Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Μειώνονται ως 83% τα εφάπαξ σε 22 Ταμεία - H τελική ρύθμιση [πίνακας]

Τσεκούρι στα εφάπαξ που δίνουν 22 Ταμεία Πρόνοιας ετοιμάζει η κυβέρνηση καθώς η μείωση θα φτάσει ως και το 83% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ θα επιβάλλει και αναδρομική εισφορά 1-3% σε όσους πήραν αυξημένο εφάπαξ μετά το 1995.

Με νομοθετική ρύθμιση που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας, στα 22 Ταμεία Πρόνοιας για τα οποία οι αναλογιστικές μελέτες έδειξαν ότι χορηγούσαν εφάπαξ μεγαλύτερα από τις εισφορές των ασφαλισμένων θα μειωθεί το εφάπαξ από 1,94 (για τους Αστυνομικούς) έως και 83% (για τους εργολήπτες δημοσίων έργων). Ειδικότερα,  οι μειώσεις των εφάπαξ ανά Ταμείο φαίνονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα»:
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μειώσεις θα ισχύσουν ακόμα και για όσους βγήκαν στη σύνταξη το 2010 αλλά δεν έχουν πάρει ακόμα εφάπαξ.
Eιδική εισφορά για όσους πήραν ήδη εφάπαξ
Παράλληλα, με την ίδια ρύθμιση η κυβέρνηση θα επιβάλλει αναδρομική ειδική εισφορά 1-3% στους συνταξιούχους πήραν εφάπαξ από 1 Ιανουαρίου 1995 έως και 31 Οκτωβρίου 2010 από τα συγκεκριμένα ταμεία καθώς θεωρείται ότι τα εφάπαξ αυτά δεν αντιστοιχούσαν στις εισφορές που είχαν καταβάλλει.  Μάλιστα η εισφορά θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα είναι ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες περικοπές στις συντάξεις και θα πηγαίνει απευθείας στους λογαριασμούς των 22 Ταμείων. Ειδικότερα, η ειδική μηνιαία εισφορά θα είναι:

  • 1% για όσους πήραν εφάπαξ από ταμεία που θα τα μειώσουν ως 15%
  • 1,5 για όσους πήραν εφάπαξ από ταμεία που θα τα μειώσουν από 15,01% έως 25%
  • 2% για όσους πήραν εφάπαξ από ταμεία που θα τα μειώσουν από 25,01% έως 35%
  • 2,5% για όσους πήραν εφάπαξ από ταμεία που θα τα μειώσουν από 35,01% έως 50%
  • 3% για για όσους πήραν εφάπαξ από ταμεία που θα τα μειώσουν πάνω από 50%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...