του ΣΕΒ, για την άρνησή του να συνυπογράψει τη νέα σύμβαση, το ΠΑΣΟΚ τον κατηγορεί για «απαράδεκτη» στάση, καλώντας τον να αναθεωρήσει, ενώ η ΔΗΜΑΡ του προσάπτει κοντόθωρη, συντεχνιακή και άκρως συντηρητική προσέγγιση των εργασιακών σχέσεων.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι απευθύνουν έκκληση να επικρατήσει κλίμα συνεννόησης μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων και να υπογραφούν άμεσα και οι νέες κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

Ειδικότερα, σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «η συμφωνία αποτελεί αναμφισβήτητα θετικό γεγονός», σημειώνοντας ότι «μέσα σε δύσκολες για τη χώρα και την οικονομία συνθήκες, η νέα ΕΓΣΣΕ δημιουργεί ασφάλεια δικαίου στους εργαζομένους για σημαντικά οικονομικά θέματα (όπως το επίδομα γάμου) και κατοχυρώνει σειρά θεσμικών θεμάτων στο εργασιακό τους καθεστώς».

«Θεωρούμε ως απαράδεκτη την άρνηση του ΣΕΒ να συνυπογράψει την Σύμβαση» συνεχίζει η κ. Γεννηματά, τονίζοντας ότι πρόκειται για «πράξη που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις χθεσινές μεγαλόστομες διακηρύξεις του προέδρου του, οι οποίες ως αποδεικνύεται στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου».

Επιπλέον, τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ καλεί τον ΣΕΒ «να αναλογιστεί ότι η συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σε κρίσιμες φάσεις πρόσωπα και φορείς και να αναθεωρήσει τη στάση του συνυπογράφοντας την ΕΓΣΣΕ».

Η εκπρόσωπος του Κινήματος υποστήριξε ακόμη ότι «ανάλογο κλίμα συνεννόησης μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων, πρέπει να επικρατήσει και στον διάλογο για τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, ώστε να επικρατήσει κλίμα συνέργειας και συνεννόησης στην οικονομία και την κοινωνία».

Στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τη νέα ΕΓΣΣΕ και την άρνηση του ΣΕΒ αναφέρεται ότι «η ΔΗΜΑΡ θεωρεί θετικό γεγονός την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ στην δυσμενή, πρωταρχικά για τους μισθωτούς, συγκυρία.

»H υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης με τη διατήρηση των θεσμικών ρυθμίσεων των προηγούμενων συμβάσεων, καθώς και του επιδόματος γάμου(10%) αποτελούσε τη στοιχειώδη συνεισφορά των εργοδοτικών οργανώσεων στην κοινωνική συνοχή».

Αναφερόμενη στη στάση του ΣΕΒ, η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι «η επιλογή του ΣΕΒ να διαχωρίσει τη θέση του από τις οργανώσεις ΓΣΕΒΕΕ/ΕΣΕΕ/ΣΕΤΕ και να μην υπογράψει σύμβαση, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, αναδεικνύει μια κοντόθωρη, συντεχνιακή και άκρως συντηρητική προσέγγιση των εργασιακών σχέσεων στη δοκιμαζόμενη από την ύφεση και την ανεργία χώρα μας».

«Σε κάθε κλάδο παραγωγής, εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει να προχωρήσουν με την άμεση υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων στην διασφάλιση των θεσμικών ρυθμίσεων που έχουν στο παρελθόν υπογράψει» καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...